7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBasescu sare la gâtul guvernului

Basescu sare la gâtul guvernului

Traian Basescu a lansat ieri un atac dur la adresa executivului, criticând violent existenta unor grupuri de interese.


Pentru prima data, presedintele a facut o precizare importanta. Grupurile sunt nelegitime si nu s-a sfiit deloc sa le catalogheze de tip mafiot. „Este inadmisibil ca mafia sa ajunga pe masa guvernului“, considera presedintele, cum inadmisibil este ca ministrul sanatatii sa nu respecte o hotarâre judecatoreasca.


„In ultimele doua luni, mi-am propus sa nu mai dau motive de dezbatere publica (…), am stat si m-am uitat, in mod deosebit, la imaginea care se creeaza. Daca veti privi si dvs., veti vedea un acvariu in care grupuri de interese nelegitime se zbat cu mare energie pentru discreditarea institutiilor statului“, a declarat presedintele.


Prezent, ieri, la bilantul Ministerului Administratiei si Internelelor (MAI), seful statului le-a cerut politistilor sa verifice toate actele normative emise in ultimii zece ani pentru a stabili cine s-a folosit de ele, iar responsabilitatea in aceste cazuri trebuie asumata. „De prea multe ori mafia a ajuns pe masa guvernului“, a afirmat Basescu, precizând ca „favorurile economice“ prin acte normative emise de guvern reprezinta expresia faptului ca „a ajuns coruptia pe masa guvernului“. Seful statului a facut apel la actualul executiv sa „nu cada in plasa practicilor anterioare“ si a solicitat Ministerului de Interne sa analizeze actele normative date in interesul unor grupuri mafiote. Traian Basescu le-a mai cerut politistilor sa nu tina cont de intoxicarile din presa, ci sa se foloseasca doar de informatiile reale si sa nu cedeze la nici un fel de presiuni. Basescu a sustinut ca astfel de acte normative emise de guvern au fost adoptate de Parlament si promulgate de presedintele tarii, insa trebuie stabilit cu exactitate cine si de ce a avut de câstigat. Politistii români au fix un an la dispozitie ca sa rezolve aceasta problema, presedintele afirmând ca oamenii legii trebuie sa dea raportul la bilantul urmator despre rezultatele obtinute in acest domeniu.


Razboaie pe piata mass-media


Tot ieri, Basescu a vorbit si despre grupurile de interese care domina trusturi media, fiind o „formidabila batalie“ a acestora pentru discreditarea institutiilor statului si a adversarului de pe piata. „Când te uiti in spate si ii vezi sustinerile, iti dai seama care este grupul de interese nelegitime pe care le sustine doar pentru ca are acces la televizor si in presa scrisa“, a mai spus Basescu adaugând ca „grupurile de interese nu au nevoie de un stat cu autoritati competente, ele doresc doar sa discrediteze politistii, procurorii, judecatorii. Au fost situatii când am stiut ca ofiteri sau magistrati urmeaza sa devina tinte“, a spus seful statului. El a precizat ca nu doreste sa generalizeze si ca nu se refera la ziaristul care scrie cinstit un articol. „Si aseara (marti – n.r.) ati putut vedea o astfel de mostra competenta la televizor, care explica cum e cu grupurile de interese din jurul presedintiei. Cu o seara mai inainte, altul care explica alte grupuri de interese nelegitime“, a mai spus Traian Basescu.


Seful statului a subliniat ca este vorba despre „o formidabila batalie“, precizând ca, daca pâna acum a evitat sa foloseasca termenul de „grupari de tip mafiot“, de acum nu-l va mai evita. „Veti vedea trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa, pentru ca, in spatele lor, sunt niste patroni care ori apara Rafo, ori apara Rompetrol, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mâna pe cât mai multe SIF-uri, ori aflam ca vrem sa participam la privatizarea CEC, pentru ca tot controlam niste SIF-uri (…)“, a mai spus Basescu.


El a adaugat ca grupurile de interese care domina grupurile mass-media le utilizeaza in batalia de discreditare ori a adversarului de piata ori a institutiilor statului.


Critici la adresa ministrilor


Nici premierul n-a scapat de criticile lui Basescu. Motivul: intâlnirea lui Calin Popescu Tariceanu cu omul de afaceri liberal Dinu Patriciu. De altfel, Traian Basescu spune ca Executivul lucreaza de multe ori in favoarea grupurilor nelegitime de interese economice. „Voi considera intotdeauna ca favoruri economice facute prin acte normative emise de guvern, fie ca sunt hotarâri, ordonante, OUG, sunt expresia ajungerii coruptiei pe masa guvernului atunci când aceste acte nu sunt justificate“.


Presedintele nu i-a uitat nici pe ministri. O atentionare s-a indreptat si catre titularul de la Economie si Comert, Codrut Seres. „Atentionez si actualul guvern sa renunte la practicile anterioare. A fost cât pe ce ca un domn, care spunea ca trebuie sa raspund pentru tainuire, sa faca un contract fara licitatie la Portile de Fier 1 si 2“. Si la adresa ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, presedintele a avut ceva de obiectat. „Ma uitam la jalnicele reactii ale refuzului de punere in aplicare a hotarârilor judecatoresti, fie el chiar si ministru al sanatatii. Cum mai putem cere respect de la un om simplu?!“, a daugat Basescu.


Politistul, om al statului


Tot ieri, Traian Basescu considera ca MAI si-a indeplinit cu succes obligatiile presupuse de aderare a României la Uniunea Europeana, dar afirma ca mai este mult de lucru pâna când cetateanul sa se simta in siguranta si sa aiba deplina incredere in politie. „Va multumesc, rar o fac, dar sunt obligat de ceea ce ati facut si nu e corect sa nu dai Cezarului ce-i al Cezarului“, a afirmat presedintele, la prezentarea bilantului MAI, el referindu-se la indeplinirea obligatiilor asumate de minister in cadrul Capitolului 24 – Justitie si Afaceri Interne (JAI). Pe de alta parte, Basescu a precizat ca sunt inca multe de facut in planul sigurantei cetatenilor, aratând ca mai este „un drum lung“ de parcurs pâna când „politistul sa devina omul statului, in care cetateanul român sa aiba deplina incredere“. „In perioada imediat urmatoare, programele si resursele financiare va fac apti pentru realizarea unui succes de proportii care sa schimbe steguletele rosii de pe JAI“, a precizat presedintele. Facând referire dura la interferenta intre puterea judecatoreasca si cea executiva, Basescu spune ca nu avem nevoie de „alte mecanisme“, avem legi si trebuie sa le respectam.


Totodata, acesta s-a referit si la faptul ca nu va permite ca politicul sa se implice in activitatea justitiei, precizând ca isi va mentine principiile si va actiona in consecinta in cazul in care va descoperi astfel de situatii.


Spagi de 33 de milioane de euro


La sedinta de ieri de la MAI au participat procurorul general al României, Ilie Botos, vicepremierii Marko Bela si Gheorghe Pogea, precum si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a precizat ca au fost inregistrate, in 2005, procese substantiale in domeniul afacerilor interne, el facând referire la indeplinirea unor masuri preconizate pentru anul trecut, dar si a unor restante din anii anteriori. Facând referire la activitatile desfasurate anul trecut, seful internelor a precizat ca o deosebita importanta a fost acordata combaterii coruptiei. In 2005, bunurile si banii oferite drept mita se ridica la peste 33 de milioane euro. Relevant este si faptul ca peste 1.500 de persoane cercetate indeplineau functii de conducere. Dintre acestea, 269 au fost deferite Departamentului National Anticoruptie. Nici combaterea ilegalitatilor in rândul propriilor angajati nu a fost neglijata, Blaga precizând ca 26 de politisti au fost trimisi in judecata pentru acte de coruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII