10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaietel chemat in instanta ca pârât

Baietel chemat in instanta ca pârât

Un copil de patru ani este citat in instanta ca pârât. El a fost instiintat sa se prezinte la proces pe 14 decembrie 2005, la Judecatoria Craiova.


Familia Grecu din Craiova a primit acasa o citatie prin care baietelul lor, Mihai Alexandru Grecu, de patru ani, a fost citat in instanta ca pârât. Judecatoria Craiova il instiinta ca este chemat la camera 12, completul 11, pentru ziua de 14 decembrie 2005, la ora 8.00, in calitate de pârât. Parintii au rasucit comunicarea pe toate partile crezând ca este o greseala sau o gluma proasta, au citit-o, recitit-o si si-au spus ca nu au ce face, trebuie sa-l duca pe cel mic la proces. S-au dumirit totusi când au vazut cine le cheama copilul in fata judecatorilor: proprietarul casei in care locuiesc si care vrea sa-si recupereze imobilul.


„N-am mai auzit asa ceva, ca un copil de patru ani sa fie chemat in judecata. Nu cred ca exista o lege care sa prevada asa ceva. Daca persoana care ne-a dat in judecata pentru casa a gresit sau a facut-o ca sa-si bata joc de noi, nu inteleg cum a acceptat instanta. Eu am vazut de la termenul trecut ca judecatorul intreba de ce este absent Mihai Grecu. Dar i-am spus ca este vorba de un minor, acum vad ca nu au tinut seama de cele spuse de mine. Ma mira si mai mult ca acela care ne-a actionat in judecata este de profesie avocat“, a spus Sorin Grecu, tatal micutului.


Culpa, instanta, reclamant


Sotii Sorin si Mariana Grecu locuiesc intr-un imobil situat pe strada Câmpia Islaz. Stau aici cu chirie din anul 2000, pe când cladirea apartinea RAADPFL Craiova. Ulterior, casa a fost retrocedata, proprietarul s-a schimbat, dar familia Grecu a continuat sa fie chiriasa. Bunul imobil a fost vândut si revândut, schimbându-si proprietarii pe rând, pâna in anul 2004, când Petre Fortianu, de profesie avocat, a achizitionat o parte din teren si cladire.


El a batut la usa familiei Grecu, cerându-i sa cumpere camera de câtiva metri patrati ori sa-si caute alta locuinta. Cum oamenii nu au avut de unde sa faca rost de banii ceruti, Fortianu i-a dat in judecata, cerând evacuarea acestora.


In actiune, Petre Fortianu i-a mentionat ca pârâti pe toti membrii familiei Grecu, adica si pe copilul de numai patru ani, Mihai. Avocatul Fortianu nu prea s-a gândit la vârsta copilului si nici instanta nu a fost prea atenta la precizarile parintilor, ca unul dintre pârâti este minor, abia intelegând ce se intâmpla in lumea celor mari.


Am incercat sa aflam opinia avocatului Fortianu, precum si a reprezentantilor Judecatoriei Craiova despre aceasta situatie, insa nici avocatul si nici purtatorul de cuvânt al instantei nu au putut fi contactati.


Reglementare


Normele legale in vigoare prevad ca o persoana poate sta in fata instantei de judecata daca are capacitate de exercitiu deplina. Capacitatea de exercitiu este capacitatea persoanei de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatiile, savârsind personal acte juridice. Capacitatea deplina de exercitiu incepe de la data când persoana devine majora. Minorul care a implinit 14 ani are capacitate de exercitiu restrânsa, prezumându-se ca el nu are nici suficienta experienta de viata si nici suficient discernamânt. Minorul care nu a implinit 14 ani si persoana pusa sub interdictie nu au capacitate de exercitiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS