31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePentru o chirie modica, spatii imense din fondul locativ sint irosite de „strategi“

Pentru o chirie modica, spatii imense din fondul locativ sint irosite de „strategi“

Situatia spatiilor repartizate de primarie partidelor politice ar putea fi caracterizata cel mai bine prin cuvintul „dezinteres“. Profitind de chiriile derizorii percepute de Primaria Craiova, partidele politice si-au batut joc de spatiile atribuite din fondul locativ al municipiului, unele dintre acestea raminind neocupate si acum, dupa citiva ani de la incheierea contractului de inchiriere. „Tabloul“ este „intregit“ de nepasarea angajatilor Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ Craiova, care nu au mai catadicsit de ani buni sa reactualizeze evidenta cu spatiile aflate in administrarea regiei. Astfel, dupa o trecere in revista a acestor spatii se poate constata ca adresele prezente in listele RAADPFL nu au nici o legatura cu realitatea.


Procedura de acordare a unui spatiu catre un partid nu este deloc simpla. Cererea formatiunii politice este analizata in Consiliul de Administratie al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, analiza in urma careia se intocmeste un raport care este prezentat, in sedinta, consiliului local. In cazul aprobarii cererii, se emite o repartitie pe un spatiu disponibil in fondul locativ administrat de regie. Cu toate ca procedura de obtinere a spatiilor este destul de complicata, partidele nu se sfiesc sa le ceara. Si asta deoarece cuantumul chiriei nu a mai fost actualizat din anul 1999, cind chiria a fost stabilita la 7.000 de lei vechi/mp plus TVA.


Nici la capitolul situatiei spatiilor inchiriate, RAADPFL nu sta mai bine. Evidenta acestor spatii nu a mai fost reactualizata de foarte multi ani si majoritatea contractelor incheiate cu partidele politice apar in prezent ca fiind expirate. In plus, nici adresele din listele regiei nu au fost aduse la zi. Desi, in documente, Partidul Social Democrat figureaza pe strada Kogalniceanu, la numarul 13, in realitate, partidul isi are sediul la numarul 21.


Partidele „cu stare“ lasa spatiile goale


Desi reprezentantii RAADPFL sustin ca in prezent nu exista in administrarea regiei nici un spatiu care sa poata gazdui un partid, o plimbare pe la sediile repartizate partidelor cu ceva timp in urma demonstreaza contrariul. Un prim exemplu este sediul PNL din strada Fratii Buzesti, numarul 24, unde vecinii, reprezentanti ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, spun ca membrii partidului nu au calcat niciodata pe acolo. Explicatia pentru acest fapt, dezarmanta de altfel, a venit din partea secretarei de la filiala partidului din strada Mircea Voda, care a ajuns la concluzia ca nu stie daca vreun membru din conducerea partidului are cheie la sediul din strada Fratii Buzesti.


Un alt caz este cel al Partidului Democrat, care are repartizat pe strada Lipscani un sediu de aproape 300 mp. Pe usa imobilului troneaza un afis in care se anunta mutarea sediului in strada Eugeniu Carada. O situatie asemanatoare poate fi intilnita si pe strada Madona Dudu, numarul 55, unde RAADPFL i-a repartizat Partidului Conservator un spatiu de 40 mp, care nu este in acest moment ocupat. In plus, conservatorii au „uitat“ de vreo sase luni sa plateasca suma reprezentind cuantumul chiriei. Desi din spusele directorului tehnic al regiei, Viorel Nicolae, reiese faptul ca exista destule partide politice care au depus cereri pentru repartizarea unui spatiu si se afla in prezent pe lista de asteptare, angajatii RAADPFL isi permit in continuare sa nu foloseasca sedii care au fost demult parasite de chiriasi.


Jumatate din partidele politice trebuie desfiintate


Conform unui studiu dat publicitatii de Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Bucuresti, 14 partide dintre cele 31 inscrise in Registrul partidelor politice ar trebui radiate din cauza lipsei de activitate si neindeplinirii obiectivelor la alegeri. Printre acestea se numara Partidul Muncitoresc Român si Partidul Alianta Socialista, care au filiale… si sedii in Craiova. In Legea nr. 14/2003, care reglementeaza activitatea partidelor politice, este prevazuta la articolul 48 situatia cind partidele trebuie radiate din Registrul partidelor politice:


„(1) Neindeplinirea obiectivelor stabilite pentru un partid politic se poate constata cind un partid politic nu obtine la doua alegeri generale succesive un numar minim de voturi.


(2) Numarul minim necesar indeplinirii conditiilor prevazute la art. 1 si 2 este de cel putin 50.000 de voturi la nivel national, pentru candidaturile depuse in oricare dintre urmatoarele scrutinuri: consilii judetene, consilii locale, Camera Deputatilor, Senat“.


La baza studiului efectuat de IPP au stat rezultatele de la alegerile locale si legislative din 2004, centralizate de Biroul Electoral Central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS