10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe rupe pamântul la Ocnele Mari

Se rupe pamântul la Ocnele Mari

Caverna rezultata dupa extractia sarii in solutie, din orasul vâlcean Ocnele Mari, a inceput sa se surpe in urma seismului inregistrat marti dupa-amiaza.


Primele semne ale evolutiei fenomenului de prabusire a cavernei SOCON din Câmpul II de sonde din Ocnele Mari au inceput in dupa-amiaza zilei de 13 decembrie. Potrivit conducerii primariei din localitate, la câteva zeci de minute de la producerea seismului care s-a resimtit si in judetul Vâlcea, cu o intensitate de peste 3 grade pe scara Richter, in lacul de retentie a saramurii construit in aval de caverna a inceput sa iasa la suprafata apa sarata tulbure. Câteva ore mai târziu, au aparut primele fisuri pe terenul steril de deasupra cavernei. Ieri-dimineata, debitul saramurii in lacul de retentie a inceput sa creasca. Totodata, deasupra cavernei, in partea sud-vestica, s-au format doua cratere, pamântul de pe marginile acestora scufundându-se in caverna. Mult-trâmbitata surpare controlata a cavernei de la Ocnele Mari, inceputa in primavara acestui an dupa repetate amânari, a inceput sa se produca. Diametrul craterelor formate, initial de câtiva metri, s-a largit la câteva sute de metri patrati, sterilul scufundându-se in subteran. In acelasi timp, lacul de retentie a saramurii, aproape gol la primele ore ale diminetii, s-a umplut mai mult de jumatate pâna la prânz.


Primarul spera sa nu fie nevoie de evacuarea eventualilor sinistrati


In jurul orei 13.00, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta (CLSU) s-a intrunit la Primaria Ocnele Mari, stabilind primele masuri care trebuie luate pentru a face fata situatiei de criza create. Potrivit declaratiei lui Radu Gheorghe, primarul din localitate, s-a stabilit unde vor fi adapostite familiile care ar putea fi afectate de o eventuala deversare de saramura. „Am trecut de la codul verde la codul galben, de alarma. Familiile care vor fi afectate vor fi adapostite in tabara Ocnita. Acolo avem capacitatea de cazare pentru 60-70 de persoane pentru câteva zile. Am anuntat fiecare familie din preajma cavernei care ar putea fi afectata. Speram sa nu fie cazul ca acestea sa fie mutate temporar. De asemenea, am deviat traficul de pe strada Nicolae Balcescu pe o ruta ocolitoare, pentru ca populatia sa nu-si riste viata tranzitând zona“, a declarat edilul-sef din Ocnele Mari, imediat dupa prima intrunire a CLSU.


Greselile autoritatilor – puse pe tapet


Ulterior, toti factorii de raspundere ai judetului, precum si reprezentantii principalelor unitati economice de pe platforma chimica Râmnicu Vâlcea s-au intrunit pentru a stabili ce este de facut in orele urmatoare. In acest moment a iesit la iveala cu câta superficialitate au tratat cei implicati in mod direct eventualele efecte ale unei prabusiri necontrolate a cavernei de la Ocnele Mari. Luat la intrebari de Anuta Handolescu, prefectul judetului, coordonatorul prabusirii cavernei, Florian Zamfirescu, seful catedrei de Inginerie Geologica de la Facultatea de Geologie si Geofizica din Bucuresti, a recunoscut erorile facute de la inceput in acest proiect. „Ceea ce se petrece in caverna din câmpul II de sonde era de asteptat sa se intâmple, dar nu exact in locul in care se petrece fenomenul. Totul s-a produs mai spre sud, sud-vest decât preconizasem. Unul dintre cratere s-a format când plafonul cavernei a cedat in locul cel mai inalt, unde tavanul de sare era mai subtire. Au aparut izvoarele de la vechile sonde de extractie a sarii, lucru pe care nimeni nu l-a luat in calcul. Este un element foarte important de care nu s-a tinut cont“, a declarat profesorul Zamfirescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS