25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFetita de trei ani, abandonata

Fetita de trei ani, abandonata

Dupa ce saptamâna trecuta un copil de numai doi ani si opt luni din Craiova a fost rapit de doua femei, politistii doljeni se confrunta cu alt caz iesit din comun – o fetita frumoasa si sanatoasa, de aproape trei ani, a fost abandonata intr-un centru de primire.


O fetita cu vârsta cuprinsa intre doi ani si cinci luni si trei ani a fost gasita intr-un carucior, miercuri, in incinta Centrului de Primire in Regim de Urgenta a copiilor intre zero si doi ani din Craiova. Din primele cercetari ale politistilor se pare ca este vorba de un copil abandonat, insa acestia nu exclud nici varianta rapirii sau pierderii minorei. Si angajatii Biroului Asistentilor Maternali inclina sa creada ca fetita a fost abandonata, pentru ca alaturi de copil au fost gasite mai multe schimburi, trei perechi de pantofi sport si un pachet de scutece, dar si un biberon si un recipient cu picaturi de pus in nas. „Având in vedere faptul ca a fost gasita cu mai multe rânduri de lucruri de schimb si locul in care a fost lasata, credem ca a fost lasata intentionat“, a declarat Daniela Palamara, inspector-sef in cadrul Biroului Asistentilor Maternali al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj.


„Nu se mai dezlipeste de mine de când au adus-o“


Politistii Sectiei 2 Craiova au fost sesizati miercuri, in jurul orei 14.30, de reprezentantii DGASPC Dolj ca in jurul orei 11.00, in curtea Centrului de Primire in Regim de Urgenta din Craiova, a fost gasita abandonata, intr-un carucior, o fetita cu vârsta aproximativa de 2,5 – 3 ani. Politistii s-au deplasat la fata locului si au stabilit ca este vorba de un copil de 85 de centimetri, cu ochii albastri, fata ovala, parul tuns la nivelul umerilor. In momentul in care a fost gasita, fetita era imbracata intr-un tricou de culoare alba, blugi si era incaltata in pantofi sport de culoare gri.


„Fetita arata foarte bine, este foarte frumoasa si pare de familie buna. A fost gasita intr-un carucior frumos, imbracata in haine bune, exemplar de curata si purta cercei de aur. Vrem sa credem ca este vorba de o intâmplare, ca a fost pierduta si nu abandonata“, a mentionat Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Dolj.


Dupa ce politia a inceput cercetarile, reprezentantii DGASPC Dolj au demarat actiunile de integrare in regim de urgenta intr-un mediu familial. „Cea mai potrivita solutie pentru copil a fost sa-l integram rapid in mediul familial. Pentru ca era in asteptare pentru un copil, am ales un asistent maternal din comuna Dobresti, satul Murta, care se va ocupa de fetita pâna se va lamuri situatia ei“, a mai spus Daniela Palamara.


La Murta, Mariana Smarandache, asistentul maternal care a primit-o pe copila, s-a atasat deja de ea. „Nu se mai dezlipeste de mine de când au adus-o (miercuri seara – n.r.). A dormit cu mine azi-noapte, cu capul pe mâna mea si imi zice mama din tot sufletul. Nu inteleg cum si-a abandonat mama un copil asa frumos. Nici nu am mai auzit pâna acum de abandon la vârsta asta, aproape trei ani“, a povestit Mariana Smarandache. Fetita este foarte sociabila si raspunde cu usurinta la intrebari. Spune ca se numeste Isa si ca are „doua“ ani.


Soarta copilului, nedecisa


Oamenii legii din cadrul Sectiei 2 Craiova au demarat cercetarile pentru identificarea parintilor fetitei. Au fost anuntate toate sectiile de politie din municipiu, iar semnalmentele copilului au fost transmise in judet si in restul tarii. Politistii au amprentat deja lucrurile care au fost gasite in preajma fetitei, incercând sa identifice ultimele persoane care au venit in contact cu acestea.


Pâna in prezent, politistii doljeni nu au primit nici o sesizare despre disparitia unui copil cu semnalmentele fetitei abandonate.


De partea cealalta, reprezentantii DGASPC Dolj spun ca vor sesiza Tribunalul Dolj despre cazul fetitei cu propunerea de mentinere in plasament in regim de urgenta. „Asteptam rezultatele cercetarilor intreprinse de politie, iar pâna acestea se vor incheia vom sesiza instanta. Daca parintii copilului nu vor fi gasiti, vom incepe demersurile pentru inregistrarea tardiva a sa ca fiind copil din parinti necunoscuti si vom incerca sa gasim o solutie permanenta pentru ea. Pe de alta parte, daca vor fi gasiti parintii fetitei si vor declara ca nu o mai doresc se va proceda la decaderea lor din drepturile parintesti. Desigur, se va incerca integrarea copilului in familie, acesta fiind cel mai bun lucru pentru ea“, a completat Daniela Palamara, inspector-sef in cadrul Biroului Asistentilor Maternali al DGASPC Dolj.


Interes social


Legea privind protectia drepturilor copilului si Codul deontologic al ziarului Gazeta de Sud interzic publicarea de fotografii care pot afecta imaginea unor persoane aflate in dificultate sau care nu isi pot da acordul, cum este cazul minorilor. Tinând cont de interesul suprem al copilului si luând in considerare ca acesta ar putea fi pierdut sau rapit, Gazeta de Sud a decis ca fotografia micutei sa fie publicata. Persoanele care o cunosc si pot da relatii despre acest caz sunt rugate sa sune la numarul de urgenta 112 sau sa se adreseze celei mai apropiate sectii de politie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII