11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNastase in „vizita“ la DNA

Nastase in „vizita“ la DNA

Adrian Nastase a semnat, ieri, procesul-verbal de luare la cunostinta a acuzatiilor de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, au informat ieri procurorii anticoruptie, precizând ca in acelasi dosar a fost acuzat oficial si Ioan Paun, fostul consul general al României de la Hong Kong, urmarit penal pentru complicitate la fals.


Acuzat de Monica Macovei ca tergiverseaza ancheta prin pasarea cererii de perchezitie „ca o minge de ping-pong“ intre Ministerul Justitiei si Camera Deputatilor, Adrian Nastase s-a decis ieri sa mearga la Departamentul National Anticoruptie pentru a-i fi aduse la cunostinta acuzatiile din dosarul Zambaccian. Potrivit procurorilor anticoruptie, acestea sunt „luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, ca urmare a faptului ca a facut uz de autoritatea sau de influenta sa ca presedinte de partid“.


In acelasi dosar, i-au fost aduse la cunostinta invinuirile si fostului consul general al României la Hong Kong, Ioan Paun, acuzat de savârsirea infractiunilor de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate.


„In dosarul respectiv mai sunt invinuite inca alte patru persoane, carora li se vor aduce la cunostinta invinuirile in zilele urmatoare“, mai spun procurorii precizând ca acuzatiile acestora nu pot fi facute publice, deocamdata, pentru ca s-ar putea influenta ancheta.


DNA confirma, la 7 februarie, ca s-a inceput urmarirea penala fata de sase persoane, printre care sotii Nastase si beneficiari ai apartamentelor din blocul din strada Muzeul Zambaccian, neprecizând insa care sunt acuzatiile care se aduc acestora.


Dana Nastase este urmarita penal alaturi de sotul sau, fostul premier Adrian Nastase, ea fiind una dintre cele sase persoane cercetate de DNA pentru fapte de coruptie in acelasi dosar. Printre cei urmariti penal sunt, potrivit Mediafax, fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu, a carui firma a construit imobilul, precum si proprietarul initial al terenului, Gabriel Bivolaru, au relatat sursele citate. Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, se afla si el in vizorul DNA in ancheta in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie si luare de mita, pentru ca, in perioada 2001-2004, ar fi obtinut foloase necuvenite.


Mita de 100.000 de dolari si doua miliarde de lei


Doua zile mai târziu, Ministerul Justitiei cerea Camerei Deputatilor sa-si dea acordul pentru perchezitiile a doua imobile care apartin lui Adrian Nastase, unul situat in strada Zambaccian si celalalt in comuna prahoveana Cornu. Potrivit notei, in schimbul unor foloase, „invinuitul Adrian Nastase, impreuna cu un alt functionar guvernamental, ar fi dispus numirea si mentinerea invinuitei Irina Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC)“.


„Din actele premergatoare efectuate pâna la aceasta data, rezulta ca invinuitul Adrian Nastase ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentând contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentând contravaloarea tâmplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, sector 1 si comuna Cornu, judetul Prahova)“, se precizeaza in documentul trimis Camerei Deputatilor de catre ministrul justitiei.


Potrivit actelor premergatoare efectuate in cauza, „exista indicii temeinice ca in imobilele proprietatea domnului deputat Adrian Nastase, situate in Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, etaj 3, sector 1 si sat Cornu de Jos, Aleea Trandafirilor nr. 47, comuna Cornul, judetul Prahova, se afla bunuri obtinute in perioada 2001-2004 in modalitatea descrisa anterior“, se preciza in documentul ministrului Justitiei.


Irina Jianu a fost pâna la jumatatea anului trecut vicepresedinte la Conimpuls Bacau, firma la care Sergiu Sechelariu este actionar si care a ridicat blocul din strada Zambaccian.


Redeschis de Morar din cauza solutiei gresite a lui Amarie


Dosarul „Zambaccian“ a fost redeschis de procurorii anticoruptie, in luna noiembrie a anului trecut, pentru a analiza pe fond sesizarea remisa de Mona Musca in luna august 2005. Potrivit sesizarii, Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, „de 25 de ori mai mic decât pretul real, de piata, al terenului“. Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vândut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec. Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vândut cabinetului de avocatura „Adrian Nastase“, se arata in sesizare. Motivul invocat pentru redeschiderea dosarului a fost solutia gresita data in acest dosar, având in vedere ca „a fost inregistrat in penal, s-a dispus efectuarea de acte premergatoare, dar in penal nu exista o solutie data in cauza, pentru ca dosarul s-a trecut in alta parte, utilizând o institutie care nu exista si s-a dat solutie acolo“, sustinea atunci Daniel Morar, seful DNA.


Alt aspect cercetat de procurorii anticoruptie este legat de o mostenire pe care a primit-o familia Nastase, posibil legata de achizitionarea terenului si construirea unei parti din casa situata pe strada Zambaccian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII