28.3 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateProducatorii agricoli, cu buza umflata

Producatorii agricoli, cu buza umflata

Temperaturile scazute au afectat culturi agricole de pe o suprafata de 12.000 de hectare. Agricultorii care nu si-au asigurat culturile va trebui insa sa suporte singuri pagubele.


Daca ploile abundente din 2005 au atras dupa sine pierderi calitative si cantitative in agricultura, nici 2006 nu s-a lasat mai prejos. In luna ianuarie, producatorii agricoli au avut parte de temperaturi extrem de scazute (-15 grade Celsius), care au pus in pericol de inghet culturile de toamna, mai ales ca stratul de zapada nu a fost suficient de gros pentru a le proteja. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj au primit pâna in prezent instiintari potrivit carora, din cele aproximativ 250.000 de hectare cultivate, cam12.000 de hectare (4,86 %) sunt calamitate. O parte dintre acestea (aproximativ 2.500) sunt culturi calamitate in proportie de 100%.


„In urma acestor instiintari urmeaza sa se stabileasca exact gradul de afectare in judet si suma care urmeaza sa fie despagubita. Constatarea definitiva a pagubelor urmeaza sa se faca ulterior“, a declarat Cristina Vladu, purtatoarea de cuvânt a DADR Dolj.


„Deocamdata nu sunt motive de ingrijorare“


Fiind cea mai sensibila cultura, cultura de rapita pentru ulei a fost, potrivit informarilor din teritoriu, cea mai afectata. Din cele aproximativ 6.200 de hectare cultivate, 23,5% au fost declarate calamitate (jumatate dintre acestea au fost calamitate in totalitate). Alte culturi calamitate au fost cele de orzoaica – 10,75% din cele aproape 2.400 de hectare – si orzul – 3,74% din totalul celor 7.450 de hectare cultivate. Grâul este cultivat pe o suprafata de 232.000 de hectare, adica o suprafata mai mare cu aproximativ 26% decât era programat (programarile se fac in functie de necesarul de grâu pentru consumul propriu si cel de stat). Din aceasta suprafata, 10.080 de hectare (4,34%) au fost declarate calamitate.


„Deocamdata nu sunt motive de ingrijorare, mai ales daca nu ne vom confrunta iar cu temperaturi foarte scazute. Probele de sol cultivat prelevate au reliefat ca aproximativ 70% din culturi pornesc in vegetatie dupa zece zile, ceea ce e un lucru bun“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al DADR Dolj.


Numai culturile asigurate sunt despagubite


Conform Legii nr. 381/2002, pierderile calitative si cantitative de recolte, care depasesc 30% din productie si au fost produse printr-o manifestare distructiva a unor fenomene naturale, vor fi despagubite cu maximum 70% din cheltuielile efectuate pâna la data producerii fenomenului. Restul de 30% sunt insa suportati de proprietarii culturilor. Nu vor primi insa despagubiri decât oltenii care si-au asigurat culturile. Cu toate acestea, potrivit declaratiei lui Bulumaci, despagubirile vor fi suportate de stat daca zona e declarata calamitata (printr-o hotarâre de guvern ce se da in baza centralizarii informarilor de la DADR judetene). Firmele de asigurari platesc despagubiri tot de maximum 70%, insa numai agricultorilor ale caror culturi sunt afectate, dar care se afla in zone ce nu au fost declarate calamitate.


„In prezent, la nivelul judetului Dolj au fost asigurate aproximativ 35.000 de hectare de culturi (14%). E putin. Oamenii nu au inteles inca eficienta acestei legi“, a adaugat Bulumaci.


Asigurarea culturilor i-a costat pe agricultori putin sub 40 RON pentru un hectar pentru care au fost cheltuiti 1.100 RON.


Firme de asigurari in agricultura


Pentru anul agricol 2005-2006, Ordinul MAPDR nr. 1350/27 decembrie 2005 stabileste zece societati de asigurare-reasigurare care practica asigurari pentru culturile agricole, animale, pasari, familii de albine si pesti agreate de ministerul de resort. Printre acestea se afla Agras, Allianz Tiriac, Asigurare-Reasigurare Ardaf, Asiban, Asigurarea Româneasca Asirom, Societate Comerciala de Asigurare-Reasigurare ASTRA, Carpatica Asig, Generali Asigurari, Omniasig, Unita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS