10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei cetateni slovaci au fost prinsi de politistii din Pielesti

Trei cetateni slovaci au fost prinsi de politistii din Pielesti

Un grup de trei slovaci au inselat mai multi români cu diverse sume de bani. Acestia invocau diferite motive si imprumutau bani de la persoane in virsta, in schimbul carora lasau garantie o suma in dolari, bancnote pe care le schimbau cu copii xerox. Norocul i-a parasit marti in localitatea doljeana Pielesti, unde au fost recunoscuti de nepoata unui batrin, in urma unei stiri furnizate la televizor.


Un barbat din Pielesti a fost ultima persoana pe care au vrut sa o insele cei trei cetateni. Constantin Burciu, de 76 de ani, a fost acostat marti, in jurul orei 18.00, de trei persoane straine care l-au rugat sa le imprumute 15 milioane de lei, pentru ca au numai valuta si la hotelul unde voiau sa se cazeze primesc numai lei. Strainii i-au promis batrinului ca ii lasa o garantie in valuta pina cind ii vor inapoia banii. Acestia au spus ca pe linga cele 15 milioane de lei ii vor mai da cinci milioane drept recunostinta pentru ajutorul acordat. Constantin era gata sa accepte oferta, dar a fost oprit de Anca Solomonescu, nepoata sa, care urmarise cu o zi in urma la televizor o stire despre modul de operare al celor trei. Batrinul nu a stat prea mult pe ginduri si a anuntat politistii din comuna care s-au deplasat la fata locului sa vada despre ce este vorba. Oamenii legii au vazut masina in care erau cetatenii reclamati de Constantin si, cind au incercat sa-i opreasca pentru verificari, acestia au demarat in tromba pe Drumul European 70. Dupa o urmarire ca in filme, politistii au reusit sa opreasca masina suspectilor la Bals, cu ajutorul unui echipaj al politiei rutiere din localitate. In urma legitimarii, s-a dovedit ca cei trei erau Maria Balazova, de 45 ani, Jozef Olah, de 19 ani, si Jan Naday, de 44 ani, toti cetateni slovaci. Asupra lor au fost gasiti 6.690 de euro, 2.230 de dolari si 23.180.000 de lei, precum si 80 de copii xerox de bancnote de un dolar. In masina acestora au mai fost gasite 154 de astfel de copii.


Au dat tepe in aproape toata tara


Oamenii legii au stabilit ca cei trei slovaci au mai fost in România, intre 23 si 28 august, iar ultima data intrasera in tara prin vama Bors, pe 15 septembrie. Din primele cercetari s-a stabilit ca, in timpul cit au stat in România, cei trei au comis si alte inselaciuni de acest fel pe raza judetelor Timis, Arges, Brasov, Mehedinti si Dolj. „Cetatenii slovaci solicitau sume in lei de la batrini, care sint mai creduli, pe motivul ca sint cetateni straini si nu au decit valuta, prezentind in acest sens bancnote autentice pe care se ofereau sa le lase garantie intr-o geanta diplomat sau o sacosa asigurata, dar, ulterior, inlocuiau bancnotele cu cele xeroxate, dupa sistemul «smen», cele xeroxate fiind incadrate de doua bancnote autentice“, a precizat comisarul-sef Gheorghe Bica, seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Dolj. Astfel, cei trei cetateni straini au inselat o persoana din Pitesti cu 20 de milioane de lei, una din Severin cu sase milioane de lei si un cetatean din comuna brasoveana Zarnesti cu 35 de milioane de lei. Planul lor a functionat asa de bine, incit omul din Zarnesti a vazut abia dupa doua zile ca in valiza lasata drept garantie sint doar niste hirtii fara valoare. Slovacii au dat cea mai consistenta teapa in Timisoara, unde au inselat un barbat cu 6.500 de euro. Oamenii legii cred ca activitatea infractionala a slovacilor pe teritoriul tarii noastre a fost mult mai vasta si roaga cetatenii care le-au cazut victime sa sesizeze cea mai apropiata sectie de politie. „Banuim ca au fost mai multe infractiuni comise in acest fel, pentru ca cea din Severin a avut loc pe data de 23 august si, pina cind au fost prinsi, au avut destul timp ca sa insele oamenii“, a completat Gheorghe Bica. Slovacii au fost retinuti de politisti si vor fi prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva pentru infractiunile de constituire a unui grup criminal organizat si inselaciune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS