22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMormane de gunoi la intrarea in Turnu Severin

Mormane de gunoi la intrarea in Turnu Severin

La intrarea in Drobeta Turnu Severin, pe marginea Drumului European 70, te intimpina mormane de gunoi menajer aruncat de severineni si de firmele de salubrizare. Este locul unde poluarea este la ea acasa, gunoiul menajer fiind depozitat chiar pe malul apei Toplet. Zilnic, tone de gunoi ajung in Dunare, iar mirosul pestilential te sufoca.


Groapa de gunoi a fost infiintata de Primaria Drobeta Turnu Severin in 1990 si este cel mai mare focar de infectie din Mehedinti. Aceasta a ajuns punct de reper, dupa ce comunitatea de romi care traieste din gunoi a ajuns subiect de reportaj pentru presa centrala si straina.


Gunoiul a pus pe jar doua primarii


Terenul pe care se afla gunoiul menajer apartine comunei Simian. Primaria comunei sustine ca ar avea mai multe drepturi asupra gunoiului decit municipalitatea severineana.


Terenul, dar si faptul ca din valorificarea deseurilor s-ar putea face bani au pus pe jar Primariile Drobeta Turnu Severin si Simian. Despre dezastrul ecologic nu vorbeste nimeni, totul fiind lasat la voia intimplarii. Nu se ia nici o masura de stopare a poluarii.


Groapa de gunoi este administrata in prezent de societatea Salubritatea, Primaria Drobeta Turnu Severin fiind actionar la aceasta firma. Conducerea primariei si-a dat acordul ca alte trei firme sa ridice deseurile, feroase si neferoase, si peturile.


Deoarece kilogramul de fier vechi ajunge si la 5.000 de lei, dar si peturile si neferoasele se valorifica, Primaria Simian considera ca acordul cu firmele ar fi trebuit sa ii apartina. Primarul din Simian, Constantin Armasu, sustine ca, in urma unor calcule estimative, din valorificarea deseurilor din groapa de gunoi se cistiga lunar aproximativ 200 de milioane de lei, bani care ar trebui sa intre in bugetul Primariei Simian. Primarul sustine ca la groapa de gunoi si-ar putea gasi un loc de munca aproximativ 60 de oameni din comuna. „Eu am negociat cu o firma din Gorj, care a angajat sapte oameni din comuna, urmind sa fie angajate 50 de persoane“, a precizat Constantin Armasu.


Primaria Drobeta Turnu Severin, care a dat acordul celor trei firme particulare sa colecteze deseurile, se pare ca nu cistiga nimic din aceasta afacere.


Potrivit declaratiilor viceprimarului din Drobeta Turnu Severin, Mihai Demian, „sint trei firme care colecteaza deseurile, dar nu le luam nici un ban, deoarece sintem multumiti ca le ridica de acolo. Cine a cerut aviz a primit“.


In timp ce primariile se cearta, situatia in zona Topolnitei devine alarmanta. La fiecare ploaie, gunoiul menajer ajunge in Dunare.


Drobeta Turnu Severin se doreste un oras european, dar cu ambianta facuta de zeci de romi care scormonesc prin gunoaie se pare ca este departe de batrinul continent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS