21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSantier de constructii pe locurile de veci

Santier de constructii pe locurile de veci

Dupa episodul hotilor care lasa mormintele fara flori, concesionarii locurilor de veci din cimitirul Ungureni din Craiova se confrunta cu alte probleme. Dale de beton sint construite pe mormintele invecinate, noile constructii nu respecta distantele dintre cavouri, iar aleile de acces la morminte dispar. Autoritatile au totusi o veste buna – de la 1 noiembrie, pe aleile cimitirului vor patrula agentii de paza ai unei firme specializate.


In cimitirul Ungureni din Craiova continua debandada. Mai nou, unii proprietari de cavouri se pling ca noii detinatori de morminte isi amenajeaza locurile de veci folosind mormintele invecinate pe post de suport pentru materialele de constructie.


Gheorghe Mindruta este detinatorul unui cavou la pozitia S17, rindul opt. Miercuri, de Sfintul Dumitru, sotia acestuia a mers sa aprinda luminari la capatiiul parintilor sai, dar a avut surpriza sa descopere ca pe mormintul acestora se desfasura un adevarat santier. „Toarna placi de beton, capace pentru un cavou invecinat, pe mormintele socrilor mei. Nu se poate asa ceva. Sa nu ai nici un pic de respect pentru cei morti si nici pentru cei vii, care au bagat niste bani in aceasta lucrare. Nu este prima data cind se intimpla lucrul acesta. Am patit acelasi lucru si anul trecut. Mormintul a ramas plin de mortar care s-a intarit, iar dupa ce l-au frecat, mozaicul s-a zgiriat, au ramas chiar mici adincituri in care se stringe apa“, a povestit Gheorghe Mindruta. Barbatul crede ca in urma acestei lucrari, mozaicul de pe cavou va fi si mai mult deteriorat. „Acum, o sa frece din nou mozaicul, pentru ca mortarul s-a intarit. Vor aparea fisuri, iar daca apa ingheata, pina la primavara se va distruge toata munca mea“, a mai spus Mindruta.


In cimitir, spiritele s-au incins


Gheorghe Negrea, concesionarul locului de veci aflat in lucru, a sosit la fata locului si a inceput sa se certe cu cei care se considera pagubiti de lucrarea efectuata de el.


Nemultumita de activitatea desfasurata de Negrea este si Niculina Voiculescu, al carei sot este inmormintat alaturi. „Acest domn Negrea este salariatul administratiei cimitirului si crede ca poate face ce vrea. Aici, alaturi, era inmormintata o profesoara, iar acum a aparut in loc acest cavou nou, cu noua morminte. Dupa ce ca a construit capacele pe mormintul familiei Mindruta, nu a respectat nici distanta fata de mormintele de alaturi, iar eu, daca vreau sa intru la mormintul sotului meu, trebuie sa trec peste betoanele turnate de el, pentru ca aleea a disparut. Se fac adevarate afaceri cu aceste locuri de veci. El este proprietar acum, dar va vinde, pentru ca sigur nu are nevoie de noua locuri de veci“, a spus Niculina Voiculescu.


Paznicii vor raspunde de furturile din cimitir


Lucian Mosoiu, seful Serviciul de Administrare a cimitirelor din cadrul RAADPFL, a recunoscut ca problemele cimitirului Ungureni sint vechi si au urgent nevoie de o solutie. „Problemele din parcela S a cimitirului sint vechi de peste 50 de ani. Cei care au construit cavouri nu au respectat aliniamentul si multe dintre aleile de acces au disparut, pentru ca nu au fost facute de angajatii nostri. Multi oameni prefera sa se ajute cu cei din familie sau cu colegi de serviciu si fac numai greseli. In ceea ce-l priveste pe Negrea, el nu mai este angajatul nostru, acum este pensionar, dar profita de lipsa pazei si mai face unele lucrari pentru diferite persoane“, a afirmat Mosoiu. Acesta a mai spus ca fostul angajat nu avea voie sa toarne placile pe suprafata altui mormint si ca se va ocupa de refacerea mozaicului de pe locul de veci al familiei Mindruta.


In urma articolului „Hotii au golit de flori cimitirul Ungureni“, aparut miercuri in Gazeta de Sud, conducerea Serviciului de Administrare a Cimitirelor a dispus angajarea unei firme de paza eficiente. „La Sineasca aveam foarte multe probleme, dar, de cind am semnat un contract cu o firma de protectie si paza, acestea au incetat. Speram ca si aici sa se rezolve neajunsurile. Vom avea 12-13 agenti de la o firma de paza si in acest cimitir. Ne va costa in jur de o suta de milioane de lei, bani care vor fi cu greu suportati de bugetul nostru, pentru ca incasarile taxelor se fac foarte greu. In contractul cu firma de paza se stipuleaza ca eventualele pagube produse in cimitir vor fi suportate din buzunarul celui pe tura caruia s-a produs furtul“, a mai spus Mosoiu.


Conducerea a promis ca de la 1 noiembrie, data la care paznicii isi vor incepe activitatea, nimeni nu va mai intra in cimitir dupa bunul plac. Cit priveste lucrarile de la morminte, acestea vor fi facute de angajatii cimitirului, iar cind vor fi realizate de persoane particulare vor fi facute cu acordul administratorului (dupa ce acesta a trasat limitele lucrarii) si sub atenta supraveghere a paznicilor. „De la intii, persoane ca Negrea nu vor mai avea ce cauta aici. Acesta a preluat dreptul de concesiune al acestui cavou, osemintele au fost pastrate, iar acum are dreptul de a vinde lucrarea executata acolo. Eventual, daca nu gaseste cumparatori pentru intreg cavoul, poate sa il vinda pe bucati. Este dreptul lui“, a afirmat Lucian Mosoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS