20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacientii se „trateaza“ cu caloriferul

Pacientii se „trateaza“ cu caloriferul

Bolnavii care vin la Spitalul de Urgenta Craiova cu diferite probleme de sanatate risca sa se mai aleaga cu o boala… raceala. O data cu scaderea brusca a temperaturii, in saloanele spitalului craiovean termometrele indica doar câteva grade peste zero.


In conditiile in care temperatura din saloane este cu putin peste cea de afara, bolnavii refuza sa se interneze sau, in cazul in care au facut-o, cer sa fie externati cât mai repede, motivând ca nu mai pot suporta frigul patrunzator din saloane. Cei grav bolnavi nu au alta sansa decât sa tremure, ghemuiti in pat si acoperiti cu patura pâna sub barbie. Ca sa faca fata frigului, pacientii stau imbracati in haine groase, paltoane, cu fesurile trase pe ochi sau isi invelesc capul cu prosoape si fulare.


Acest lucru se intâmpla doar in saloanele care au ferestrele pe partea de est a cladirii spitalului, unde tâmplaria nu a mai fost modificata de la ridicarea spitalului, din anii ’70. Desi caloriferele sunt calde, vântul care intra prin ferestre, câteodata insotit de fulgi de nea, raceste imediat aerul din saloane. Pacientii si cadrele medicale nu pot face decât sa indese cearsafuri pe la incheieturile tocariei si sa spere ca iarna va trece repede.


„Am venit sa ma internez, dar in conditiile care sunt aici nu stiu daca am sa ramân in spital. E foarte frig, e teroare. Stau cu paltonul pe mine, parca este mai cald pe hol decât in salon. Nu cred ca pot sa suport frigul de aici. Am venit sa ma fac bine si uite ce este aici“, spune Iliuta Dumitru, un craiovean venit sa se interneze la Clinica de neurochirurgie.


„Stam aici ca in congelator. Din cauza frigului eu mi-am infasurat capul in prosoape, ca nu am avut altceva la mine. Am fost programata pentru operatie, dar am racit in spital si am fost amânata. Vorba aceea, vii sa te faci bine si pleci mai rau!“, sustine Ilinca Babalau, pacienta a Clinicii de neurochirurgie din cadrul Spitalului de Urgenta.


Termopanele, ultima solutie


Se stie ca Spitalul de Urgenta Craiova, in fiecare iarna, o data cu scaderea temperaturii, se confrunta cu problema frigului din saloane. De vina este tocaria veche, ferestrele nu se inchid etans, iar frigul patrunde in voie prin saloane.


Ca si cum nu ar fi de ajuns, tocmai când este frigul mai mare, cedeaza ba instalatia, ba un cazan al centralei de incalzire, asa cum s-a intâmplat si de aceasta data.


„Este o problema cu care ne confruntam de ani buni pentru ca tocaria nu a mai fost schimbata de zeci de ani. Acum mai avem probleme si cu centrala, care nu mai functioneaza la capacitate maxima, deoarece un cazan s-a defectat si trebuie sa facem niste achizitii pentru repunerea lui in folosinta. Speram, de asemenea, ca in viitorul apropiat sa inlocuim toata tocaria veche cu una din PVC. Banii sunt, dar dureaza pentru ca exista o anumita procedura in privinta licitatiilor“, a declarat Cosmin Tigaran, director administrativ.


Cei care au de suferit nu sunt decât bolnavii, care in aceasta perioada a anului tremura de frig. Unii dintre ei chiar isi aduc calorifere de acasa ca sa se mai incalzeasca, asa cum fac, de altfel, si cadrele medicale.


„Este intr-adevar frig. Caloriferele merg, dar geamurile sunt vechi, nu se inchid etans si frigul patrunde cu usurinta. Le-am permis pacientilor sa-si aduca si calorifere de acasa. Avem speranta ca totul va fi bine“, a afirmat Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie.


Românii mor de frig


Zece persoane si-au pierdut viata, la sfârsitul saptamânii trecute, din cauza temperaturilor foarte scazute inregistrate in majoritatea regiunilor tarii. Mai multe persoane au ajuns la spital suferind de hipotermie si degeraturi. La Craiova temperatura a scazut pâna la -14 grade Celsius, la Iasi mercurul termometrelor a coborât pâna la -24 de grade, iar la Darabani s-au inregistat -27 de grade Celsius. Cel putin pâna miercuri, 25 ianuarie, nu vor cadea precipitatii decât local si in cantitati neinsemnate. O incalzire usoara a vremii se anunta abia pentru mijlocul saptamânii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU