21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateElevi ninja, batai si „taxa de protectie“

Elevi ninja, batai si „taxa de protectie“

Scoli moderne, elevi pe masura. Un nou „episod“ din ciclul violentelor in scoli arata un peisaj educational cu adolescenti care vin la ore cu lanturi, cutite, nunchack-uri si bâte. In timp ce agentii de paza lasa gastile de cartier in scoli, elevii smecheri percep „taxe de protectie“.


Inspirati din filmele de actiune, minorii se bat, iar 70% dintre profesori nu vad nici o problema. Potrivit unui studiu de specialitate, elevii recurg la violenta din cauza lipsei afectiunii familiale si… din cauza stresului scolar.


Acesta este rezultatul unui studiu privind violenta in scoli, efectuat de reprezentantii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii (CAPC) din cadrul IJP Vâlcea. Raportul a fost intocmit de curând având in vedere incidenta crescuta a evenimentelor din scoli. Chestionati de politisti, elevii vâlceni cred si ei ca violenta din scoli a devenit o problema, motiv pentru care ei nu se mai simt in siguranta. Jumatate dintre acestia recunosc faptul ca se tem ca ar putea deveni victime, iar doua treimi sustin ca zonele din preajma unitatilor sunt cele mai nesigure. Incidentele care se produc cel mai des sunt legate de agresiuni intre elevi, ale profesorilor fata de copii, precum si invers.


Elevii au marturisit ca „populare“ in scoli sunt injuriile si vulgaritatile (33%), bataile (22,1%) si amenintarile (15%). In unitatile vâlcene s-a dezvoltat in acelasi timp si un sistem de „terorizare“, fiind cunoscute cazuri in care elevii mai mari percep „taxe de protectie“, pentru a-i apara pe cei mai putin batausi. Sondajul IJP a aratat ca 40% dintre elevi cunosc grupari de persoane violente, care ii agreseaza frecvent.


Atitudinea profesorilor, motiv de harta


Politistii au aflat ca foarte multi elevi considera ca jocurile pe calculator, precum si filmele de actiune ii inspira pe colegi in a se comporta identic cu personajele preferate. Adolescentii care au participat la dezbateri au incercat sa motiveze violenta din scoli prin stresul materiei si presiunea in ceea ce priveste cerintele scolare ori s-au aratat provocati de atitudinea „enervanta“ a profesorilor. Raportul mai arata ca incidentele violente se petrec de regula dupa ore, inainte de ore, precum si in pauze. „Nu exista situatii frecvente in care in timpul orelor sa nu se poata mentine o atmosfera adecvata. Agentii de paza angajati de scoala isi fac datoria, dar uneori permit patrunderea in unitatea de invatamânt a persoanelor straine, deoarece atributiile pe care le mai au de indeplinit nu permit ca acestia sa fie prezenti tot timpul la intrarea in scoala“, a precizat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvânt al IJP Vâlcea.


Elevii – pericol public


Chestionate, cadrele didactice recunosc si ele ca in scoli se practica incercarile de intimidare a elevilor, iar acestia vin la ore inarmati cu lanturi, nunchak-uri, bâte, boxuri si cutite. Participantii considera ca elevii mai agresivi sunt in special cei care provin din familii dezorganizate, monoparentale, din centrele de plasament sau copii din familii cu probleme grave de natura materiala. Cu toate acestea, 70% dintre profesorii cuprinsi in studiu considera ca violenta in scoli nu reprezinta o problema, in timp ce 10% cred ca acesta este un fenomen ce tinde sa ia amploare. Drept urmare, politistii vâlceni cred ca intensificarea patrulelor ar fi o solutie pentru stoparea acestor fapte. IJP Vâlcea a initiat contactarea unor parteneri cu care sa fie incheiat un protocol de colaborare. Partenerii care vor semna acest protocol alaturi de Inspectoratul de Politie sunt: Inspectoratul Scolar Judetean, Politia Comunitara, Inspectoratul Judetean de Jandarmi si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU