Locatarii blocului N11 de pe bulevardul Decebal din Craiova sint nemultumiti de conditiile in care sint nevoiti sa traiasca. In jurul blocului troneaza gunoaie aruncate la intimplare, ghene de colectare neamenajate, ciini vagabonzi si pisici ratacite, aurolaci si oameni fara acoperis. Sutele de craioveni care-si ridica lunar ajutorul social de la unul dintre birourile Primariei Craiova, amplasat in apropierea blocului cu pricina, lasa in urma lor o mizerie de nedescris.
Zona Pod Electro – Lapus din Craiova pare la prima vedere curata si chiar frumoasa. Realitatea din spatele blocurilor este cu totul alta. „Situatia de aici este foarte bine descrisa de sintagma «Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul». Lucrurile sint frumoase la strada, dar daca intram intre blocuri putem observa cu usurinta neajunsurile“, a spus un locatar al blocului N11 de pe bulevardul Decebal. La parterul unuia dintre blocurile de aici se afla un birou al primariei unde se fac platile catre persoanele care beneficiaza de ajutor social in baza Legii nr. 416/2001. „Cind vin sa-si ia banii e ca la iarmaroc. Se aduna aici zeci de carute, este o galagie infernala. De ceva timp au adus niste politisti comunitari ca sa ii stapineasca, pentru ca pina acum scandalurile erau ceva obisnuit. Oricum, scarile blocurilor devin WC-uri publice, iar dupa ce pleaca lasa in urma ce nici nu va puteti imagina. Cred ca ar fi nevoie de niste toalete ecologice. Cu toate acestea ma gindesc ca lucrurile nu se vor schimba foarte mult pentru ca e greu sa-l inveti pe cel obisnuit sa mearga in boscheti ca trebuie sa-si faca nevoile in mod civilizat“, a mai spus locatarul.
Cartierul bintuit
Ca peisajul zonei sa fie complet, la spectacolul dat de beneficiarii Legii nr. 416/2001 se adauga si problema unei ghene si a mai multor persoane fara locuinta care si-au gasit adapostul intr-un camin de gaze. „Ghena asta nu are un loc stabil. Ar trebui sa fie amplasata intr-un spatiu ingradit, betonat si ceva mai ferit. Ea nu apartine Asociatiei 4N, la care sintem noi arondati, este a caminelor de nefamilisti ale Intreprinderii Metal-Lemn cu care ne invecinam. In urma cu putin timp, ea se afla linga camine, dar a fost adusa mai in fata, iar acum este chiar in mijlocul a ceea ce ar trebui sa fie un spatiu verde sau un loc de joaca pentru cei mici. Copiii nostri nu au unde sa se joace, iar daca ies, totusi, in spatele blocului se pot imbolnavi oricind pentru ca vintul imprastie gunoaiele“, au spus citeva mamici ingrijorate. Ca oricare ghena din Craiova si aceasta este foarte des vizitata de cei care cauta diverse obiecte, fie plastic, fie hirtie sau chiar mincare si care nu fac decit sa rascoleasca gunoiul.
„Nu stim ce sa mai facem. Acum mai avem o problema. De ceva vreme niste aurolaci, ca nici nu le pot spune altfel, s-au adapostit in cladirea unui camin de gaze. Ziua nu sint de gasit, dar noaptea se aduna aici si sint mereu aceiasi. Ne fac numai probleme. Nu numai ca-ti este frica sa iesi noaptea, dar ne-au si spart subsolul si au furat ce au gasit. Au taiat fier din conductele care trec pe aici, cind este frig fac focul in incinta. A fost chiar o scurgere de gaze pe care au remediat-o cei de Distrigaz. Va dati seama ce s-ar putea intimpla daca ei ar face focul si atunci ar aparea o alta scapare de gaze? Angajatii Distrigaz spun ca acest camin nu le apartine si ca este al celor de la fabrica de mobila de alaturi. Politistii mai vin si ii gonesc pe «locatarii caminului», dar nu au ce sa le faca pentru ca ei se intorc“, a spus I. Aurel, unul dintre cetatenii terorizati de aurolaci.
Proprietatea, mai tare decit Salubritatea
Contactat telefonic, Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate, a spus ca stie despre problema cu platforma de gunoi aflata in discutie. „Aceasta platforma este neamenajata pentru ca terenul pe care este amplasata este revendicat, iar acum se afla in litigiu. Nu putem face nimic pina nu se va solutiona situatia. Lucrurile se complica din cauza locatarilor acelor camine care nu pastreaza curatenia in jurul locului unde este asezata ghena. Masinile noastre colecteaza gunoiul o data la doua zile, dar oamenii nu pastreaza curatenia. Am recurs si la amendarea lor si cred ca o vom mai face“, a afirmat directorul Ciobanu.