19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi copii s-au imbolnavit de rujeola intr-un spital din Slatina

Doi copii s-au imbolnavit de rujeola intr-un spital din Slatina

Spre sfârsitul epidemiei de rujeola, in Spitalul Judetean Slatina au aparut doua noi cazuri, concluzia medicilor fiind ca este vorba despre o infectie intraspitaliceasca. Doi copii, de un an si sapte luni si de sapte ani, amândoi din zona Slatina, au contractat rujeola, se pare, in urma cu doua saptamâni, când s-au aflat in Sectia de boli infectioase a spitalului slatinean, pentru a fi tratati de scarlatina. Sefa Compartimentului Epidemia Bolilor Transmisibile din cadrul Directiei de Sanatate Publica Olt, dr. Marinela Madan, s-a intrebat de ce au facut cei doi copii rujeola, pentru ca, avându-se in vedere vârsta lor, trebuia sa fi fost vaccinati. Pâna ieri nu se lamurise inca situatia, medicii de familie neputând fi contactati.


Epidemia este pe sfârsite


Fata de sutele de cazuri de rujeola inregistrate in alte judete ale tarii, inspectorii Directiei de Sanatate Publica au raportat 123 de cazuri suspecte si 70 confirmate in Olt, in cursul anului trecut si in primele doua zile ale noului an. La aceasta data, a declarat dr. Marinela Madan, se inregistreaza „coada epidemiei“. Epidemia va fi stinsa, se apreciaza, catre finalul acestei luni, dupa ce, in ultimele zile, au mai aparut, izolat, câte doua-trei cazuri, nici unul in focarele cunoscute.


Cauza scaderii numarului de imbolnaviri este rezultatul campaniei de vaccinare, desfasurata in decembrie, care a dus la epuizarea masei de populatie receptiva. Cu toate acestea, nu putini sunt medicii care au de dat socoteala pentru numarul mare de restantieri pe care i-au avut de recuperat, dar, si mai grav, pentru raportarile eronate efectuate in perioadele trecute.


Sanctiuni pentru medicii restantieri


Primele sanctiuni in cazul medicilor care nu si-au facut treaba au fost deja aplicate. Patru medici au fost amendati, insa e foarte probabil sa le urmeze si altii, dupa ce se va face o analiza a campaniei. Dupa centralizarea rezultatelor aferente anului trecut si trasarea concluziilor, medicii de familie vor fi din nou chemati intr-o intâlnire cu sefii DSP, pentru a se realiza „tabloul epidemiei“, dupa cum a precizat dr. Madan.


Epidemia declansata in aceasta toamna are si alta consecinta. DSP a impus medicilor din judet alt mod de raportare, ca urmare a constatarii ca s-au raportat vaccinari fictive. Astfel, medicii vor face lunar raportul de lucru, pe tipuri de vaccinari, justificând folosirea fiecarei doze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS