13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNea Aurel - „ucis“ de politistii de la Evidenta Populatiei

Nea Aurel – „ucis“ de politistii de la Evidenta Populatiei

In schimb, alta persoana, care a decedat in 1998, figureaza inca vie in evidentele politiei


Misterul incredibilei povesti a batrânului Aurel Draghici, de 76 de ani, din satul Beharca al comunei doljene Cotofenii din Fata, care nu putea sa beneficieze de retete compensate pentru ca figura decedat in evidentele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, a fost elucidat, cel putin in parte, de Gazeta de Sud. Ramân insa unele intrebari care nu si-au putut gasi raspunsul.


CAS Dolj are baza de date de la Evidenta Populatiei


Mergând pe firul „mortii“ batrânului inca viu, am incercat sa aflam cum a ajuns Aurel Draghici sa figureze decedat la CAS Dolj. In anii 1999 – 2000, când se puneau bazele CAS Dolj, aceasta institutie si-a intocmit baza de date a asiguratilor pe baza informatiilor oferite de Serviciul de Evidenta Populatiei din cadrul politiei doljene. Asa a ajuns CAS Dolj in posesia a doua baze de date: una cu vii si alta cu morti. In cea de vii, Aurel Draghici nu exista. In schimb, exista in baza de date a celor decedati. La rubrica sa, in afara codului numeric personal – 1290101163244 – se mentiona ca decesul ar fi fost inregistrat in baza unui act cu numarul 619 din 01.01.1998, intocmit de dr. Ionescu Lavinia Stefania!?!


Doctorita Ionescu din Almaj, al carei nume aparea in baza de date obtinuta de la politie de CAS Dolj, sustine ca nu a emis si nici nu avea cum sa emita un asemenea document: „Nu puteam sa dau un asemenea certificat de constatare a decesului. De altfel, chiar numarul respectivului act arata clar ca nu este vorba de un act real. Noi, la inceputul fiecarui an numerotam, de la 1 certificatele de constatare a decesului, ori este imposibil ca intr-o singura zi, pe 1 ianuarie 1998, sa fi murit in Almaj peste 600 de persoane. Nu inteleg nici eu cum de apare numele meu acolo, pentru ca acest act nu poate exista in realitate“.


„Ucis“ dintr-o greseala de dactilografiere


Daca CAS Dolj n-a gresit, ramânea ca „uciderea“ lui nea Aurel sa fi fost opera celor de la Evidenta Populatiei. Asa si era. Dupa cum au mentionat functionarii fostului Serviciu de Evidenta Populatiei al politiei, in prezent Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanei din cadrul Consiliului Local Craiova, lui Aurel Draghici i s-a tras „moartea“ de la… introducerea gresita a unor date pe calculator.


„Intr-adevar, a fost greseala noastra. In anul 1998, când s-a facut trecerea bazei de date din sistemul manual al cartotecilor in sistemul informatizat actual, se pare ca un operator a introdus in lista decedatilor codul numeric al altei persoane, cod numeric care diferea foarte putin de cel al lui Draghici. Singura diferenta dintre cele doua coduri numerice era luna si ziua nasterii: in loc de 10.10, cum avea cel decedat, s-a scris pe calculator 01.01, exact ca in codul numeric al persoanei din Cotofeni“, a declarat comisarul Ion Hoanca, seful Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanei Craiova.


Comisarul Hoanca explica faptul ca batrânul Aurel Draghici a ramas fara identitate din cauza unui functionar prost instruit si care nici macar nu poate fi depistat pentru a fi tras la raspundere: „Operatorii pe calculator de atunci facusera un curs, insa erau la inceput si nu aveau prea multa experienta. Se pare ca unul dintre ei a gresit, insa, din nefericire, nici macar nu-l putem depista pentru a-l sanctiona, pentru ca operatorii nu aveau vreun cod de operare care sa permita identificarea celui care a introdus gresit datele“.


Cum ramâne cu mortul inca viu?


Pâna una-alta, batrânul Aurel Draghici a „inviat“ in evidentele computerizate. „Ceea ce a depis de noi s-a si facut. I s-au luat datele de pe buletin – care, in mod ciudat, nu i-a fost anulat – si cuponul de pensie si l-am inscris in baza de date ca asigurat, pe listele doctoritei Mitrut din Cotofenii din Fata. Drept urmare, el va putea sa beneficieze de retete compensate si de celelalte drepturi de asigurat“, a declarat Cristina Mindreci, din cadrul Biroului de Relatii Publice al CAS Dolj.


La rândul sau, comisarul Hoanca a promis ca va fi remediata eroarea din baza de date a Evidentei Populatiei: „Il vom reintroduce in baza de date. Nu este nici o problema din acest punct de vedere, dureaza doar doua minute, insa nu inteleg cum de aceasta eroare nu a iesit la iveala vreme de sapte ani“.


Daca nea Aurel si-a reprimit inapoi identitatea, suntem curiosi cum ramâne cu adevaratul mort din 1998, care inca figureaza viu la Evidenta Populatiei si al carui loc pe lista decedatilor fusese luat de batrânul din Beharca.


Un alt mister ramâne neelucidat: de ce numele medicului Lavinia Stefania Ionescu aparea mentionat in baza de date de la Evidenta Populatiei si CAS Dolj ca fiind persoana care a confirmat „moartea“ lui Aurel Draghici? Pricepe de mai poti…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU