Amenzile de zeci de milioane de lei nu-i sperie pe posesorii de vehicule „in moarte clinica“ depozitate pe trotuare
Foarte multi craioveni, proprietari de automobile vechi, pe care nu le mai folosesc din diverse motive, gasesc ca e mai usor sa-si abandoneze masina scoasa din circulatie pe un teren viran, intr-o parcare sau chiar pe trotuarul din fata blocului (solutia intilnita cel mai des), decit sa bata drumurile ca sa o radieze din circulatie si apoi sa o transforme in ceea ce este deja, fier vechi, prin casare. Astfel, zeci de caroserii puse pe butuci stau de ani buni pe trotuarele din Banie, si asa invadate de alte masini (aflate in perfecta stare de functionare), ale caror proprietari nu au alta solutie de parcare decit domeniul public destinat trecerii pietonilor, obligati, de multe ori, sa mearga pe carosabil, punind la incercare nervii soferilor nemultumiti de prezenta acestui tip de participanti la trafic pe mijlocul soselelor.
Pentru ca le vine greu sa se desparta de prima masina, cumparata numai ei stiu cum, in urma cu 20, 30 de ani, unii craioveni isi pun vecinii in cap pentru ca transforma un loc „eligibil“ de parcare in spatiu personal de depozitare a caroseriei transformate in acaret la apartamentul si asa mic. De pilda, unii, cum este cazul unui proprietar de astfel de „automobil“, din cartierul Brazda lui Novac, pastreaza intr-o astfel de bucata de fier vechi, pentru ca numai vehicul nu se mai poate numi caroseria pusa pe butuci, bucati de BCA. Si cartierul amintit nu este singurul in care astfel de „piese“ zac de multi ani pe trotuare, fara nici un semn ca ar mai putea iesi vreodata la o plimbare sau ca ar mai avea un stapin care sa se ingrijeasca sa ii scoata certificat de deces si sa o lase sa isi dea obstescul sfirsit la cimitirul de masini.
Unul dintre motive ar fi comoditatea, pentru ca, sa scoti un automobil din circulatie, este un proces anevoios, gratie birocratiei tipic românesti, pe parcursul caruia trebuie sa te plimbi de la firma la care apelezi pentru casarea automobilului (care va elibereaza o adeverinta si va da placutele cu numerele de inmatriculare), la Politia Rutiera (unde se completeaza fisa de inmatriculare), la Administratia Financiara (care elibereaza o dovada ca proprietarul nu are impozite neplatite sau daca are, le plateste) si inapoi la Politia Rutiera (unde se face o cerere de radiere, iar politia elibereaza alta adeverinta) si la Administratia Financiara (pentru ca automobilul sa fie radiat si din analele fiscului, ca sa nu mai fi obligat sa platesti impozite pentru o masina transformata in fier vechi).
Legislatie intortocheata
Daca insa toata aceasta tevatura ii sperie pe proprietarii de astfel de „vehicule“, Serviciului de Siguranta a Circulatiei din cadrul primariei ii revine sarcina de a „face curatenie“ si de a ridica de pe domeniul public vehiculele abandonate sau fara stapin. Mihai Fetoiu, seful acestui serviciu din cadrul Primariei Craiova, a explicat ca „manevrele“ se fac in baza unei legislatii definitivate in anul 2003, prin Normele metodologice, aprobate prin HG nr. 156, de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapin sau abandonate pe terenuri apartinind domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale.
„Pe scurt, se parcurg urmatoarele etape: Sesizarea privind existenta unui vehicul abandonat/fara stapin poate fi facuta de cetateni, organe de politie, reprezentanti ai primariei etc. Persoanele imputernicite de primar, conform prevederilor legale, timp de 30 de zile efectueaza cercetari in vederea identificarii proprietarului/detinatorului legal al respectivului vehicul.
In urma verificarilor se intocmeste procesul-verbal de constatare (de catre imputernicitii primarului). Sint aduse la cunostinta prin publicarea unui anunt intr-un ziar local caracteristicile si amplasamentul respectivului vehicul. Ulterior, vehiculul este ridicat de pe domeniul public. Procesul-verbal de constatare este tip, conform HG nr. 156/2003, si se intocmeste prin semnarea lui de cel putin doi martori, identificati prin BI/CI, care declara ca respectivul vehicul este in stare de abandon/fara stapin.
Procesul-verbal de constatare este documentul in baza caruia se poate ridica ulterior autovehiculul si serveste ca document justificativ in situatii de contestare in istanta a ridicarii acestuia. Daca proprietarul este identificat, acesta este somat, inainte de ridicare, ca in termen de cinci zile sa-si ridice vehiculul abandonat de pe domeniul public. Dupa zece zile de la data somatiei, vehiculul poate fi ridicat si trece in proprietatea unitatii administrativ-teritoriale prin dispozitie a primarului. Vehiculele abandonate se depoziteaza, temporar, in parcarea special amenajata la Depoul de Tramvaie Craiova, iar daca in termen de 30 de zile nu sint revendicate, se trece la etapa evaluarii lor si ulterior la valorificare lor fie prin vinzare catre agentii economici specializati in colectarea metalelor, fie prin licitatie. Restituirea vehiculului catre proprietarul sau detinatorul legal se face pe baza de proces-verbal de predare-primire, cu aprobarea primarului, in termen de zece zile de la data la care persoana care reclama vehiculul face dovada: a. calitatii de proprietar sau detinator legal al acestuia; b. achitarii tuturor taxelor si impozitelor prevazute de lege; c. achitarii sumelor corespunzatoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea si paza vehiculului; d. platii la zi a tarifului de parcare, in cazul vehiculelor ridicate din parcari cu plata. O data cu predarea vehiculului catre proprietarul sau detinatorul legal se predau si bunurile aflate in interiorul acestuia“, a declarat Mihai Fetoiu.
Buget de austeritate
Pentru anul 2005, Serviciul de Siguranta a Circulatiei din cadrul Primariei Craiova a avut alocat un buget de 150 de milioane de lei vechi (15.000 de lei noi). Si asta in conditiile in care, dupa cum sustine Mihai Fetoiu, „cheltuielile cu ridicarea vehicului, plata unui expert evaluator, depozitarea in curtea Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova si apoi casarea sau scoaterea la licitatie a vehiculului ajunge la aproape 20 de milioane de lei vechi (doua mii de lei noi), din care recuperabili, in cazul casarii, sint numai aproape o suta de lei noi. In cazul scoaterii la licitatie, daca vehiculul este in stare de functionare, banii sint recuperati, de multe ori, integral“. Anul acesta, Serviciul de Siguranta a Circulatiei din cadrul Primariei Craiova a ridicat de pe domeniul public 28 de masini, dintre care 25 au fost eliberate catre proprietari („multi dintre proprietari isi iau masinile inapoi in termen legal, pentru a le valorifica pe cont propriu“, a spus Mihai Fetoiu), iar trei se afla, in prezent in curtea RAT, pentru care Mihai Fetoiu trebuie sa urmeze pasii legislativi amintiti mai sus.
Desi Legea nr. 421/2002 prevede o sanctiune destul de „piperata“ (o amenda intre zece si 20 de milioane de lei vechi daca proprietarul vehiculului scos din uz refuza sa se conformeze somatiei de a-si ridica automobilul in termen de cinci zile de la constatarea abandonului), aceasta nu sperie pe nimeni. Ici-colo, in mai toate cartierele Craiovei, adevarate piese demne de un loc intr-un muzeu al automobilului isi etaleaza uzura morala.