16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecorectarea aduce promovarea

Recorectarea aduce promovarea

Dupa doua luni de asteptari, judecatorii craioveni au aflat ca rezultatele pe care le-au obtinut la concursul de promovare sunt valabile. Recorectarea lucrarilor a confirmat ca notarea initiala a concurentilor este corecta. Ei asteapta ordinele de promovare chiar in aceasta saptamâna.


Judecatorii craioveni, admisi la concursul de promovare la o instanta superioara inca de anul trecut, au aflat vineri, chiar de la un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejenaru, ca rezultatele examinarii au fost validate. Prin urmare, CSM urmeaza sa emita ordinele de promovare a magistratilor care au fost declarati admisi. De pe 15 februarie acestia isi vor incepe activitatea la instanta pentru care au optat, Tribunalul Dolj, respectiv Curtea de Apel Craiova.


Prin aceasta decizie, magistratii spun ca s-a pus capat unei asteptari de aproximativ doua luni. In urma contestatiilor si discutiilor aprinse cu privire la calitatea si rezultatul concursului sustinut de judecatori din toata tara, CSM a hotarât pe 8 decembrie 2005 recorectarea lucrarilor.


Concurs controversat


In luna noiembrie 2005, CSM a scos la concurs sapte posturi de judecator pentru Curtea de Apel Craiova si un post pentru Tribunalul Dolj. Pentru cele sapte posturi s-au „batut“ 13 magistrati din cadrul Tribunalului Dolj, dar si de la alte instante similare. Concurentii trebuia sa obtina cel putin o medie de sapte ca sa fie admisi. In urma notelor obtinute, de la instanta craioveana numai trei au trecut cu brio, Elena Lungu, care a obtinut cea mai mare medie, 8.92, Mirela Gheorghe Ciurezu si Mariana Alina Cauc. Dupa contestatii au fost rasturnari de situatie si lista s-a rotunjit, numarul celor admisi crescând la opt. Nemultumirile in rândul magistratilor au continuat. Multe voci au spus ca CSM a dat-o in bara cu acest concurs. Organizarea proasta a examinarii si notarea „preferentiala“ au iscat un adevarat scandal. Totul a culminat cu sute de sesizari de la magistrati din toata tara, venite pe adresa Consiliului. Acesta s-a vazut nevoit sa ia o decizie: lucrarile sa fie recorectate.


Dosare multe, judecatori putini


Chiar daca de la Judecatoria Craiova vor fi promovati la Tribunalul Dolj trei judecatori, respectiva instanta tot nu va avea un numar suficient de magistrati. „Tribunalul Dolj este al doilea din tara, dupa Tribunalul Bucuresti, in ceea ce priveste volumul de munca. In anul 2005, pe rolul respectivei instante au fost inregistrate 31 de mii de dosare. Toate s-au aflat pe masa de lucru a 58 de judecatori, câti are instanta. Unui magistrat ii revine in medie spre solutionare intre 800 si 2.000 de dosare pe an. Instanta ar avea nevoie de inca 11 judecatori“, a declarat Constantin Diaconu, presedintele Tribunalului Dolj. La capitolul judecatori, nici Curtea de Apel Craiova nu sta prea bine. „La Curtea de Apel Craiova, un judecator solutioneaza intr-un an intre 600 si 700 de dosare. Volumul este mare raportat la numarul de magistrati. Minusul de sapte-opt judecatori cu care am functionat anul trecut s-ar completa cu cei promovati, dar tot mai ramân locuri libere. Incepând cu acest an, s-au facut deja trei pensionari“, a afirmat judecatorul Aurel Ilie, purtator de cuvânt al Curtii de Apel Craiova.


In urma promovarilor, la Judecatoria Craiova vor ramâne patru posturi libere. „Am aflat ca eu impreuna cu alti doi colegi vom fi promovati chiar din aceasta saptamâna la tribunal. Asteptam ca CSM sa emita ordinele de promovare si incepând cu 15 februarie sa venim la Tribunalul Dolj. Prin plecarea noastra ramân libere trei locuri plus unul, ramas vacant in urma transferarii altui coleg“, a precizat judecator Carmina Mitru, purtator de cuvânt la Judecatoria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS