Nord-vestul judetului este acoperit de noroi si apa care vine de pretutindeni, de pe versanti, din albiile râurilor care se revarsa si din cer. Zeci de oameni izolati, sute de case inundate si mii de hectare de terenuri agricole sub apa, ploi si ninsori deopotriva alcatuiesc peisajul dezolant al inceputului de primavara in Dolj.
Cea mai afectata localitate din Dolj este satul Sopot, unde inca de la primele ore ale diminetii pârâul Meretel a iesit din matca si a inundat 24 de case si sute de hectare de teren agricol aflate pe malul stâng al pârâului. Cu toate ca fusesera avertizati de autoritati despre posibilitatea producerii de inundatii, oamenii nu si-au parasit casele decât in ultima clipa, atunci când s-au trezit inconjurati de ape. Acestia au fost scosi din mijlocul torentelor de doua echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj si dusi intr-un centru zonal pentru situatii de urgenta care este in constructie. Aici locuiesc inca de anul trecut trei familii cu copii mici, ale caror case au fost luate de ape. „Aici ar fi trebuit sa se construiasca inainte de 1990 un liceu agricol, dar pentru ca aveam nevoie de un centru zonal pentru situatii de urgenta, am hotarât sa-l infiintam in aceasta cladire. In cele sase camere locuiesc deja familii cu copii mici care si-au pierdut locuintele la inundatiile de anul trecut, dar vom aduce aici si pe cei aproape 30 de sinistrati pe care i-am evacuat si pentru care am solicitat paturi autoritatilor judetene. Pe cei trei copii de trei luni, sase luni si zece saptamâni care locuiesc aici ii vom duce, impreuna cu mamele lor, la Spitalul de Urgenta de la Craiova, ca sa nu stea impreuna cu ceilalti“, a explicat Catalin Traistaru, primarul comunei Sopot. Alaturi de acesta era si fostul primar Dan Iacov, care, in calitate de sef al serviciului de voluntari, ii indemna pe cei 57 de voluntari si pe locuitorii comunei sa sape santuri de scurgere.
„Ne bate Dumnezeu si nu ne lasa sa traim“
Satenii din Sopot, care nu uitasera inundatiile repetate de anul trecut, se strânsesera la porti si priveau ingroziti cum apa creste din ce in ce mai mult, acoperind strazile si inaintând spre casele lor. „Casa mea e undeva acolo, in apa. De opt ori m-au scos pâna acum din casa, când au venit apele mari ale Meretelului. Am peretii cazuti si toata iarna m-am incalzit la o soba darâmata. Acum cred ca nu o mai am nici pe asta“, a spus Toader Stancu, un satean invalid de 51 de ani. Cu toate ca apa era foarte aproape de casa lui, Stefan Vochescu privea resemnat la dezastrul din jurul lui. „O sa vina apa, asa cum a mai venit, si o sa se retraga la un moment dat. Deja ne-am obisnuit cu asta si suntem prea mici ca sa facem ceva. Ne bate Dumnezeu si nu ne lasa sa traim“, a spus batrânul de 78 de ani.
Investitii duse pe apa Raznicului
Furia apelor nu a iertat pe nimeni. Daca oamenii saraci din Sopot priveau cum agoniseala ramasa in urma inundatiilor de anul trecut este luata de ape, pe podul de pe pârâul Raznic un barbat rezemat de o masina straina statea si se uita cum apele involburate ii distrug investitia de mii de euro. „Am in zona o plantatie de grâu care in proportie de 70% este inundata. Pârâul Raznic este in crestere si ma astept la ce e mai rau, adica sa fie compromisa intreaga afacere. Am si o ferma, mai sus pe deal, la care sper sa nu ajunga apele. Chiar daca am asigurat intreaga cultura, nu are cum sa nu-mi para rau când vad cum se duce pe apa toata munca mea“, a spus Stefan Vladu, un investitor din Breasta.
Morti ingropati in apa si noroi
Pârâul Raznic a inundat si satul Cotu din Breasta, care a ramas izolat de restul lumii. Saptezeci de persoane, din care 40 de copii, au fost evacuate din mijlocul suvoaielor de echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj. „Am primit alimente si avem apa potabila si locuri de cazare pentru acesti oameni, dar, mai intâi, trebuie sa-i aducem in comuna“, a spus primarul comunei Breasta, Marin Marcu. Pentru locuitorii satului Crovna din Breasta fiecare ceas este o lupta cu natura dezlantuita. Dealurile din zona se pravalesc, pamântul se crapa, apele Raznicului le-au inundat culturile si mortii lor nu-si mai gasesc linistea. Mormintele din cimitir sunt acoperite de tone de pamânt, crucile au fost rupte, iar oamenii se asteapta ca, din clipa in clipa, pamântul sa cada si peste casele lor. „Cimitirul a luat-o spre case. Avem un mort in sat pe care nu stim unde sa-l ducem. Este apa in morminte si nu putem sa sapam o groapa pentru ca dam tot de apa“, a spus Ion Ciobanu, un localnic din Crovna. Drumul judetean 606 B care face legatura cu localitatea Cernatesti s-a rupt si este acoperit pe o banda de pamântul venit de pe dealuri.
Primarii si oamenii, vinovati deopotriva
O parte din vina pentru dezastrul produs o au si oamenii, care uita sa respecte legile nescrise ale naturii si isi aduc aminte de ele doar când aceasta se dezlantuie. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, s-a declarat indignat de inconstienta oamenilor si autoritatilor locale care ignora toate avertizarile trimise de la centru. „Tragedia a inceput. S-a deschis sezonul inundatiilor si putem spune ca acum culegem ce am semanat. Nu exista santuri, canalele colectoare nu sunt desfundate si oamenii au arat dealurile de sus in jos, grabind alunecarile. Au defrisat padurile si acum sufera. Nesabuinta oamenilor si furia naturii s-au intâlnit si au produs acest dezastru. Primarii sunt principalii vinovati pentru ceea ce se intâmpla, deoarece se fac ca nu aud si nu vor sa inteleaga ca tot ceea ce le tot repetam noi este benefic. Aceasta situatie se poate remedia in timp, dar este nevoie de bani si de impaduriri“, a spus prefectul Giugea. Desi primarii doljeni aveau ca sarcina achizitionarea de motopompe pentru evitarea situatiilor create la inundatiile de anul trecut, doar trei comune s-au conformat. Preocupati sa se mute de la un partid la altul când inca se mai poate, primarii doljeni au uitat sa aiba grija si de comunitatea care i-a votat. Cu toate ca inca nu au intrat in posesia manualului pentru situatii de urgenta, acestia au primit destule sfaturi si materiale pentru a sti cum sa diminueze efectele inundatiilor. „In loc sa inventarieze terenurile care sunt predispuse la inundatii si la alunecari de teren si sa puna oamenii sa faca santuri in fata curtii, primarii stau si asteapta sa venim noi cu solutii, deoarece ei nu pot sa le spuna nimic oamenilor de teama sa nu piarda voturile“, a adaugat prefectul Giugea.
98 de persoane au fost evacuate
Bilantul la sfârsitul zilei de ieri depasea orice imaginatie. Dupa ce intreaga zi, pe tot cuprinsul judetului, au cazut precipitatii, 98 de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca agoniseala de-o viata si caminele pentru a nu fi luate de ape. Terenurile agricole din Dolj au fost inundate pe o suprafata de 3.600 de hectare si 406 gospodarii au fost invadate de ape. La Cernatesti, 153 de anexe gospodaresti au fost avariate, trei anexe si o casa sunt in pericol de prabusire,135 de fântâni au fost inundate si cinci poduri au fost afectate de viitura de pe râul Raznic. In plus, 150 de hectare de teren agricol au fost acoperite de apele Raznicului. Primarul comunei, Dumitru Ciontea, a declarat ca in dreptul satului Rasnic, cel mai grav afectat de umflarea râului, oamenii au pus deja saci cu nisip pentru a evita inundarea localitatii.
Sapte localitati in pericol de evacuare
Precipitatiile cazute in ultimele zile si revarsarile râurilor au provocat inundatii in 25 de comune doljene. La Perisor, 100 de gospodarii din care 60 de case au fost inundate si 15 fântâni au fost acoperite de suvoaie, iar in satul Maracine sapte gospodarii au fost inundate din cauza precipitatiilor cazute in ultimele zile si a topirii zapezii. In comuna Bulzesti, satele Prejoiu si Gura Racului 11 gospodarii au fost afectate de ape. Situatia centralizata de autoritatile judetene nu este insa definitiva. Din cauza caderii de precipitatii, mai multe râuri sunt pe punctul de a se revarsa, iar prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca sase comune care totalizeaza aproximativ 12.000 de locuitori sunt in pericol de a ramâne izolate din cauza inundatiilor. „Toate precipitatiile din Gorj si Mehedinti s-au transformat in inundatii la noi. Podul de la Sârsca e pe cale de a se prabusi si sase comune doljene, adica aproximativ 12.000 de locuitori, sunt in pericol de a ramâne izolate“, a declarat prefectul Giugea.
Apa din barajul de la Fântânele se afla aseara la cota de alarma. „Deversorul a ajuns la cota de 25 de centimetri, iar daca ajunge la 38 de cm, trebuie evacuata populatia din localitatile Radovan Lipov, Bârca, Goicea, Cerat, Dunareni si Cârna“, a mai spus prefectul. Acesta a precizat ca vizate de evacuare sunt zece case din Lipov si alte sase din celelalte comune care se afla pe malul Desnatuiului. Giugea a spus ca scolile au fost deja pregatite pentru a primi persoanele obligate sa-si paraseasca locuintele, fiecare dintre acestea având o capacitate de minim 200 de locuri.
Drumuri inundate
In urma precipitatiilor abundente si a revarsarii principalelor râuri interioare din Dolj, mai multe drumuri judetene au fost acoperite de ape. La ora inchiderii editiei, 16 drumuri erau inundate, apa având o inaltime de pâna la 40 cm. Printre drumurile afectate de inundatii se numara DJ552B Râpa Rosie-Verbita, DJ561D Plenita-Rast, DJ606F Racari-Scaesti, DJ 606 Craiova-Cleanov, DJ 552 Craiova-Cetate, DJ5520A Criva-Catane, DJ5 Radovan-Cerat, DJ606E Pietroaia-Botosesti Paia, DJ106 Raznic-Scaesti, DJ606B Breasta-Grecesti si DJ605A Filiasi-Melinesti.
Prognoza meteo
Specialistii nu intrevad prea curând o imbunatatire a vremii. Ioan Gelu Gatejescu, directorul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, a declarat ca vremea va continua sa fie ploioasa. „Pâna mâine (astazi – n.r.), cel putin, vor cadea precipitatii pe arii extinse, care pot fi pe alocuri sub forma de lapovita si ninsoare. Izolat se pot atinge si 15-20 l/mp. In sudul judetului sunt posibile intensificari ale vântului“, a spus directorul Gatejescu.