23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFinantele se pregatesc de lupta cu „maharii“ din fotbalul doljean

Finantele se pregatesc de lupta cu „maharii“ din fotbalul doljean

Luna noiembrie se anunta ca fiind una de foc pentru patronii asociatiilor sportive, fundatiilor si societatilor care administreaza cluburile de fotbal. Reprezentantii Ministerului de Finante vor incepe o noua „gala de box“ cu restantierii la buget, disputa pe care au putine sanse s-o cistige, date fiind eforturile inutile de pina acum de a face ordine intr-un sector dominat de evaziune fiscala si metode de evitare a darilor catre stat aflate la limita legii. Declaratiile belicoase din ultimele zile ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, nu au facut altceva decit sa agite spiritele in rindul conducatorilor din fotbal si ale mai marilor Ligii Profesioniste de Fotbal care au zbierat in gura mare ca statul vrea sa impoziteze de doua ori veniturile finantatorilor. In „declaratia de razboi“ facuta cluburilor, Bodu se bazeaza pe normele de aplicare a Codului de Procedura Fiscala care le vor da posibilitatea finantistilor sa puna sechestru pe bunurile noilor societati infiintate de finantatorii din fotbal tocmai cu scopul de a scapa de plata datoriilor acumulate de-a lungul timpului pe vechile firme. Daca la Bucuresti, fiscul ar mai putea recupera o parte din restante, in Craiova situatia debitelor ar putea ramine neschimbata. Si asta deoarece finantistii doljeni nu mai au ce executa silit pentru a aduce la buget o parte din zecile de miliarde de lei. Aproape toate asociatiile sportive si cluburile de fotbal din Dolj care au avut legatura cu fotbalul de performanta au disparut de pe „piata“. Au lasat in schimb la buget datorii de zeci de miliarde de lei, iar ca „amintire“ cite un dulap sau vreo masa pe care finantele ar trebui sa o scoata la licitatie. O parte dintre societati au fost dizolvate, altele s-au stins de la sine, motiv pentru care nici site-ul Ministerului de Finante nu mai afiseaza datoriile uriase care greveaza bugetul de stat. In schimb sint listate la gramada asociatii sportive a caror activitate tinde spre zero sau care figureaza doar cu numele. Asociatia Sportiva Clubul de Fotbal Universitatea Craiova, Asociatia Sportiva Clubul de Fotbal Universitatea Craiova-sector economic sau Asociatia Sportiva Fotbal Club Extensiv Craiova sint doar citeva dintre organizatiile care au legatura cu fotbalul si care ar putea intra in vizorul fiscului in momentul aparitiei normelor metodologice de aplicare a Codului de Procedura Fiscala.


Cine ce datoreaza


Datele Ministerului de Finante referitoare la situatia datoriilor societatilor si asociatiilor care au legatura cu fotbalul nu lamuresc gradul de indatorare a acestora catre bugetul de stat. Daca in primele luni ale anului acestea aveau restante istorice de aproape 50 de miliarde de lei, la sfirsitul lunii iunie doar Sc Fotbal Club Oltenia figura cu datorii la stat, in timp ce restul restantierelor sint curate ca lacrima. Singura explicatie pentru aceasta anomalie ar putea fi faptul ca ultima centralizare a sumelor restante nu a cuprins si societatile sau asociatiile aflate in prag de dizolvare sau faliment, intrucit este greu de crezut ca reprezentantii acestora au venit la fisc sa-si plateasca darile. Astfel, inainte de ultima statistica din iunie a finantelor publice, Asociatia Sportiva Universitatea Club Fotbal, cu sediul pe strada Gheorghe Doja 24, datora nu mai putin de 32 de miliarde de lei. Asociatia a intrat in vizorul inspectorilor fiscului inca din 2003, cind acestia au cerut Judecatoriei Craiova dizolvarea si s-au inscris la masa credala cu 28 de miliarde de lei. Inainte de acest lucru, insa, Administratia Financiara a trimis pe adresa asociatiei mai multe somatii de plata in anul 2002 si a indisponibilizat conturile bancare. Ca sa fie sigura ca-si va recupera macar o parte din datoria de peste un milion de dolari, AFP Craiova a instituit popriri la terti, trimitind mai multe notificari pe adresa Ligii Profesioniste de Fotbal, a Federatiei Române de Fotbal, a Prosport Group, detinatoarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal la acea data, si a International Sport Management, firma fratilor Becali. Actiunea AFP a avut doar rol informativ, deoarece aceasta a primit ulterior raspunsuri din partea popritilor, in care se mentiona faptul ca asociatia sportiva nu avea de recuperat nici un leu de la ele. O alta „campioana“ la capitolul datorii catre buget era Asociatia Sportiva Fotbal Club Universitatea Craiova – activitate economica, asociatie care avea de plata 15 miliarde de lei provenite din restantele la contributiile salariale. In cazul ei, AFP a procedat dupa acelasi scenariu: a trimis somatii de plata, a indisponibilizat conturile si a cerut Judecatoriei dizolvarea ASFC, inscriindu-se totodata la masa credala in martie 2005 cu o suma de 14,9 miliarde de lei Aceeasi situatie au intilnit-o inspectorii fiscului si la „defuncta“, Sc Universitatea Club Fotbal SA, printre ai carei actionari figurau in urma cu citiva ani familiile Ilinca si Bica, precum si SIF Oltenia. Societatea a intrat in faliment in urma cu mai bine de un an de zile lasind in urma datorii de 30 de miliarde de lei si nici un bun in patrimoniu, ceea ce face imposibila misiunea finantistilor de recuperare a datoriilor catre bugetul statului.


Finantele asteapta mai intii normele de aplicare


La ora actuala, in baza de date a Ministerului de Finante exista aproximativ 15 firme ale caror nume contin cuvinte gen „fotbal“ sau „stiinta“. Printre acestea figureaza Universitatea Club Fotbal, Uniunea Fotbal Club, Univstiinta Fotbal, Fotbal Club Electro, Fotbal Stiinta Craiova, Societatea pentru Reconstructia Fotbalului Craiovean, Societatea pentru Renasterea Fotbalului Craiovean, Guardia Stiinta, FC Stiinta U Craiova sau Fotbal Club Oltenia, aceasta din urma fiind singura cu datorii la buget de aproximativ 300 de milioane de lei, la sfirsitul lunii iunie. Dintre acestea doar primele doua au intrat in faliment, restul functioneaza si in prezent, cel putin pe hirtie. La aceste firme vor declansa controlul inspectorii DGFP Dolj dupa ce Ministerul Finantelor va aproba normele de aplicare a Codului de Procedura Fiscala. Finantistii doljeni nu isi pun insa mari sperante in recuperarea vreunui leu de la datornici. Directorul DGFP, Silviu Dumitru, a declarat pentru GdS ca asteapta mai intii aparitia normelor pentru a vedea in ce masura finantistii vor putea sa puna sechestru pe averile personale ale fostilor patroni. „Mai intii sa vina normele si dupa aceea mai vedem. In cazul acestor societati s-a procedat ca si la celelalte. Patronii au fugit de pe o firma pe alta, dar datoriile nu le-au mai achitat“, a precizat Dumitru. Pina atunci, inspectorii fiscului ar putea sa inceapa identificarea sediilor datornicilor, pentru ca datele din teren nu mai corespund de mult cu cele din scripte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS