Peste 1.000 de cadre militare pensionate de voie sau de nevoie o data cu marea restructurare din armata au ramas sa locuiasca in continuare in orasul Caracal, unul dintre putinele orase mici in care activau 14 unitati militare. Ofiteri si subofiteri, unii dintre ei pensionari la nici 46 de ani, asteapta ca statul pentru care si-au sacrificat viata intr-o cariera militara sa-i considere utili, nu sa-i lase sa ingroase rindurile pensionarilor, deveniti prea curind povara pentru sistemul de asigurari. Pentru multi dintre cei 1.000 de pensionari militari, trecerea in rezerva a fost pasul spre disperare, spre inutilitate, spre traume psihice de neinchipuit. Pentru altii a fost un lucru firesc, prin care s-a incheiat un ciclu de viata si de activitate.
Cercul Militar din Caracal este unul dintre cele mai active din tara, pentru ca aici isi desfasoara activitatea Asociatia cadrelor militare in retragere si in rezerva, care are 600 de membri dintre cei 1.000 de pensionari militari. Dupa Bucuresti, Caracalul este al doilea oras unde activeaza cea mai puternica organizatie a pensionarilor militari. „In fiecare zi de joi, pensionarii militari se intilnesc pentru diferite activitati la cercul militar. Asociatia de la Caracal este cea mai mare din judetul Olt si in curind va functiona ca o filiala judeteana a Uniunii cadrelor militare in retragere si in rezerva. Cel mai tinar pensionar are doar 46 de ani si multi dintre membrii nostri tineri ar fi dorit, dupa trecerea in rezerva, sa-si gaseasca slujbe civile, dar in Caracal nu s-a putut. Pensionarii nostri au ramas aici pentru ca aici aveau familiile, casele si aici traisera cea mai mare parte a perioadei active. Nu este usor ca, dupa 25 de ani de serviciu militar in slujba statului, sa te trezesti ca acela care ti-a platit scoala si formarea ca ofiter sau ca subofiter sa-ti spuna intr-o zi ca nu mai are nevoie de tine. Unii dintre acestia au ramas sa traiasca doar din pensia oferita de stat pentru ca, se stie, putine duntre nevestele de cadre militare lucrau. Pensionarea unui cadru inainte de vreme nu l-a afectat doar pe el, ci pe intreaga familie“, a spus presedintele Asociatiei, col. (r) Atasiei Niculai.
Puscaria – speranta cadrelor militare
Asociatia este cel mai puternic partener de discutii al administratiei locale. Practic, nici o investitie edilitara care are repercusiuni asupra vietii orasului nu trece nediscutata de cadrele militare. „Sintem oameni care stim ce inseamna disciplina, iar administratia, in problemele generale ale orasului, are tot sprijinul nostru. Asa a fost si cu introducerea conductei de gaz, cind membrii nostri au trecut din poarta in poarta si au convins concetatenii nostri de beneficiile acestei investitii si de perspectivele economice care decurg din acest lucru. Functionam ca o societate civila puternic ancorata in realitatea care deocamdata nu este asa cum ne-am dori-o toti“, a spus colonelul Atasiei. Cu putin timp in urma, austriecii au promis ca vor construi la Caracal o puscarie cu 500 de locuri. Pentru acest lucru, primaria a transferat la Ministerul Justitiei suprafata de teren necesara constructiei, dar lucrurile s-au impotmolit, iar temelia puscariei inca nu s-a pus. Cadrele militare in rezerva sau in retragere inca tinere si-au pus toata speranta in construirea puscariei – pentru ca au crezut ca aproximativ 400 de fosti militari isi pot gasi de lucru in administrarea puscariei. „Pentru noi, puscaria ar fi reprezentat locuri de munca deoarece am presupus ca vor fi preferati militarii care stiu ce inseamna disciplina si ordinea. Proiectul a fost stopat, pentru ca am inteles ca presedintele Basescu nu ar fi fost de acord sa construiasca austriecii, iar lucrurile au ramas in stadiul initial, in care primaria doar a transferat pamintul“, a spus Niculai Atasiei, presedintele Asociatiei cadrelor militare. Cu sau fara puscarie, cadrele militare pensionate din Caracal continua sa se intilneasca in fiecare joi la centrul militar, chiar si numai pentru a schimba o vorba cu oamenii care au purtat toata viata uniforma de care statul nu mai are nevoie.
Societate civila din fosti militari
„Functionam ca o societate civila puternic ancorata in realitatea care deocamdata nu este asa cum ne-am dori-o toti“, a spus colonelul in rezerva Niculai Atasiei.