24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeneficiarii venitului minim garantat se considera nedreptatiti

Beneficiarii venitului minim garantat se considera nedreptatiti

100 de beneficiari ai venitului minim garantat care au fost angajati, prin AJOFM Hunedoara, la Petrosani cred ca sunt nedreptatiti atunci când li se acorda salariile lunare, pentru ca au luat mai putini bani decât se asteptau. Practic, oamenii le cer socoteala autoritatilor locale, pe motiv ca din 3, 3 milioane de lei vechi, primesc aproximativ 2,5 milioane de lei. Ei spun ca autoritatile locale le iau din bani, desi AJOFM le plateste contributiile. „Nu stim ce se intâmpla, dar toti am luat mai putini bani. Cred ca ne iau din bani, desi noi ne facem treaba. Cei de la AJOFM spun ca ne platesc contributiile lunare si ca acestea nu se scad din banii nostri“, sustine unul dintre beneficiarii venitului minim garantat.


O parte a celor ce presteaza munci in folosul comunitatii au intrerupt lucrul si au cerut audiente la primar si la reprezentantul AJOFM pentru lamuriri. „Au venit la primarie, dar nu avem ce sa le facem. M-am consultat cu contabilul nostru si am constatat ca, de fapt, ca oricarui angajat din România, si lor li se ia impozit din salariul lunar. O parte dintre ei au mai multi bani, pentru ca si-au declarat copiii pe care ii au in intretinere“, sustine Carol Schreter, primarul municipiului Petrosani.


Pe de alta parte, reprezentantii in teritoriu ai AJOFM sustin si ei ca acestor oameni li se opresc din salarii sumele pentru asigurarile sociale si de sanatate, chiar daca si agentia le achita o parte. „Legal, fiecare angajat plateste o parte a contributiilor respective, iar noi o alta parte. Angajatorul nu este obligat decât sa le asigure echipamentul de protectie si uneltele pentru munca“, spune Iudith Babtan, sefa Agentiei de Ocupare si Formare Profesionala din Petrosani.


Cei 100 de angajati pentru lucrari comunitare in baza contractului incheiat in parteneriat cu AJOFM si Primaria Petrosani se ocupa de curatenia orasului, pe strazile laturalnice si in parcuri. Multi dintre ei traiesc in conditii inumane in cartierele marginase ale orasului si singura lor sursa de supravietuire o reprezinta venitul ce il obtin prin prestarea acestor munci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS