Indicatoarele de intrare si iesire din municipiu au fost mutate subit dincolo de supermarketul SELGROS. Angajatii Primariei Craiova sustin ca n-au facut ei asta, dar ca este absolut legal sa ciunteasca pe aceasta cale teritoriile comunelor limitrofe Cârcea si Malu Mare.
Continuându-si politica expansionista de tip hitlerist, municipalitatea craioveana a mai muscat un pic din teritoriile comunelor invecinate. Prin mutarea cu câteva zeci de metri a indicatorului situat pe DN 6, spre Caracal, Craiova s-a „umflat“ in detrimentul comunelor limitrofe, anexându-si ilegal noi teritorii. Hectare bune de teren au fost astfel acaparate de municipalitate, in detrimentul comunelor limitrofe Malu Mare si Cârcea.
Miza este SELGROS
Scandalul dintre Craiova si comunele invecinate tinde sa reizbucneasca mai violent, dupa ultima „isprava“ a municipalitatii. Dupa inaugurarea supermarketului SELGROS, aflat – conform Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativ-teritoriala a României – pe terenurile comunei Malu Mare, indicatoarele de intrare si iesire din Craiova au disparut subit din intersectia dintre DN 6 cu drumul care duce la halta Banu Maracine. Tot subit, indicatoarele de intrare si iesire din Craiova au reaparut, dar la vreo 200 de metri distanta catre Caracal, dincolo de SELGROS. Supermarketul deschis nu cu mult timp in urma a fost „mutat“ de la Malu Mare la Craiova, iar pe cealalta parte a drumului un intreg cartier de vile a fost „transferat“ de la Cârcea la Craiova.
Matrapazlâcul pus in practica de municipalitate in privinta supermarketului METRO, ridicat pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea, dar de la care Primaria Craiova incaseaza ilegal, nestingherita, toate taxele si impozitele, a avut parte de o copie la indigo. De aceasta data, miza este SELGROS, iar victima este Primaria Malu Mare.
„Este un abuz“
Mutarea indicatoarelor de intrare, respectiv iesire din Craiova n-a ramas neobservata de primarii celor doua localitati afectate de aceasta situatie.
„Este un abuz. Teritoriul Craiovei tine pâna la podul de pe strada Caracal. Acolo ar fi trebuit sa puna indicatorul. Dar vad ca, in loc sa-l mute inapoi, cei de la Craiova o tin tot inainte. O sa ridic problema acestui abuz si in sedinta consiliului local de saptamâna viitoare, pentru ca nu este legal sa fie mutata placuta cu de la sine putere de municipalitate. Saptamâna viitoare o sa facem si noi o placuta si o s-o punem acolo unde trebuie, sa vedem ce o sa mai zica cei de la Primaria Craiova atunci când vor vedea indicatorul de intrare in Cârcea lânga pod, inainte de Vama Craiova“, a declarat Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.
In schimb, Valerica Pupaza, primarul de la Cârcea, a reactionat mai putin vehement, fiind deja obisnuit cu abuzurile pe care le face Primaria Craiova in privinta incalcarii limitelor administrativ-teritoriale ale localitatilor invecinate. „Mutarea indicatoarelor e un lucru facut de cineva fara cap, fara sa gândeasca. Nu-i nimic, o sa-mi pun si eu o placuta pe care sa scrie CÂRCEA chiar lânga DAEWOO, pentru ca acolo este limita administrativ-teritoriala a comunei, sa vad ce o sa-mi faca cei de la Primaria Craiova“, a spus primarul Pupaza.
Indicatoarele s-au mutat… singure
Am incercat sa aflam cine sunt persoanele „fara cap“ – asa cum le-a descris primarul din Cârcea – care au mutat indicatoarele care delimiteaza Craiova.
In mod normal, de indicatoare rutiere si semne de circulatie se ocupa in Craiova Serviciul Siguranta Circulatiei din cadrul Directiei Tehnice, de Investitii si Gospodarire Comunala a primariei municipiului. Numai ca… „Nu am mutat noi placutele, poate cei de la Urbanism, ca ei se ocupa de problema limitelor administrativ-teritoriale, nu noi“, a declarat Mihaita Fetoiu, seful Serviciului de Siguranta Circulatiei.
Am incercat atunci la Directia Urbanism a Primariei Craiova, condusa de arhitectul-sef al municipiului, Daniel Marculescu. „Nu noi am mutat indicatoarele de intrare in localitate. Poate cei de la Directia Tehnica. Ar trebui sa stie domnul Fetoiu sau doamna Motocu“, a sustinut arhitectul-sef al Craiovei, Daniel Marculescu. Cu toate acestea, Marculescu a mentionat ca actualul amplasament al indicatoarelor este perfect legal: „Indicatoarele se afla acum amplasate acolo unde trebuie, pentru ca ele se refera la intravilanul din Planul de Urbanism General al Craiovei, nicidecum la granitele administrativ-teritoriale“.
Am incercat atunci sa dezlegam problema cu ajutorul conducerii municipalitatii. Numai ca primarul Antonie Solomon si viceprimarul Gheorghe Nedelescu sunt plecati „colea“, in SUA, iar cel ramas la conducere, viceprimarul Sorin Iordache, a declarat: „Nu stiu de nici o mutare a indicatoarelor“.
In acest caz, singura explicatie plauzibila ar fi ca indicatoarele de la intrarea in Craiova s-au mutat singure. Au iesit singurele din betonul in care erau infipte, si-au sapat alta groapa dincolo de SELGROS, exact asa cum ar fi pe placul municipalitatii craiovene, apoi s-au fixat singure in beton. Un adevarat caz de „Dosarele X“…