10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodurile IBAN ii baga in prelungiri pe finantisti

Codurile IBAN ii baga in prelungiri pe finantisti

Un ordin al Ministerului Finantelor Publice publicat in Monitorul Oficial in ultima zi de Craciun a anului trecut i-a bagat in ceata pe majoritatea contabililor societatilor comerciale care folosesc ca instrumente de plata ordinele de plata. Respectivul ordin modifica vechile coduri IBAN valabile pâna pe 30 decembrie 2005 cu altele noi, in vederea indeplinirii obligatiilor aderarii la Uniunea Europeana. Concret, daca o firma dorea sa-si plateasca darile catre stat, completa un ordin de plata (OP) pe care scria codul IBAN al contului deschis la Trezorerie de catre stat, apoi il depunea la banca, iar banii ajungeau in contul destinatarului. Termenul scurt, de numai trei zile, de la publicarea in Monitor si pâna la punerea in practica a ordinului a facut ca aceia care au completat OP-urile sa treaca vechile coduri IBAN, in felul acesta majoritatea instrumentelor respective de plata fiind completate eronat. Intr-un comunicat de presa, Ministerul Finantelor se disculpa spunând ca a luat din timp masuri de popularizare a noilor coduri IBAN. „Cu toate ca Ministerul Finantelor Publice a luat din timp masuri de popularizare a noilor coduri IBAN, o mare parte dintre contribuabili utilizeaza vechile coduri IBAN valabile pâna la data de 30 decembrie 2005 (peste 50% dintre platitorii de impozite, contributii si alte venituri bugetare care initiaza ordine de plata prin intermediul sistemului bancar utilizeaza coduri IBAN valabile pâna la data de 30 decembrie 2005)“, se arata in comunicat. Trezorierul-sef al Trezoreriei Craiova, Florian Barbu, recunoaste ca perioada de acomodare cu noile reglementari a fost insuficienta. „De Craciun, noi am trimis bancilor informarea cu schimbarea codurilor. A fost foarte din scurt“, a spus acesta. Consecinta? 346 de ordine de plata din Dolj au fost completate eronat, ceea ce reprezinta 58,64% din totalul incasarilor.


Ministerul Finantelor da un nou termen-limita


Vazând ca lucrurile se complica si risca sa ingreuneze ritmul incasarilor, Ministerul Finantelor a decis prelungirea pâna pe 23 ianuarie 2006 a procesarii manuale a ordinelor de plata in care au fost inscrise coduri IBAN eronate, primite de la institutiile de credit, fara a se initia retururi, in prezent procesându-se peste 12.000 ordine de plata/ zi la nivelul intregii tari. Cu alte cuvinte, rectificarea greselii o va face chiar ministerul, care le va da astfel o sarcina in plus functionarilor publici. Termenul de 23 ianuarie este insa ultima concesie. Dupa aceasta data, toate OP-urile care nu contin noile coduri IBAN vor fi returnate. Paradoxal, desi au avut nelamuriri legate de ordinul ministerului, specialistii in contabilitate spun ca tot raul a fost spre bine, intrucât schimbarea a adus cu ea si un program informatic mai bun decât cel precedent. „Noul program este mai bine conceput si nu te mai lasa sa faci greseli atunci când introduci codul IBAN“, a spus contabilul- sef al unei societati din Craiova.


Informare DGFP Dolj


Directia Generala a Finantelor Publice Dolj informeaza toti contribuabilii platitori de impozite, taxe si contributii la bugetul general consolidat ca, incepând cu data de 01.01.2006, prin OMFP nr. 1954/2005 s-a aprobat o noua clasificatie bugetara (publicata in Monitorul Oficial nr. 1176/27.12.2005). De asemenea, incepând cu aceeasi data s-au modificat si codurile IBAN, care se gasesc afisate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la adresa http:/mfinante.ro, sectiunea Portal ANAF (http:/anaf.mfinante.ro/wps/portal), sectiunea Asistenta Contribuabili. In situatia in care nu aveti posibilitatea sa accesati acest site, va puteti prezenta cu o discheta la unitatea de trezorerie de care apartineti pentru a intra in posesia programului privind completarea ordinelor de plata tip trezorerie, trimis de Ministerul Finantelor Publice, care contine noile coduri IBAN corespunzatoare noii clasificatii bugetare, in vederea intocmirii corecte a documentelor de plata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS