Directia de Sanatate Publica (DSP), prin Departamentul de Medicina Preventiva Dolj, a inceput de ieri vaccinarea populatiei impotriva gripei. Prima transa de vaccin antigripal, de 5.000 de doze, va fi repartizata de DSP Dolj populatiei din zonele afectate in vara si toamna de inundatii. „Vaccinarea va dura pina pe 1 februarie 2006. Prima transa de vaccinuri este extrem de mica, de aceea vom incerca sa acoperim in principal locuitorii din zonele inundate, iar daca vor ramine le vom distribui si populatiei cu risc mare de imbolnavire“, a precizat Bebe Martin, director executiv adjunct al DSP Dolj, Departamentul de Medicina Preventiva.
Adultii si copiii din institutiile de ocrotire trebuie vaccinati
Reprezentantii DSP au precizat ca exista doua tipuri de grupe cu risc care va trebui vaccinate.
Din prima categorie fac parte persoanele care pot sa prezinte complicatii mari de sanatate din cauza gripei: persoanele adulte si copiii din institutiile de ocrotire sociala, precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane de toate virstele cu afectiuni medicale cronice; adultii si copiii cu afectiuni medicale cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copiii cu astm; adultii si copiii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice (inclusiv diabet zaharat, disfunctii renale, hemoglobinopatii sau imunosupresie); copiii si adolescentii (intre sase luni si 18 ani) care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina si prin urmare prezinta risc sa dezvolte sindrom Reye dupa gripa; persoanele de toate virstele infectate cu virusul imunodeficientei umane; persoanele de peste 65 de ani. Din grupa persoanelor care pot transmite gripa si trebuie obligatoriu vaccinate fac parte: medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atit din spitale, cit si din unitatile sanitare ambulatorii; salariatii institutiilor de ocrotire (copiii sau batrinii) sau din unitati de bolnavi cronici; persoanele care prin natura muncii lor vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii; cei care acorda asistenta medico-sociala si ingrijiri la domiciliu persoanelor cu risc inalt; membrii de familie (inclusiv copiii) ai persoanelor care prezinta risc inalt.
In cadrul DSP Dolj, in urma cu citeva zile, s-a format un comitet judetean de urgenta alcatuit din medici, epidemiologi, sefi de clinici, angajati din armata si politie, reprezentanti ai Colegiului Medicilor etc., care vor interveni in cazul declansarii unei epidemii de gripa. Reprezentantii DSP Dolj au mentionat ca numarul necesar de doze de vaccin pentru acoperirea categoriilor expuse la risc de gripa ajunge la 50.000.