22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFoaia matricola din invatamintul universitar este inlocuita cu un „supliment“

Foaia matricola din invatamintul universitar este inlocuita cu un „supliment“

„Ideile“ ministrului educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, nu ocolesc nici anul universitar 2005-2006. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, incepind cu acest an absolventii invatamintului superior de stat nu mai primesc la absolvire bine cunoscuta foaie matricola, ci… un supliment de diploma.


Anul universitar 2005-2006 atrage dupa sine si modificari. Absolventii invatamintului superior de stat nu vor mai primi la terminarea studiilor, ca in ceilalti ani, bine cunoscuta foaie matricola. In locul ei, va fi anexata la diploma de studii universitare, licenta, masterat etc. un „Supliment de Diploma“. Ca urmare a introducerii acestei masuri in sistemul educational universitar, facultatile vor inceta sa mai elibereze vechea foaie matricola. Din cele precizate de profesorii universitari doljeni, suplimentul nu este decit „aceeasi Marie, cu alta palarie“. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, acesta este redactat in limba româna si intr-o limba de circulatie internationala (de exemplu, limba engleza) si va fi structurat pe opt sectiuni.


Rolul sectiunilor


Sectiunile ofera pe linga datele de identificare ale titularului si date despre calificarea acestuia, informatii privind tipul de calificare, forma de durata a studiilor (de lunga sau scurta durata), nivelul academic, programul de studii, cit si rezultatele obtinute. In opinia reprezentantilor forurilor superioare, suplimentul de diploma vine atit in sprijinul studentului absolvent, cit si in ajutorul viitorului angajator. Motivatia este aceea ca actul respectiv ofera date concrete despre cunostintele si competenta dobindite de studenti pe durata anilor de studiu, sporindu-le astfel sansele de reusita (anagajare) pe piata nationala si internationala a muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS