Parintii si bunicii scolarilor din invatamintul preuniversitar doljean, din ciclul primar, in special, sint „foc si para“ pe directorii institutiilor de invatamint care de curind le-au interzis acestora accesul in scoala, in timpul desfatirarii orelor sau la prinz, cind elevii ies de la cursuri. Oamenii spun ca decizia celor din conducere este lipsita de sens si poate produce neplaceri.
Mai multi craioveni se declara nemultumiti de decizia luata de directorii mai multor scoli din Banie. Parintii acuza faptul ca, de ieri, nu li se mai permite accesul in scoala in timpul orelor. Un lucru si mai grav il reprezinta faptul ca: „Nici dimineata nu mai avem voie sa ne ducem copiii pina in clasa. Acelasi lucru se intimpla si la ora 12.30, cind micutii ies de la ore. Acum ii asteptam pe la garduri, ca altceva nu avem ce face…“, au spus mai multi bunici nemultumiti de aceasta noua practica. Siguri pe reusita metodei, care are menirea de a mai reduce din vinzoleala de pe holurile scolii, sint reprezentantii scolilor. In opinia lor, coridoarele se transformasera in ultima vreme „in artere de circulatie sau, de ce sa nu spunem lucrurilor pe fata, bunicii care nu prea au treaba pe acasa stateau toata ziua paznici la usa clasei nepotului/nepoatei, purtind fel de fel de dialoguri legate de subiecte diverse (retete de prajituri, sah, fotbal etc.), care perturbau linistea orelor“, a spus Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“.
Nemultumiti
Bunicii elevilor spun ca era de preferat ca regulamentul sa le permita accesul in scoala, cel putin pina la intrarea in clasa, si inainte si dupa ore. „Sint copii de clasa I care abia urca scarile. Sa nu mai vorbim de faptul ca la plecare, de fiecare data isi uita cite ceva prin banci. Ori, cu noi linga ei, ar fi fost poate mai atenti. Daca mai adaugam si faptul ca si asa micutilor le este un pic teama de clasa I, acum ii lasam singuri. Asa se gindeau probabil ca, dincolo de usa, cineva le poarta de grija“, a opinat Marian Georgescu, al carui nepotel este elev in clasa I. Unii bunici revoltati, care nu au dorit sa-si dezvaluie identitatea pe motiv ca: „abia am reusit sa ne dam copilul aici“, s-au si repezit cu cuvinte neortodoxe, indecente impotriva conducerii scolii. „Am fost injurat chiar de la prima ora a diminetii. Dar, nu am ce le face. Unde-i lege, nu-i tocmeala. Cu oamenii nu stii cum sa o dai sa fie bine. Ba se pling de faptul ca in scoala nu se mentine o disciplina stricta: unii intra, altii pleaca; ba se vaita ca ii tinem pe la gard. Nu inteleg de ce nu merg acasa si sa revina la scoala cind trebuie sa-i ia pe cei mici“, a completat directorul Colegiului National „Carol I“. Mai mult, cei din conducerea scolilor cu clasele I-VIII au specificat ca invatatorii au de acum obligatia de a-i insoti pe copii pina la iesirea din scoala. „Cine nu-si indeplineste atributia de dascal, in special cei de la clasele mici, va fi sanctionat corespunzator“, au spus mai multi directori de unitati de invatamint.
Portarii vor trage ponoasele
Cei implicati direct in pazirea scolilor sint, de acum, portarii. Cornel Ciocan, paznic la CN „Carol I“, a precizat ca de cind a fost pus in aplicare acest regulament, lumea este din ce in ce mai suparata. „Noi ce vina avem? Nu facem altceva decit sa respectam decizia scolii. Cei care nu inteleg n-au decit sa ne injure“, a precizat paznicul, sigur pe faptul ca acesta este doar inceputul conflictelor dintre parinti si scoala.