24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn minor cu deficiente de auz a fost luat de sub tutela mamei

Un minor cu deficiente de auz a fost luat de sub tutela mamei

Catalin va fi internat intr-un centru de plasament


Nedreptatile sint multe, insa strigatoare la cer sint cele indreptate impotriva copiilor si mai ales cind acestea vin de la cei care se erijeaza in aparatorii drepturilor lor. Un caz clar de abuz al institutiilor statului s-a intimplat la sfirsitul lunii trecute. Parintii unui minor cu deficiente auditive au primit o hotarire judecatoreasca in baza careia fiul lor era incredintat Centrului de plasament nr.12 din Craiova. Cazul a fost tratat cu superficialitate atit de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), cit si in instanta Tribunalului Dolj. Fara nici cea mai mica parere de rau, la cererea DGASPC, Tribunalul Dolj a hotarit internarea copilului in centrul de plasament. Nu numai parintii, dar si cadrele didactice ale minorului s-au aratat consternate de aceasta mare nedreptate. Este incredibil ca se intimpla astfel de lucruri, ca sint cazuri in care copiii sint smulsi din sinul familiilor.


Catalin Gheorghe Predut are 12 ani si este elev in clasa a VI-a, la Scoala speciala „Sf. Vasile“ din Craiova. Mama acestuia, Constanta Pârjol, a primit la sfirsitul lunii trecute o decizie a Tribunalului Dolj, prin care minorul era incredintat Centrului de plasament nr. 12. La baza motivarii actiunii inaintate de Directia Generala de Protectia Copilului a stat un lucru care poate uimi pe oricine: divortul dintre parintii lui Catalin. Ne intrebam: toti copiii cuplurilor divortate trebuie plasati in astfel de centre? Parintii lui Catalin au divortat in ’97, insa continua sa-si creasca si sa-si educe copiii impreuna. Constanta Pârjol locuieste in comuna Bradesti – Dolj, unde s-a recasatorit, impreuna cu cei doi copii, Catalin si Diana, de 14 ani. Aceasta are posibilitati materiale sa-l duca si sa-l ia de la scoala pe Catalin in fiecare zi. Tatal acestora, Ion Predut, poate sa-i vada si sa-i ia la el cind vrea. Totul a decurs bine pina cind a sosit acea decizie nedreapta a Tribunalului Dolj, care a spart linistea familiei Constantei Pârjol, punind pe jar ambii parinti naturali ai copiilor.


Cuvintele unei mame disperate


Pe Constanta Pârjol am gasit-o acasa, la Bradesti. Din prima secunda ne-am dat seama ca este o femeie hotarita sa faca orice pentru a-si sti copilul inapoi in bratele ei. „Procesul s-a derulat fara stiinta mea sau a sotului. Nu am primit nici o citatie, nici nu am fost anuntata ca se va lua aceasta decizie. Nu am primit decit hotarirea judecatoreasca. Am inteles ca in momentul in care a venit citatia, pentru confirmarea de primire a semnat chiar… postasul, asta pentru a indeplini procedura juridica. Credeti-ma ca in momentul in care m-am vazut cu citatia in mina am inceput sa pling. Citeva zile dupa ce am vazut citatia am fost trista, eram abatuta, nu mai eram in stare sa fac nimic si baietelul a observat acest lucru. Ma trezeam noaptea, ma uitam la citatie si incepeam sa pling. Decizia prin care eu imi pierdeam drepturile parentale asupra lui Catalin a fost data pe 25 august, eu aveam timp pina in 5 septembrie sa incerc sa fac apel. Si asta am si facut, pentru ca nu am sa-l las pe Catalin pe miinile unor straini. Cind am vorbit cu cei de la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului mi-au raspuns sec: «Este doar o formalitate, doamna, nu trebuie sa va faceti griji!». Dar in cazul in care ma cert cu cel caruia i-a fost dat in grija copilul meu, iar acesta nu vrea sa mi-l mai dea inapoi, eu ce fac atunci? Stiti ce mi-au spus cei de la DPC? Ca pot sa ii actionez in instanta si in cazul in care cistig o sa am dreptul sa imi vizitez copilul. Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sint de acord cu asa ceva. Si bineinteles ca nu sint de acord cu decizia pe care a luat-o tribunalul. Daca va trebui imi voi lua copilul de mina, o sa plec din tara si o sa dau statul român in judecata. Sa stiti ca nu este un copil prost, anul trecut a terminat anul scolar cu media 9,03. Cei de la Protectia Drepturilor Copilului nu pot sa spuna ca motivul pentru care s-a luat aceasta decizie este faptul ca acest copil nu este obisnuit cu mediul familial in care traieste“, a spus Constanta Pârjol.


„Unora dintre parinti li s-au luat certificatele de nastere ale copiilor lor“


In asentimentul parintilor sint si cadrele didactice de la scoala unde invata Catalin. Valentina Bangau, asistent social, s-a aratat revoltata de cele intimplate: „Directia Generala a Protectiei Copilului Dolj a procedat asa cum spune legea, dar un lucru cred ca e in neregula, nu i-a consultat pe parintii minorului. Daca la Catalin lucrurile se pot repara, acesta fiind un caz fericit, exista cazuri in care, la centrul de plasament, unora dintre parinti li s-au luat certificatele de nastere ale copiilor lor. S-a ajuns in situatia ca acestia sa nu-si mai poata vizita propriii copii fara acordul sefei centrului. Nu ni se pare corecta aceasta situatie, dar nu avem ce face! Inainte, scoala noastra avea internat ca orice alta scoala. Acum, internatul apartine centrului de plasament. Pe mama copilului o cunoastem, pentru ca il aduce si-l ia de la scoala in fiecare zi. Nu vedem motivul pentru care acest copil ar trebui sa stea in centrul de plasament si nu acasa, linga ai lui. Problema a pornit si de la Consiliul Local Craiova. Finantarea trebuie sa vina jumatate de la Consiliul Judetean Dolj, jumatate de la consiliul local. Consilierii nostri craioveni n-au mai gasit bani la buget pentru cantina noastra, de aia o masa calda la prinz primesc doar copiii din centrul de plasament“. Costa atit de mult acea mincare de cantina pentru copii si or fi alte probleme mai importante de rezolvat pe plan local, decit acei amariti uitati prin scolile ajutatoare?


DGASPC se spala pe miini


La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, confuzie totala. Ei au facut actiunea, nu neaga, insa doar ca sa-i… „ajute“ pe parinti: „Este destul de confuza toata treaba aceasta. Va trebui sa discutam dupa ce colegul meu aduce dosarul pentru a vedea care este adevarata problema… Din cite vad eu aceasta mama s-a speriat degeaba, ea nu a fost decazuta din drepturi. Probabil s-a speriat atunci cind a vazut ca acea hirtie pe care a primit-o acasa era de la Tribunalul Dolj. Prin decizia pe care a luat-o aceasta institutie, statul urma sa ii faca un bine, pentru ca platea toate cheltuielile de cazare a copilului in acel camin si masa acestuia. Daca renunta la aceste servicii este cu atit mai bine, pentru ca acel loc pe care Catalin urma sa-l ocupe acum poate fi luat de altcineva. Cit despre tribunal, noi ne-am achitat de sarcini asa cum trebuia, dar daca dumneaei nu s-a prezentat in fata acelei comisii nu este vina noastra“. In concluzie, purtatorul de cuvint al Directiei, Cornel Baloi, a spus ca daca parintii se opun, ei n-au nimic impotriva sa le lase copilul. Totusi, cineva din „onorabila“ institutie i-a spus acestei mame ca a decazut din drepturile parentale si baietelul nu poate sa si-l vada decit daca ajunge in instanta si cistiga procesul.


Vinovat este postasul


Toata aceasta problema a inceput de la postasul din Bradesti. Acest functionar al statului nu trebuia decit sa aduca la domiciliul Constantei Pârjol o citatie prin care parintii lui Catalin trebuia sa se prezinte in fata comisiei pentru a lua impreuna o decizie. Din lene, exces de zel sau poate obisnuinta, respectivul postas a semnat chiar el acea citatie din care rezulta ca parintii au luat la cunostinta faptul ca o comisie se va intruni pentru a hotari soarta copilului. Postasul este chiar ruda cu mama copilului, aceasta neputind sa-si explice de ce a semnat el in locul lor fara macar sa-i anunte de citatie.


Legea nr. 18/1990 pentru ratificarea Conventiei cu privire la drepturile copilului (publicata in Monitorul Oficial nr. 314 din 13 iunie 2001) adoptate de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989.


Articolul 20


1. Copilul care este, temporar ori permanent, lipsit de mediul sau familial sau care, pentru protejarea intereselor sale, nu poate fi lasat in acest mediu are dreptul la protectie si asistenta speciale din partea statului.


Acest articol se refera la copiii care sint brutalizati in mediul familial sau familia nu are o stare materiala atit de buna incit nu isi poate permite sa ii furnizeze toate lucrurile de care are nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS