30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de mii de gorjeni nu primesc pensii indexate

Zeci de mii de gorjeni nu primesc pensii indexate

Peste 27.000 de gorjeni au ramas cu pensiile neindexate in acest an, iar alti 6.465 au beneficiat de o indexare mai mica de 9,3%, care s-a aplicat punctului de pensie. Explicatia consta in faptul ca guvernul a indexat punctul de pensie, nu valoarea pensiei, iar cei care aveau oricum pensie mai mare decât a reiesit din procesul de recalculare nu primesc nimic.


Indexare doar pentru unii


Potrivit prevederilor Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2006, incepând cu 1 ianuarie 2006, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 295,56 RON la 323,10 RON, respectiv cu circa 9,3%. Obisnuiti cu „traditionala“ indexare, pensionarii asteptau, cu totii, o crestere corespunzatoare a pensiei, spune Adrian Chertes, purtatorul de cuvânt al Casei de Pensii Gorj. Numai ca, o data incasate pensiile pe luna ianuarie, cei mai multi dintre pensionarii gorjeni au constatat ca nu au primit nimic in plus si au inceput sa vina la ghiseele Casei de Pensii pentru a reclama „greseala“.


Mai exact, in Gorj au intrat in procesul de recalculare 58.568 de pensii. Dintre acestea, 24.810 au inregistrat o crestere de punctaj si au fost marite dupa recalculare, iar acum beneficiaza si de indexarea de 9,3%. Celelalte 33.758 de pensii au inregistrat punctaj mai mic dupa recalculare, dar, asa cum prevede legea, persoanelor respective nu le-a scazut pensia. In schimb, acesti pensionari nu vor beneficia prea curând de cresterea acesteia.


Valoarea punctului de pensie va fi majorata periodic de guvern. Pensia se calculeaza inmultind aceasta valoare cu punctajul rezultat in urma recalcularii. Zeci de mii de pensionari vor beneficia de indexari abia dupa ce din calcule va rezulta ca merita pensia pe care o primesc in prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS