30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVacanta la Straja cu faclii si vin fiert

Vacanta la Straja cu faclii si vin fiert

Si in acest sfârsit de saptamâna, in statiunea montana Straja, distractia a fost la maximum. Mii de turisti au luat cu asalt muntele Straja din Valea Jiului, pentru a participa la cea mai mare intrecere, Cupa Comexim. Aproximativ 200 de schiori si 50 de snowboarderi s-au intrecut, la cele zece categorii de vârsta, concursul fiind dedicat aniversarii a zece ani de la inaugurarea celei mai mari cabane din Straja, Montana.


Prichindei si veterani pe pârtie


Concursurile propriu-zise, pe categorii de vârsta, de la cel mai mic, de trei ani, pâna la veteranii de 70 de ani, au inceput de dimineata si s-au finalizat seara, la ora 22.00, pentru a marca zece ani de când aceasta competitie se desfasoara in Masivul Straja. Primii care au luat startul, desi abia au invatat sa vorbeasca, au fost copiii de trei-patru ani.


Mogâldetele s-au intrecut pentru un sac de dulciuri si alte premii puse in joc de organizatori, spre amuzamentul asistentei numeroase


„Toti au primit dulciuri si premii. Sunt draguti si de mai multi ani noua generatie pe schiuri face deliciul primelor ore ale competitiei. Multi sunt mai curajosi decât cei mari, pentru ca, trebuie sa spun, isi dau drumul in competitie exact din locul in care porneste toata lumea“, a spus Emil Parau, organizatorul concursului.


Dupa ora 21.00 a fost rândul seniorilor, veterani pe schiuri, care vin in Straja de când aici nu era decât o singura pârtie si teleschiul nu fusese inventat. Ei au vârste de pâna la 70 de ani si au fost sustinuti de sute de iubitori ai acestui sport.


Aproape doi kilometri de pârtie


Concursul s-a desfasurat pe pârtia Constantinescu, locul de sosire fiind la 1.740 de metri, lânga cabana Montana, aflata la cota 1.380. Pentru schiori, traseul este abrupt, intre plecare si sosire fiind o diferenta de altitudine de peste 400 de metri. Snowboarderii din toate colturile tarii s-au intrecut pe Platoul Soarelui, pentru ei fiind amenajat special unul dintre cele mai apreciate si reusite snowpark-uri, pe o pârtie aflata la altitudinea de 1.800 de metri. „Competitia a fost reusita, iar pentru noi a fost o surpriza. Am venit sa petrecem acest week-end in Straja si ne-am inscris si la concurs“, a declarat un tânar venit din Timisoara.


Premiile puse in joc se ridica la câteva sute de milioane de lei si au constat in cupe, bani si diplome, dar fiecare dintre cei care au intrat in competitie a primit un cadou din partea organizatorilor.


In lipsa schiurilor, unii turisti au facut mici drumetii, au vizitat schitul din Straja si au facut plaja.


Salvamontistii au anuntat sfârsitul competitiei


O data cu lasarea serii, in Straja s-a declansat fiesta, atmosfera devenind incendiara. Imediat ce schiorii seniori au terminat intrecerea, din inima muntelui si-au facut aparitia salvamontistii. Dupa ce toata ziua au vegheat la buna desfasurare a intrecerii, salvamontistii au anuntat sfârsitul competitiei, coborând pe pârtie cu faclii aprinse, iar cerul s-a luminat de focurile de artificii. In tot acest timp, pe platoul din fata cabanei Montana organizatorii evenimentului au impartit tuturor celor prezenti vin si tuica fiarta.


„Am vrut ca aniversarea celor zece ani de când ne aflam aici sa o petrecem, asa cum de altfel este si corect, impreuna cu turistii. Si tot pentru ca ei sa se simta bine, am pregatit tot ce s-a intâmplat pe pârtie“, a spus Emil Parau.


Si pentru ca seara sa fie cu adevarat extraordinara, pe lânga spectacolul impresionant de lumina, membrii formatiei Talisman au intregit atmosfera unui inceput de vacanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU