8.1 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePiata Garii, o zona selecta cu probleme de cartier periferic

Piata Garii, o zona selecta cu probleme de cartier periferic

La doar o aruncatura de bat de gara Craiova, cartierul Piata Garii, una dintre cele mai selecte zone din oras, se confrunta de citiva ani cu aceleasi probleme. Prezenta pietei agroalimentare intr-un spatiu inadecvat a fost reclamata tot mai des in ultima perioada. Ca raspuns la plingerile craiovenilor, municipalitatea a decis ca aceasta sa fi mutata abia in 2007. Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre gastile de aurolaci care ii terorizeaza pe locuitorii din zona garii. Nemultumirile oamenilor nu si-au gasit pina acum o solutie, aurolacii continuind sa ii puna pe jar in fiecare noapte. In ciuda tuturor problemelor, Asociatia de proprietari nr.1 Piata Garii se poate lauda ca este printre putinele care nu are restante la furnizorii de utilitati.


Piata agroalimentara va fi mutata in 2007


Amplasarea pietei agroalimentare din zona garii constituie o adevarata problema cu care se confrunta nu numai locatarii din cartier, ci si craiovenii in trecere prin cartier. Numarul mic de mese puse la dispozitia comerciantilor ii indeamna de cele mai multe ori pe tarani sa isi expuna marfa pe trotuar. Din acest motiv, spatiul destinat trecatorilor este nefolosit de acestia, fiind transformat in „spatiu expozitional“. „Pe strada aceea este sens unic si toate masinile se inghesuie, mai ales ca mai vin si comerciantii cu masini de mare tonaj si le asaza pe jumatatea drumului. Atunci sa te tii circulatie incurcata! Ar trebui fie sa existe in permanenta citiva politisti comunitari care sa nu permita stationarea autovehiculelor, fie sa mute o data piata din zona, ca asa nu se mai poate“, a spus Tudorel Geana, un craiovean care locuieste in zona Piata Garii.


Situatia pietei a ajuns si la urechile autoritatilor locale care au incercat sa gaseasca o solutie.


„Cunoastem problemele din aceasta piata, insa momentan nu am gasit nici o rezolvare. Cel mai probabil in 2007 vom putea gasi o solutie. Ar trebui sa o mutam din zona, asta in cazul in care gasim un teren, pe care chiar sa il cumparam“, a precizat viceprimarul Sorin Iordache.


Nemultumiti de conditiile oferite sint si cei incriminati ca incurca traficul – comerciantii. Acestia sustin ca platesc zilnic taxe catre Administratia Pietelor si Tirgurilor Craiova, insa nu le sint oferite conditii decente. „Dau vreo 70 de mii de lei ca sa pot vinde si eu castraveti si cartofi. Vin tocmai de la tara, ca sa mai scot si eu un ban, si aici ma pun sa vind pe jos. Ma mai ocarasc si oamenii cind trec pe linga mine ca nu au loc sa mearga. Au dreptate, dar si eu unde sa stau?“, a povestit suparata Floarea Paraschiv, din comuna Giubega.


Pina cind municipalitatea va gasi solutia salvatoare, conflictele dintre trecatori si comercianti sint departe de a se stinge.


Restantierii, actionati in judecata


Asociatia nr. 1 Piata Garii este printre putinele care la inceputul acestei luni nu avea restante catre nici un furnizor de utilitati. Secretul, spun reprezentantii legali ai asociatiei, consta in numarul mare de procese intentate rau-platnicilor. Presedintele asociatiei, Petre Protescu, a povestit ca numai anul trecut 22 de familii au fost actionate in instanta pentru recuperarea datoriilor. Vazind ca nu e de glumit si ca trebuie sa platesti ce consumi, numarul debitorilor a scazut in acest an la doar opt. „Daca depasesc suma de cinci milioane de lei, cheltuieli neachitate, le trimitem somatie de plata, prin care le amintim ca trebuie sa isi achite restantele. In cazul in care nu se conformeaza, iar debitul depaseste zece milioane de lei ii actionam in judecata. Cel mai mare datornic, Onisem Stefanescu, din blocul V, are in prezent 48 de milioane de lei restanta. In legatura cu situatia acestuia am vorbit si cu personalul specializat din primarie, pentru a gasi o solutie. Un alt datornic este Florin Zamaneagra care are 23 de milioane de lei neplatite la intretinere. Restul sint familii ale caror datorii variaza in jurul cifrei de zece milioane de lei“, a mai spus Protescu.


Pentru a putea acoperi facturile lunare catre toate utilitatile, reprezentantii asociatiei au decis acceptarea platii partiale a restantelor, in cazul familiilor cu venituri mici sau cu alte probleme grave. „La acest lucru se adauga si valoarea fondului de rulment care este lunar calculata. In ceea ce priveste pensionarii, acestia prefera sa isi rupa de la gura pentru a plati intretinerea“, a continuat Olimpia Coconu, administratorul Asociatiei nr. 1 Piata Garii.


Acoperisurile, reparate cu ajutorul asociatiei


Deoarece majoritatea blocurilor care apartin Asociatiei de proprietari nr. 1 Piata Garii aveau acoperisurile degradate, iar apa se infiltra in apartamente, locatarii au decis renovarea acestora. Desi hotarirea a fost repede adoptata, colectarea banilor a creat din nou probleme intre vecini. „Din acest motiv ne-am gindit ca asociatia sa puna la dispozitie 60% din valoarea lucrarilor, din fonduri proprii, locatarii urmind sa plateasca lunar o rata, iar restul de 40% sa fie pusi la dispozitie de ei. Propunerea a avut efectul scontat si din acest motiv in prezent au fost reparate sase terase, suma investita fiind de 750 de milioane de lei“, a incheiat Petre Protescu.


Plopii, taiati si uitati


Mai multi locatari din cartierul Piata Garii au sesizat cu citeva luni in urma Primaria Craiova si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) ca plopii din zona le aduc mai multe neplaceri. „Copacii erau de vreo 30 de ani, iar pe timpul verii puful ne intra in case si ne deranja. Unii dintre ei depasisera inaltimea blocurilor cu aproximativ 20 de metri si puneau in pericol acoperisul de la blocul C1. Ramurile puteau sa sparga geamurile de la blocul F2, iar firele care asigura iluminatul stradal ar fi putut fi rupte“, a povestit nea Fane, unul dintre locatarii din zona. In urma insistentelor craiovenilor, angajatii RAADPFL au decis taierea plopilor. Bucuria locatarilor a fost de scurta durata deoarece doar o parte dintre trunchiuri au fost ridicate, restul fiind lasate pe locul unde au fost taiate.


Saci cu gunoaie aruncati la voia intimplarii


Desi Serviciul Public de Salubritate (SPS) Craiova ridica saptaminal gunoiul din cartierul Piata Garii, pubelele sint umplute in fiecare zi de resturi menajere. Oamenii care locuiesc linga platformele de gunoi au declarat ca nu de putine ori au vazut cum persoane necunoscute coborau din masini luxoase si aruncau saci de gunoi linga pubele. „Pe unul l-am vazut de la etaj si am coborit repede sa il iau la intrebari. I-am zis sa isi plateasca si el ridicarea gunoiului, ca are bani, altfel nu si-ar fi cumparat Peugeotul pe care il conducea. De aia nu a mai putut el! S-a urcat in masina si a plecat. Din cauza acestor indivizi avem tot timpul platformele pline cu gunoi“, a spus Viorel Ganea, locatar din zona garii.


Locurile de joaca, pazite de locatari


Cu doi ani in urma, oamenii din zona Piata Garii au hotarit sa amenajeze pentru cei mici un loc de joaca. Pentru ca ideea sa fie pusa in practica aveau nevoie de bani, care nu au putut fi asigurati din donatii. In aceasta situatie au decis sa ceara ajutorul Primariei Craiova. Intr-un sfirsit, pe 1 octombrie 2005, municipalitatea a amenajat locul mult visat. Locatarii dorm insa cu teama in suflet ca nu cumva pe timpul noptii gastile de cartier sa distruga spatiul de joaca. Oamenii sint speriati cu atit mai mult cu cit au fost informati ca in Craiova mai multe locuri de acest gen au fost distruse de huligani. Pentru a fi siguri ca eforturile primariei nu au fost facute degeaba, locatarii patruleaza zilnic zona in care sint amplasate leaganele si balansoarele.


Pretul pietei


Fructe: portocale – 40.000 de lei


lamii – 30.000 de lei


struguri – 50.000 de lei


piersici – 40.000 de lei


banane – 28.000 de lei


Legume: gogonele – 18.000 de lei


morcovi – 18.000 de lei


ceapa – 8.000 de lei


castraveti – 23.000 de lei


rosii – 25.000 de lei


varza – 10.000 de lei


cartofi – 7.000 de lei


usturoi – 40.000 de lei


fasole – 30.000 de lei


gogosari – 20.000 de lei


telina – 20.000 de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS