19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoruptia - legitima pentru functionari si oameni de afaceri

Coruptia – legitima pentru functionari si oameni de afaceri

Administratia locala din România este in continuare corupta, iar faptele de coruptie sunt recunoscute de oamenii de afaceri, dar si de functionarii publici, se arata intr-un raport prezentat ieri de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ). „Inca avem de-a face cu fapte de coruptie si, mai mult, putem spune ca o parte dintre functionari s-au obisnuit cu aceasta stare de lucruri, daca ne luam dupa faptul ca multi sustin ca primesc «micile atentii»“, a declarat Georgiana Iorgulescu, unul dintre liderii CRJ.


Pentru a studia fenomenul coruptiei la nivelul administratiei locale, reprezentantii CRJ au realizat cercetari in perioada 15 – 30 noiembrie 2005, in patru orase mari din România – Cluj, Bacau, Galati si Târgu Jiu – intervievând un numar egal de oameni de afaceri si functionari publici de nivel mediu din fiecare oras. „Interesant este ca oamenii de afaceri au sustinut ca dau mita. Mai mult, au spus ca s-au obisnuit cu aceasta situatie, fiind in interesul lor, pentru binele afacerii lor. Functionarii insa au spus ca stiu ca se ia mita, insa personal nu recurg la aceasta practica. Au spus doar ca primesc mici atentii“, a mai afirmat Iorgulescu. „Coruptia mica pare sa fi devenit legitima. Nici pentru functionar, nici pentru omul de afaceri nu mai este perceputa ca o problema. A devenit un gest reflex si de «bun-simt»“, a spus Radu Nicolae, manager de proiect in cadrul organizatiei. „In opinia oamenilor de afaceri si a functionarilor publici, licitatiile publice, autorizatiile si licentele sunt domeniile cel mai afectate de coruptie“, a spus Iorgulescu.


Scopul studiului a fost sa descopere mecanismele prin care se manifesta coruptia si nu masurarea amplorii fenomenului, iar realizatorii au refuzat sa emita procente sau o estimare cantitativa in acest sens. „Nu putem spune ca toata administratia este corupta. Putem spune insa ca majoritatea oamenilor de afaceri intrebati reclama coruptia la momentul licitatiilor pentru diverse lucrari publice, iar majoritatea functionarilor publici reclama presiuni de la nivel superior pentru a actiona in favoarea unuia sau altuia dintre investitori“, a mai spus Georgiana Iorgulescu. La realizarea cercetarii au raspuns 42 de subiecti, jumatate dintre ei functionari, jumatate oameni de afaceri.


Potrivit documentului, functionarii si oamenii de afaceri sunt constienti ca fenomenul coruptiei se traduce in saracie, in investitii mai putine, in bunuri si servicii de calitate proasta, iar constientizarea acestei legaturi este considerata de realizatorii studiului un prim pas catre schimbarea atitudinilor.


Indiferent de zona de provenienta, oamenii de afaceri sunt de parere ca, desi este gresit si ilegal, afacerile trebuie sa mearga indiferent de mijloacele folosite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU