14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlujba la 1.500 de metri

Slujba la 1.500 de metri

Peste 500 de turisti si credinciosi au venit la Schitul Straja sa participe la slujba de sfintire a izvoarelor din masivul cu acelasi nume, la o altitudine de 1.500 de metri. Credinciosii spun ca aici se simt mai aproape de Dumnezeu si multi oameni au venit din oras, pe un viscol cumplit, sa asiste la slujba parintelui Daniel.


Salvamontistii au adus apa


In timp ce la schit credinciosii s-au rugat in Sfânta zi a Botezului Domnului, echipa salvamontistilor din Lupeni a urcat la o altitudine de aproximativ 1.800 de metri, la izvorul Strajei, de unde au adus apa pentru a fi sfintita, intr-un butoi de 150 de litri. „A fost destul de dificil, deoarece a trebuit sa traversam un versant, iar drumul nu era batatorit, dar am reusit“, a spus George Resiga, seful Serviciului Salvamont din Straja.


Calugarul Daniel a tinut slujba in aer liber, lânga crucea ridicata pe munte in memoria eroilor neamului. „Aici se sfintesc izvoarele, iar locul, la crucea eroilor, a fost ales in amintirea soldatilor care si-au pierdut viata in primul razboi mondial, pe muntele Straja“, a spus Emil Parau. Nici temperatura extrem de scazuta, nici viscolul nu i-au impiedicat pe cei veniti sa asiste la slujba de Boboteaza. „Aici suntem mai aproape de Dumnezeu, iar slujba aduce oarecum cu una bizantina. E feeric, in vârful muntelui, intr-un schit ce devine neincapator“, a afirmat o turista venita din Resita. „Emotia e puternica, iar cuvintele sunt de prisos. Aici uitam de frig si de viscol, pentru ca slujba este inaltatoare. Ne este mai usor aici, inconjurati de credinciosi, sa ne purificam sufletele“, a spus parintele Daniel.


„Dumnezeu ne da putere“


Ca sa participe la aceasta slujba, multi localnici au parcurs drumul pâna in Muntele Straja pe jos, prin nameti si pe viscol. Multi credinciosi din orasul mineresc Lupeni vin aici in fiecare duminica, pentru ca, spun ei, Dumnezeu le da putere sa parcurga acest drum. „Plec dimineata la ora 6.00 si ajung pe la 8.30 in munte, la schit. Numai aici slujba are farmecul divin, iar Dumnezeu mi-a dat putere de fiecare data“, a marturisit o femeie din Lupeni. Credinciosii spun ca in ziua de Boboteaza toate apele sunt sfinte, iar cea luata din acest pârâu isi pastreaza calitatile multe luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS