Un executant de lucrari din pix a obtinut 512 milioane de lei de la Primaria Carpen cu doar câteva semnaturi si multa iuteala de mâna.
Fondurile alocate de guvern pentru reconstruirea caselor luate de ape anul trecut au dus la aparitia capuselor economice. La Carpen, in judetul Dolj, cele 13 imobile pentru care autoritatile si-au dat girul au fost ridicate dupa multe peripetii. Când credeau ca au sfârsit cu zbuciumul si priveau mândri la locuintele noi, reprezentantii primariei au fost loviti in plin de o somatie de plata a 512 milioane de lei catre SC Mi-Luna SRL Craiova, reprezentând contravaloarea unor lucrari… neexecutate. Despre administratorul firmei, primarul din Carpen, Marin Cojocaru, isi aminteste doar ca personajul a dat de vreo doua ori buna ziua prin comuna, dupa ce a incercat cu insistenta o colaborare. „E adevarat ca am semnat o factura catre Mi-Luna, atunci când ne-a promis ca va prelua lucrarile lasate balta de societatea cu care noi aveam contract – SC Avec Construct SRL. S-a pus de-a curmezisul si a promis ca va construi cele sase case (câte mai erau de cladit), numai sa-i demonstram bunavointa, mai ales ca ne-a aratat si un contract de subantrepriza cu SC Avec Construct. Dar s-a dus cu tot cu factura si contract, iar noi am cladit cu persoane fizice, in baza altor intelegeri legale“, a declarat primarul Marin Cojocaru.
Contractul de subantrepriza, o minunatie de act
Primaria Carpen a parafat inceputul relatiei cu SC Avec Construct SRL pe 10 octombrie 2005, pentru construirea a 15 case pentru sinistrati, firma angajându-se sa finalizeze lucrarile in termen de doua luni, iar primaria sa vireze banii conform devizelor si receptiei finale. Fiindca Prefectura Dolj a retras, ulterior, avizul guvernamental pentru doua dintre cele 15 case, obiectul contractului ar fi trebuit sa se refere la numai 13 imobile. Corneliu Ion, administratorul SC Avec Construct, a solicitat, dupa o luna de la semnarea parteneriatului cu Primaria Carpen si dupa aproape sapte case ridicate, incetarea amiabila a relatiei contractuale, motivând ca nu mai are posibilitati sa continue lucrarile. Primaria Carpen a inregistrat pe 15 noiembrie un proces-verbal prin care partile si-au luat la revedere, fara suparare. „Imediat, Ion a venit la noi cu un alt Ion, Stefan, care se oferea, prin firma sa – Mi-Luna SRL, sa duca la bun sfârsit ce incepuse SC Avec Construct. Fiindca ne grabeam – termenul dat de Prefectura Dolj era 15 decembrie 2005 – am acceptat sa-i semnam o factura pentru 512 milioane, cât estimasera ei ca ar costa lucrarile pentru toate cele 13 case (cei doi Ion declarasera ca isi vor regla apoi intre ei cheltuielile). Oricum, banii erau in Trezorerie si nu avea nimeni acces la ei. Urma sa-i dam numai dupa ce faceam receptia“, a declarat Marin Cojocaru. Ce n-a observat primarul când cerneala de pe factura era inca neuscata e ca acel contract de subantrepriza, pe care Stefan Ion i l-a fluturat pe sub nas, era datat 1 octombrie 2005, cu zece zile inainte ca antreprenorul SC Avec Construct sa incheie contractul de executie cu Primaria Carpen. Corneliu Ion, administratorul SC Avec Construct, nu-si da seama cum s-a intâmplat ca acel contract de subantrepriza sa fie semnat inaintea contractului de executie, iar primarul Cojocaru se scuza.
Pârâta, buna de plata
O data incheiate conturile cu SC Avec Construct, dar si cu SC Mi-Luna, primarul si-a vazut de treburi cu cei patru nou-tocmiti, a realizat ultimele sase case in termen si a platit 261 de milioane catre SC Avec Construct, suma pentru primele sapte locuinte. Pe 16 februarie 2006, o surpriza de proportii avea sa ii reaminteasca primarului Cojocaru de tandemul Ion-Ion. Sentinta comerciala nr. 188 din 14 februarie 2006 a Judecatoriei Craiova recunoaste debitul de 512 milioane de lei al Primariei Carpen catre reclamanta SC Mi-Luna si someaza pârâta ca, in termen de zece zile, sa vireze banii in contul creditoarei-reclamante. Instanta prezidata de judecatoarea Carmen Arif isi sustine hotarârea prin „analiza ansamblului actelor depuse“, elementul de baza fiind factura pe care reprezentantii Primariei Carpen o semnasera. „Judecatoria nici macar nu ne-a citat. Mai mult, nu avea cum sa retina existenta devizelor sau a receptiei atâta vreme cât noi nu am semnat astfel de documente cu SC Mi-Luna. Daca ne-ar fi acordat dreptul la aparare, ar fi vazut ca am platit 261 de milioane celui care a construit efectiv primele sapte case – SC Avec Construct – si ca am facut receptia la restul de case cu alti constructori carora urmeaza sa le dam banii – alte 251 de milioane“, a spus primarul Cojocaru. Corneliu Ion, administratorul firmei SC Avec Construct, sustine ca nu a facut nici o intelegere cu SC Mi-Luna, asa cum nu are nici un litigiu cu Primaria Carpen, fata de care si-a respectat obligatiile, in conditiile stabilite si prin procesul-verbal din 15 noiembrie.
Mi-Luna, pierduta
Sediul SC Mi-Luna SRL Craiova nu se gaseste la adresa specificata in contract – str. Nicolae Ionescu-Sisesti, bl. i85, ap.15, iar la numarul de telefon care figureaza pe site-ul Ministerului Finantelor raspunde altcineva, dintr-un alt colt al Craiovei. Firma, care figureaza pe site-ul MF cu un angajat, inregistra la sfârsitul anului trecut obligatii restante de 151 de milioane de lei, fiind declansate procedurile de executare silita. Nimeni nu mai stie, subit, cine este acest Stefan Ion si unde poate fi gasit. „Am facut deja o plângere penala pentru inselaciune impotriva lui Stefan Ion. Am inteles ca ar mai fi cautat in judetul Constanta pentru astfel de fapte. Vom cere in instanta si anularea ordonantei-somatie“, a declarat primarul Marin Cojocaru.