18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdaposturi provizorii pentru sinistrati

Adaposturi provizorii pentru sinistrati

Sase module de locuit sunt solutia gasita de autoritatile vâlcene pentru familiile greu incercate de furia alunecarilor de teren care au afectat judetul la sfârsitul anului trecut si in acest an. In perioada urmatoare vor ajunge in judetul Vâlcea si materialele de constructie pentru familiile sinistrate.


De la sfârsitul anului trecut si pâna in prezent au fost afectate de alunecarile de teren 23 de gospodarii. Pentru a nu expune familiile afectate riscului de a fi prinse sub darâmaturi, autoritatile locale au dispus evacuarea localnicilor. Sinistratii s-au refugiat insa prin vecini sau pe la rude, iar acolo unde nu a existat nimeni care sa le intinda o mâna napastuitii au locuit printre darâmaturi, descurcându-se fiecare cum a putut. Cei mai afectati sunt oamenii din comunele Gradistea, Alunu, Golesti si Baile Govora, zone in care s-a dispus evacuarea imediata a locuitorilor. In urma sprijinului cerut guvernului, pentru judetul Vâlcea au fost repartizate sase module de locuit, acestea fiind distribuite celor mai afectate familii. Potrivit declaratiei subprefectului Radu Renga, modulele au fost deja repartizate in comunele in care a fost nevoie de ele. „Exista trei comune in care nu aveam alta solutie. Modulele au ajuns deja in zonele afectate de alunecari, in localitatile Baile Govora, Gradistea si Alunu. Daca vor mai exista astfel de cereri, vom solicita un nou sprijin guvernului. Deocamdata nu este cazul“, a declarat Radu Renga. Subprefectul a precizat ca modulele vor asigura adapostirea sinistratilor pâna când acestia isi vor reconstrui casele cu materialele care urmeaza sa vina de la guvern. Ulterior, modulele vor fi returnate guvernului.


Racordarea la utilitati – sarcina primarilor


In ceea ce priveste racordarea modulelor la utilitati, aceasta sarcina revine autoritatilor locale de pe teritoriul comunelor afectate. Astfel ca in unele comune acestea au fost facute, iar acolo unde nu s-au realizat urmeaza sa fie efectuate. Mihai Mateescu, edilul-sef din Baile Govora, unul dintre primarii localitatilor care beneficiaza de aceste spatii destinate cazarii sinistratilor, a precizat ca in perioada urmatoare va asigura toate utilitatile pentru oamenii aflati in dificultate. „Am dispus evacuarea unei familii, iar in perioada imediat urmatoare, in functie de evolutia alunecarilor de teren, este posibil sa dispunem evacuarea celei de-a doua. Deocamdata nu este cazul, pentru ca locuinta nu a fost distrusa. Chiar daca evacuam oamenii, le vom asigura si minimul de confort. Deja am facut demersurile pentru racordarea la gaze, la reteaua de electricitate si la cea de termoficare. Nu stiu daca vor avea confortul de acasa, dar facem tot posibilul pentru a rezolva situatia“, a precizat Mihai Mateescu. Acesta a adaugat ca o data cu venirea primaverii se asteapta noi alunecari de teren. Astfel ca este posibil sa fie cerute alte module de locuit. Potrivit conducerii Prefecturii Vâlcea, acelasi lucru este posibil sa se intâmple si in celelalte comune din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS