27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Bomba“ de sub Colegiul Carol I

„Bomba“ de sub Colegiul Carol I

Centrala termica de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova este veche de peste 40 de ani si nu are autorizatie de functionare. Conducerea scolii, Distrigaz Sud si ISCIR recunosc pericolul pe care il reprezinta centrala, insa remedierea situatiei nu este posibila din lipsa banilor.


Dupa explozia punctului termic din cartierul craiovean Lapus, din 26 ianuarie, cetatenii municipiului se ingrozesc numai la auzul cuvântului „centrala“. Tot de atunci au inceput sute de verificari la reteaua de gaze si centralele termice din oras, controale care au scos la iveala faptul ca unele scoli din localitate au amplasate in subsoluri centrale termice vechi, pentru care nimeni nu mai elibereaza autorizatie de functionare. Intr-o astfel de situatie delicata se afla si Colegiul National „Carol I“, unitate de invatamânt care gazduieste sub cancelaria profesorilor din Scoala Mare o centrala termica ce functioneaza de peste 40 de ani.


„De când s-a pus frigul, caloriferele pocnesc pe rând. Este firesc, intrucât instalatia centralei termice are peste 40 de ani, tururile sunt infundate, vanele nu se mai inchid, iar apa calda abia ajunge in calorifere. Daca se sparge un calorifer, se goleste toata instalatia. Eficienta centralei este minima, iar o explozie poate aparea oricând“, a declarat Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“. Constient de riscurile pe care le prezinta centrala veche, conducerea colegiului incearca de ani buni sa o schimbe, insa se loveste de problema banilor. „Am apelat la tot felul de specialisti care sa stabileasca gradul de pericol in care ne aflam. Achizitionarea unei centrale noi si amplasarea ei in afara cladirii ne-ar costa multe miliarde de lei, bani pe care nu ii avem. Centrala functioneaza fara autorizatie, dar nu avem incotro, pentru ca mai bine de 1.000 de elevi si circa 160 de oameni din rândul personalului au nevoie de caldura“, a spus directorul colegiului.


„Nimeni nu-si baga pielea la saramura“


Institutiile abilitate sa controleze si sa autorizeze punctele termice cunosc situatia de la „Carol I“ si au pus in vedere ca, in cel mai scurt timp, vechea centrala sa fie inlocuita. „Din pacate, in Craiova sunt multe astfel de centrale, vechi de 40 – 100 de ani. Le-am pus in vedere beneficiarilor sa strânga bani si sa le schimbe. Nimeni nu este nebun sa le mai dea avizul de functionare. Nimeni nu isi baga pielea la saramura pentru astfel de centrale“, a spus Petre Ciocanescu, directorul Distrigaz Sud. Conducerea colegiului incearca sa indeplineasca conditiile impuse de furnizor. „Pâna când vom avea bani ca sa schimbam centrala veche, incercam sa intocmim documentatia pentru a o scoate in afara scolii. Suntem constienti ca acolo unde este amplasata acum, adica sub cancelarie, reprezinta un real pericol. Pentru a evita un accident, am hotarât ca angajatul de la centrala sa stea acolo tot timpul“, a completat Daniel Barbu.


Reprezentantii Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de ridicat (ISCIR), autoritatea care elibereaza avizul de functionare pentru centralele termice, spun ca tot ceea ce pot face este sa nu dea avizul de functionare. „Orice centrala care se afla sub incidenta noastra este verificata periodic. Din pacate, noi nu putem sista functionarea unei centrale termice, acest lucru il poate face doar Distrigaz Sud. Noi doar hotarâm daca un punct termic poate primi sau nu avizul de functionare, iar acest lucru reiese din cartea tehnica a centralei“, a mentionat Victor Bujor, inginer in cadrul ISCIR.


Scoala nr. 29 schimba centrala


Alta unitate de invatamânt din municipiul Craiova care nu a primit avizul de functionare pentru centrala termica este Scoala nr. 29 „Nicolae Romanescu“. Conducerea unitatii spune ca vechea centrala a fost data in folosinta in anul 1962 si functioneaza fara aprobarea ISCIR. In acest caz, directorul scolii spune ca pentru a intra in legalitate este nevoie de achizitionarea unei noi centrale termice, al carei cost se ridica la peste 150 de milioane de lei, bani pe care i-a si primit de la Consiliul Local Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII