18.1 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDa' cu raftu’ ce-ati avut?

Da’ cu raftu’ ce-ati avut?

Pentru ca habar n-aveau ce-i ala suport de fonograma, jandarmii au confiscat inclusiv rafturile pe care se aflau CD-urile pirat. La alt magazin, au vrut sa-l amendeze pe un comerciant pentru ca nu achitase drepturi de autor pentru… CD Cleaner.


O recenta razie a jandarmilor pe la comerciantii de casete audio, CD-uri si DVD-uri a stârnit vii controverse, ridicând serioase semne de intrebare cu privire la profesionalismul de care acestia au dat dovada. Gruparea de Jandarmi Mobila Craiova a executat joi o ampla actiune pe linia comercializarii de produse purtatoare de drepturi de autor (casete audio, CD-uri, DVD-uri). Jandarmii au descins simultan in sase locatii din Craiova, fiind depistati trei comercianti fraudulosi, din care doi au fost sanctionati cu amenda, iar al treilea cu avertisment scris, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis de Gruparea de Jandarmi Mobila Craiova.


Cei doi comercianti fraudulosi au fost, de fapt, unul singur: craioveanul Liviu Nita, care are doua puncte de desfacere pentru astfel de produse: la Viitorul, pe Calea Bucuresti, si in Brazda lui Novac. De la Nita, jandarmii au confiscat printre altele, conform amintitului comunicat de presa, „sase bucati rafturi din PAL folosite ca suport pentru comercializarea bunurilor de drepturi de autor“.


Rafturile si caloriferele, considerate… suport de fonograma


Actiunea jandarmilor a fost insa demna de „Cronica Cârcotasilor“, daca ar fi sa ne luam dupa Liviu Nita. Omul recunoaste cu sinceritate ca avea, printre produsele expuse la vânzare, si ceva inregistrari-pirat. Pe lânga amenda a carei legalitate nu o contesta, Nita sustine ca jandarmii nu s-au limitat la confiscarea marfurilor-pirat, ci au confiscat si produsele originale. Au mai luat apoi tot ce putea fi numit aparatura electronica in magazinele cu pricina: statii audio, seturi de boxe, CD-playere, ba chiar si o baterie de masina. Mai mult decât atât, jandarmii au confiscat pâna si… rafturile pe care se aflau CD-urile-pirat, politele de pe pereti, prelungitoarele din magazin, lampa care lumina vitrina, aeroterma si caloriferul electric! „Gasind si marfa-pirat, jandarmii au confiscat-o si m-au amendat. Au confiscat insa si casetele, CD-urile si DVD-urile originale (cu holograma), rafturile magazinului, aparatura audio, lampa de vitrina, aeroterma, caloriferul electric. Au mai vrut sa confiste un raft mai mare si tejghelele, dar nu au mai avut loc in camion. I-au zis vânzatoarei ca pot lua si neoanele pentru iluminat, dar le pare rau de ea, ca nu mai vede sa inchida usa la plecare si ca este draguta“, povesteste Liviu Nita.


Politia Economica nu confisca rafturi


Am incercat sa aflam cum actioneaza politistii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor in asemenea cazuri. Nedorind sa comenteze modalitatea de actiune a jandarmilor, inspectorul de politie Catalin Banica a mentionat: „Intr-unul dintre cazurile de acest gen pe care le-am instrumentat (invinuit Mihai Radu Popescu – n.r.) am confiscat 13.500 de CD-uri si DVD-uri, contrafacute si blanc, impreuna cu cinci calculatoare – unitate centrala si monitor – utilizate pentru inscriptionarea de CD-uri si DVD-uri pirat, precum si o imprimanta folosita pentru imprimarea etichetelor. Intr-un alt caz (invinuit Sorin Tila – n.r.) am confiscat circa 8.700 de CD-uri si DVD-uri pirat, 2.000 de carcase, 1.500 de coperte si patru calculatoare folosite la multiplicarea inregistrarilor-pirat. Au mai fost gasite la el vreo zece combine muzicale, dar nu ne-am atins de ele, pentru ca nu aveau legatura cu cauza. In rest, altceva n-am confiscat“.


Asadar, Politia Economica nu confisca mese, rafturi sau calorifere. De fapt, nici macar in cazul traficului de droguri nu se ajunge pâna la confiscarea autoturismului burdusit de stupefiante. Jandarmii au avut alta interpretare a legislatiei privind confiscarea.


„Legea nu este clara in aceasta privinta“


Reprezentantii jandarmeriei sustin insa ca au actionat perfect legal. „Actiunea de joi n-a fost facuta de capul nostru, ci a fost organizata impreuna cu reprezentantii Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) si Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Intr-adevar, au fost confiscate niste rafturi si niste polite, asta pentru ca legea nu este clara in aceasta privinta, in sensul ca nu se mentioneaza cu precizie daca este vorba despre suportul magnetic al fonogramelor sau despre suportul pe care sunt depozitate marfurile. Nu stiu, insa, nimic despre confiscarea unor calorifere. Oricum, daca cineva nu este multumit poate sa formuleze contestatie la procesul-verbal de contraventie, iar noi vom inainta contestatia la judecatorie, pentru ca instanta sa se pronunte asupra legalitatii masurii“, a mentionat sublocotenent Cosmin Mirea, purtatorul de cuvânt al Gruparii de Jandarmi Mobile Craiova.


Drepturi de autor pentru… CD Cleaner


Razia jandarmilor craioveni ajunsese ieri subiect de amuzament nu doar in sediul politiei doljene, ci si prin birourile Inspectoratului General al Politiei Române.


La o cafea, un politist ii spunea unui coleg: „Daca ar fi gasit niste CD-uri-pirat asezate pe un frigider, jandarmii ar fi fost in stare sa-i confiste omului si frigiderul, considerându-l suport de fonograme“.


Mare haz se facea si in ce priveste razia jandarmilor craioveni la alt magazin de specialitate, situat in Piata Garii.


Acolo, un jandarm tot din cadrul Gruparii Mobile a vrut sa confiste un CD Cleaner (un fel de CD care are o perie pentru curatarea cititorului optic) pe motiv ca n-avea holograma, deci nu era original!


I-a luat vreun sfert de ora patronului magazinului sa-i explice jandarmului ca CD Cleaner-ul nu este purtator de drepturi de autor si nu trebuie sa aiba holograma, intrucât nu contine nici o inregistrare…


Ca actiunea a fost legala ori jandarmii au dat dovada de exces de zel, sa nu spunem abuz in serviciu, ramâne insa ca alte autoritati sa se pronunte.


Legislatie


Confiscarile efectuate de jandarmi au avut la baza prevederile art.42, lit.e din Ordonanta nr.25/2006 privind intarirea capacitatii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. Textul de lege amintit mentioneaza: „Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: (…) e) producerea, reproducerea, distribuirea, comercializarea sau depozitarea fonogramelor si programelor pentru calculator in alte spatii decât cele mentionate in certificatul de inregistrare, cu amenda de la 1.000 (RON) la 5.000 (RON) si confiscarea suporturilor, materialelor, aparatelor si fonogramelor care au servit sau care au fost destinate sa serveasca la savârsirea contraventiei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII