17.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateActionarii ramân cu Proprietatea in sertar

Actionarii ramân cu Proprietatea in sertar

Fondul Proprietatea s-a constituit intr-o societate nefunctionala, deoarece este ilegal ca fondul sa se listeze fara ca toate societatile din portofoliu sa fie tranzactionate pe o piata reglementata.


Reprezentantii Fondului Proprietatea sunt optimisti privind listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in primul semestru al acestui an. Reprezentantii pietei de capital nu impartasesc acest optimism. Mai ales in conditiile in care conducerea Fondului intentioneaza listarea sa pâna la sfârsitul primului trimestru al acestui an. Directorul general al BVB, Stere Farmache, crede ca listarea Fondului poate fi intârziata datorita unei prevederi legale incluse in actul constitutiv al Fondului. La inceputul lunii martie, Fondul a inceput sa transfere pachete mai mici de 10% din capitalul social al unor companii listate la Bursa. Legea specifica clar ca listarea Fondului se va face dupa ce toate companiile din portofoliu vor fi listate pe o piata reglementata, cu cel putin 5% din capitalul social. Exceptie fac acelea care se afla in proces de privatizare cu investitor strategic, asa cum a fost cazul BCR. 60 din cele 114 companii care alcatuiesc Fondul sunt listate, iar aducerea pe o piata reglementata dureaza mult mai mult de trei luni.


Reprezentantii Fondului mizeaza pe schimbarea legii


In aceste conditii, singura speranta ca Fondul sa devina functional este schimbarea legii prin eliminarea articolului ce prevede intâi listarea companiilor si ulterior a Fondului. „Fondul Proprietatea s-a infiintat, dar el nu are de fapt temei legal de functionare si va ramâne ca un fel de obiect de studiu, hrana pentru cabinetele de avocatura. Pentru ca ori schimbam legea si o adaptam la Fond asa cum este el, ori ne resemnam cu o structura nefunctionala“, a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat.


El a precizat ca membrii comisiei vor propune Ministerului Finantelor modificarea unor prevederi legislative referitoare la Fondul Proprietatea, cum ar fi schimbarea termenului de listare, stabilirea unui numar minim de actiuni pentru listare, modalitati de a preschimba aceste titluri in bani in perioada premergatoare listarii si urgentarea procedurilor de listare.


Pâna la stabilirea concreta a procedurii de listare a actiunilor Fondului si la modul cum acestea vor fi alocate fostilor proprietari, acestia vor primi niste titluri de valoare care atesta dreptul lor de a subscrie (in mod gratuit) un anumit numar de actiuni la acest Fond, in concordanta cu valoarea pe care ar trebui sa o primeasca drept despagubire, asa cum a fost ea stabilita de institutiile abilitate in urma documentatiei depuse si a evaluarilor facute, sustine Iulian Panait, presedintele KTD Invest SA. Aceste drepturi reprezinta in sine un instrument care poate fi listat si tranzactionat pe o piata bursiera, asa cum se intâmpla in cazul drepturilor de subscriere emise de companii catre propriii actionari in cazul unor operatiuni de majorare de capital social cu drept de preemptiune.


„O singura problema tehnica ar putea sa apara aici: daca in cazul drepturilor de preemptiune emise de companii se stie cu certitudine numarul total de astfel de titluri emise si puse in circulatie, precum si durata lor limitata de valabilitate, drepturile de subscriere la Fondul Proprietatea vor fi probabil emise in mod continuu (pe masura ce noi dosare de retrocedare vor fi solutionate) si ca atare vor avea un numar variabil in timp, iar durata lor de valabilitate nu va fi clara in momentul admiterii la cota, ci va fi stabilita abia ulterior. Aceste mici amanunte ar putea crea probleme in derularea unor tranzactii ordonate cu titlurile respective“, sustine Panait.


Un Fond fara „fond“


Presedintele Comisiei Buget-Finante-Banci a Senatului caracteriza Fondul Proprietatea ca fiind conceput ca „o bicicleta care sa doboare toate recordurile, dar care in acest moment este doar o bicicleta medicinala, hrana pentru avocati“. Una dintre principalele probleme ale acestui Fond este incadrarea sa intr-o categorie. „Fondul Proprietatea nu se incadreaza nici in categoria Organismelor de Plasament Colectiv, intrucât jumatate din activele sale sunt creante si actiuni nelistate la Bursa“, declara Vosganian. Proiectul de lege atribuie acestui Fond calitatea de „organism de plasament colectiv in valori mobiliare“. Potrivit Legii pietei de capital, in aceste categorii intra fondurile de investitii si societatile de investitii. Dar Fondul Proprietatea nu poate fi Fond de Investitii pentru ca actul de constituire specifica in Art. 7 catalogarea sa drept societate de investitii financiare (asemanatoare SIF-urilor). Dar urmatorul articol precizeza ca avem de a face cu o simpla societate de investitii, fara a descrie concret daca este de tip inchis sau deschis. In aceste conditii lucrurile se complica si mai mult. Daca se considera un fond de investitii inchis, dispare problema listarii sale anterior listarii tuturor companiilor din portofoliu. Cu toate ca multe voci l-au catalogat drept „al saselea SIF“, diferenta majora consta in faptul ca Fondul Proprietatea nu va avea un prag de limitare al detinerii si nu are limitari semnificative fata de zonele de investitii ale fondurilor, asa cum se intâmpla la SIF-uri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS