Acasă Actualitate Casele dintr-o comuna mehedinteana risca sa fie distruse

Casele dintr-o comuna mehedinteana risca sa fie distruse

-

Locuitorii comunei Malovat, din judetul Mehedinti, se confrunta cu o problema deosebita. Casele au inceput sa se crape, iar terenul sa o ia la vale din cauza tirurilor care transporta carbune de la Mina Zagujani la Termocentrala Halinga. Pe strada care traverseaza comuna circula zilnic aproximativ 1.000 de tiruri, fapt ce a determinat ca peste 300 de locuinte sa fie distruse in proportie de 50%. De altfel, toate casele din localitate care sint construite linga sosea au inceput sa o ia vale, iar tavanele si peretii sa cada. Situatia este cu atit mai grava cu cit Termocentrala Halinga are nevoie de materie prima pentru a asigura agentul termic necesar orasului, iar carbunele nu poate fi transportat decit pe acest drum. „Stam in casa, la masa si ne tremura farfuria in fata. Tirurile trec cu o viteza foarte mare, iar trepidatiile terasamentului se simt si in temeliile caselor care au luat-o la vale si au inceput sa cada pe noi“, a spus Gheorghe Bazavan. Camioanele apartin mai multor firme particulare care au contracte incheiate cu termocentrala, iar soferii sint platiti la cantitatea de carbune pe care o transporta, motiv pentru care in remorcile masinilor se pun chiar si 40 de tone de carbune. „Au ridicat strada cu doi metri mai sus decit casele si degeaba. Cind trece o masina plina parca este cutremur. Am casa facuta dupa 1990, dar peretii au inceput sa se crape si tiglele sa cada de pe acoperis“, a spus un localnic, Baltag Dumitru. Oamenii sint disperati si nu stiu ce sa mai faca. Privesc neputinciosi cum agoniseala lor de-o viata este inghitita de pamintul care se misca din cauza trepidatiilor. Nici liniste in case nu mai au, pentru ca tirurile incep sa circule de la ora 6.00 dimineata si transporta carbune pina noaptea tirziu. „De dimineata, de la ora 6.00, cara carbune, tiglele de pe casa au cazut, peretii s-au crapat, iar din cauza prafului nici nu mai putem respira. Sint batrina, am 70 de ani si daca nu se iau masuri o sa ramin sub cerul liber“, s-a plins Baltagu Elena. Localnicii s-au adresat de nenumarate ori primarului, cerindu-i sa rezolve problema, dar acesta a spus ca nu are nici o putere sa le interzica transportatorilor sa mai circule prin comuna. „Oamenii au venit si au depus multe plingeri, dar nu am cum sa rezolv situatia, nu tine de mine.


Tirurile trec cu viteza foarte mare si cred ca au fost afectate aproape 300 de case. Praful este ingrozitor, iar carbunele care sare din masini ajunge si pe casele oamenilor. Soferii de pe tiruri sint platiti la cantitatea de carbune transportata, iar ei trag cit pot de tare sa faca mai multi bani“, a declarat primarul comunei Malovat, Gheorghe Bazavan.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Duceți la bun sfârşit nişte proiecte dificile. Sunteți hotărât în ceea ce faceți, iar acest lucru vă aduce succesul. Apar cheltuieli...

Inspector de muncă, acuzat de luare de mită

Procurorii doljeni au reţinut un craiovean de 45 de ani, angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Anchetatorii susţin că inspectorul de muncă a cerut o mită de 1.500 de lei administratorului a două societăţi comerciale.