21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDealul de la Crovna a invadat soseaua

Dealul de la Crovna a invadat soseaua

Subiectul alunecarilor de teren pare sa nu le mai dea pace autoritatilor doljene care, dupa ce au reusit sa rezolve, cel putin partial, situatia versantului de la Gura Vaii, sunt nevoite sa gaseasca solutii urgente pentru dealurile din dreptul localitatii Crovna. Din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile, pamântul a inceput sa o ia la vale, inaintând incet, dar sigur, pe sosea.


Alunecarile de teren nu sunt o noutate pentru localnicii din Crovna, care s-au mai confruntat cu acest fenomen si in anul 1978. Pentru a impiedica o noua alunecare, specialistii au amplasat atunci la baza dealului casete din beton care opreau pamântul sa inainteze spre sosea. Solutia tehnica gasita acum aproape treizeci de ani nu a mai dat insa rezultate miercuri, când, din cauza cantitatilor mari de precipitatii cazute in ultimele zile si a infiltrarii apei in fisurile dealului, pamântul a inceput sa se miste, revarsându-se pe drumul judetean care asigura legatura intre comunele doljene Breasta si Cernatesti. Eugen Georgescu, directorul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri (DJDP) Dolj, a declarat ca alunecarea de teren s-a produs in cadrul acelorasi tipare ca si in cazul dealului de la Gura Vaii, iar angajatii DJDP Dolj au actionat imediat pentru a indeparta pamântul care impiedica circulatia pe DJ 606 B. „Ca si la Gura Vaii, solul este argilos, iar vremea nu a tinut deloc cu noi. Inghetul si dezghetul la intervale scurte de timp au determinat infiltrarea apei in microfisurile dealului si astfel s-a produs alunecarea de teren. Am descoperit in vârful dealului trei falii de rupere care au provocat alunecarea, insa miscarile de teren continua si acum“, a afirmat Eugen Georgescu.


Circulatia se va desfasura luni pe un singur sens


Daca in cazul alunecarii de teren de la Gura Vaii angajatii DJDP Dolj au aplicat solutii tehnice oferite de geodezisti dupa studierea pamânturilor timp de câteva zile, la Crovna a fost nevoie de interventii imediate pentru stoparea miscarilor de teren. Directorul DJDP, Eugen Georgescu, a declarat ca in urmatoarele zile vor fi astupate fisurile dealului pentru a impiedica infiltrarea apei si vor fi sapate doua santuri colectoare pentru devierea apelor de pe versanti, urmând ca in cursul zilei de luni circulatia pe Drumul Judetean 606 B sa se desfasoare pe un singur sens. „In zilele urmatoare vom incerca sa oprim miscarile de teren, insa va fi foarte greu, pentru ca vremea nu ne ajuta deloc. Luni vom monta doua tuburi circulare prin care se va scurge apa de pe versant, iar circulatia va fi oprita pe un fir“. Directorul DJDP a adaugat ca abia la mijlocul saptamânii viitoare un specialist va studia terenul pentru a oferi o solutie tehnica pe termen mediu de consolidare a dealului, insa, cel mai probabil, va fi folosita aceeasi metoda ca si in cazul Gura Vaii, montarea unor gabioane din geogrile.


Prognoza pesimista


Desi meteorologii anunta temperaturi scazute pâna pe 20 ianuarie, fapt care ar putea determina stabilizarea dealului, angajatii DJDP Dolj sunt sceptici in ceea ce priveste posibilitatea de stopare a alunecarilor de teren prin solutii tehnice de moment. Eugen Georgescu a afirmat ca, desi, teoretic, temperaturile scazute ar trebui sa favorizeze stabilizarea pamântului, in fapt, alunecarile de teren se pot produce in orice moment. „Temperaturile din ultimele zile ar putea opri miscarile de teren, insa orice este posibil. De exemplu, aseara (miercuri – n.r.) au fost -10 grade si, cu toate acestea, am avut o alunecare de 35 de centimetri“, a precizat Georgescu. Directorul DJDP a mentionat ca, desi vor fi demarate actiuni de stopare a alunecarilor de teren si de consolidare a dealului de la Crovna, lucrarile de anvergura vor incepe abia din primavara, când vremea va permite executarea unor lucrari durabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS