12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValentin Badescu - fabrica de cecuri fara acoperire de miliarde de lei

Valentin Badescu – fabrica de cecuri fara acoperire de miliarde de lei

Fiul directorului general al RADPFL Craiova, Valentin Badescu, a devenit „fabrica“ de documente fara acoperire. De aproximativ patru ani, controversatul afacerist craiovean da tunuri de miliarde de lei tuturor celor care ii cad in plasa si-l cred om de afaceri „cinstit“. Pe mai toate facturile emise pentru firmele lui Valentin Badescu exista o singura marfa: „pulpe de pui congelate“ si mai putin „pui congelati“. Primele tepe, de aproximativ zece miliarde de lei, le-a dat, in 2003, chiar fostului sau asociat si coleg de facultate, cei doi fiind la momentul respectiv prieteni de mai bine de 15 ani. Dupa ce s-a ales cu mai multe plingeri penale si se afla in interdictie bancara, Badescu jr. a tras in piept alta firma, „servindu-i“ doua cecuri de peste un miliard de lei, refuzate la plata. Cu dosarul penal ingrosat, Valentin Badescu si-a facut alta firma pe care a folosit-o ca „afet“ pentru alte citeva tunuri date saptaminile trecute la trei firme craiovene, in cuantum de aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi.


Valentin Badescu era, in urma cu patru ani, asociat al firmei SC Intelect Impex SRL Craiova, aceasta detinind un spatiu la SC Frigorifer SA. Principalul obiect de activitate consta in comercializarea carnii de pui. N-a durat prea mult pina cind firma lui Badescu jr. a intrat in incapacitate de plata. In acel moment, el a apelat la un vechi si drag amic, Serban Andrei, asociat al grupului de firme SC ROKOR Trading SA. Pe Andrei il cunostea de aproximativ 15 ani, acestia fiind si colegi de facultate. Cum era si firesc, Andrei i-a intins lui Badescu mina de ajutor financiar ceruta.


Aproximativ sase luni mai tirziu, la sfirsitul lui 2001 – cam pe cind trebuia sa returneze banii imprumutati – SC Intelect intra iar in incapacitate de plata, motiv pentru care Valentin Badescu o abandoneaza si infiinteaza o noua firma, SC VASTECO SRL. Imediat, acesta apeleaza iar la Andrei Serban, solicitind de data asta un miliard de lei. Cu toate ca nu primise nimic din vechiul imprumut, Andrei Serban sare si de data asta in ajutorul celui pe care inca-l credea prieten.


Ambele imprumuturi au fost facute de SC ROKOR catre SC Intelect si apoi catre SC VASTECO SRL, cu acordul adunarii generale a asociatilor. Dupa aproape un an, AGA SC ROKOR constata ca nici SC VASTECO nu se onorase de obligatiile financiare. In acel moment, Valentin Badescu era iar pe sponci: nu avea nici bani, nici marfa pe stoc. In aceasta situatie, asociatii firmei creditoare au decis sa preia 45% din actiunile societatii debitoare, insa… Valentin Badescu a fost lasat sa administreze in continuare firma VASTECO. Asta s-a dovedit marea greseala! In timp ce ROKOR pompa mereu capital in VASTECO, in total cam trei miliarde de lei, Badescu jr. se „amuza“ cu banii.


Acesta vinduse tone de pui congelat sub pretul de achizitie, iar banii incasati ii depunea in contul sau personal, nr. 2511.2-28880.1/ROL, deschis la BCR Craiova. In acest timp, Valentin Badescu le spunea asociatilor lui Serban Andrei ca tatal sau ii poate ajuta sa obtina patru spatii comerciale in zone cu vad, in Craiova, pentru a deschide o retea de magazine si o terasa de vara. Stiind cine e tatal noului lor asociat, cei de la ROKOR au luat de buna propunerea si au finantat in continuare afacerile SC VASTECO, fara sa stie ce teapa isi luau chiar atunci.


In total, fiul directorului RADPFL a rulat prin contul sau 4,8 miliarde de lei in mai multe transe, provenite din vinzarea la negru a marfii, de unde Badescu jr. vira imediat banii in contul VASTECO, cu titlu de… aport propriu de capital. Facturile intrau in circuit cu intirziere si de doua luni, iar sirul ilegalitatilor nu se opreste aici. Cu toate acestea, noii asociati ai lui Valentin Badescu intentionasera sa salveze VASTECO, „punindu-i la dispozitie“ investitia lor din acel moment si plusind cu o linie de credit de la BRD de 800 de milioane de lei. Ca si cum mana cereasca nu ar fi fost de ajuns, tot asociatii sai i-au mai facut un „cadou“ de citeva imprumuturi aprobate.


Ca sa para credibil si-a achitat timp de citeva luni creditele, iar pe asociati ii prostea aratindu-le niste balante contabile cu profit de 30-40 de milioane de lei. In noiembrie 2003, Valentin Badescu reuseste sa le dea cu firma in cap asociatilor cind acestia primesc un telefon de la BRD prin care cel de-al doilea asociat al firmei VASTECO, Serban Andrei, era somat sa achite doua credite pe termen scurt ale lui Badescu.


Mirosindu-le a inselaciune, asociatii lui Badescu jr. ajung la VASTECO unde, facind o mica investigatie, au descoperit multe nereguli de natura financiara. Spre exemplu, acesta avea un stoc real de 1,5 miliarde, iar in calculatorul sau era trecut ca avind o valoare de 11 miliarde. In cele din urma, Andrei Serban i-a facut plingere penala, cazul aflindu-se acum in atentia Parchetului Judetean Dolj.


Evaziune fiscala si cecuri fara acoperire


Un control efectuat de Corpul de control al Ministerului de Finante a scos la iveala dimensiunile gaurilor date de Valentin Badescu. Numai in august 2003, la SC VASTECO s-a inregistrat o lipsa in gestiune de 15,6 miliarde de lei, cu mentiunea ca nu este… imputabila. Astfel, dintr-un condei, Badescu junior a prejudiciat statul cu 2,46 miliarde de lei prin sustragere de la plata TVA.


In declaratiile date in scris finantistilor, el a spus ca de fapt este vorba de datorii ale beneficiarilor sai, care nu decontasera facturile. Expertii au stabilit ca modul de contabilizare a incasarilor din vinzari este eronat, operatiunea corecta care trebuia efectuata era aceea de creditare a contului „venituri din vinzare marfuri“, situatie in care gestiunea „s-ar fi descarcat corect, iar veniturile impozabile si TVA ar fi fost constituite la timp, evitindu-se astfel situatia anormala care face obiectul cauzei“, se arata in raportul de expertiza. In realitate, toti banii au trecut prin contul personal al lui Valentin Badescu, deschis la BCR Dolj.


In februarie 2004, Tribunalul Dolj a dispus deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului impotriva firmei SC VASTECO SRL, care acumulase nenumarate datorii. In ciuda acestui fapt, Badescu jr. mai da un tun de peste un miliard de lei, emitind doua facturi catre SC GENARDO Prod SRL Craiova, dupa ce activitatea firmei incetase in urma falimentului. GENARDO plateste factura printr-un proces-verbal de compensare cu energie electrica. Badescu storneaza factura, solicitind restituirea marfii (carne de pui), urmind sa dea banii inapoi firmei GENARDO, si semneaza doua cecuri false. In acel moment, firma VASTECO era in faliment, iar el nu mai era administratorul acesteia, nu mai avea specimen de semnatura in banca si se mai afla si in… interdictie bancara, dupa cum se specifica pe verso ambelor file cec: una de 512 si alta de 530 de milioane. Acestea au fost refuzate de la plata de Finansbank. In acel moment, circuitul de compensare ajunsese la SC Zimex-France SRL Zimnicea, dupa care se inchisese la SDFEE Electrica Oltenia.


Un amanunt deloc neglijabil – ordinul de compensare dintre VASTECO si GENARDO, pentru ambele firme, este semnat de aceeasi persoana… Valentin Badescu!


Finantistii doljeni salveaza o „onoare“ patata


In realitate, VASTECO nu realizase nici un profit si, peste toate acestea, asociatii lui Andrei au descoperit cecuri neonorate in valoare de 4,5 miliarde de lei. In acel moment, asociatii firmei VASTECO s-au retras, iar Serban Andrei a sesizat autoritatile doljene. Si cum nici o fapta buna nu scapa nepedepsita, Serban Andrei este chemat in instanta chiar de asa-zisul sau bun prieten. Pentru a crea impresia de solvabilitate, Badescu incearca un nou tertip incheind un contract de vinzare-cumparare cu firma SC CIT SA Craiova, dar, surpriza! – Badescu nu urma sa vinda carne congelata, ci piese auto. Mai precis, anvelope de tractoare sau camioane.


Ajungind sa controleze firma lui Badescu, finantistii Petre Purcarea si Victor Maziliu reusesc cu o maiestrie greu de inchipuit sa dea cu bita-n balta. In timpul controlului, acestia nu au luat in considerare facturile sau documentele de plata neinregistrate in contabilitate, acte comunicate de banci, ci s-au multumit doar cu actele pe care Badescu jr. le-a pus in fata lor. Dupa acest „control profesionist“, cei doi au recomandat ca Badescu sa vireze la buget un maruntis de circa 120,62 milioane de lei.


Spre deosebire de cei doi finantisti, politia craioveana nu a luat totul asa de simplu si a trimis dosarul Parchetului Judetean Dolj, cu propunerea de trimitere in judecata.


Turcu’ pacalit: „Eu tai gitu’ la Vali!“


Si-a imaginat cineva ca, fiind cercetat de procurori pentru fraude fiscale, Valentin Badescu s-a potolit? Nici gind! Dupa acelasi scenariu, dupa acelasi plan ticluit acum patru ani, sau acum doi ani, de parca l-ar durea in „puii“ lui de autoritatile statului, Valentin Badescu gaseste alti „clienti“ carora le trage aceleasi tepe ca si celor amintiti mai sus. Pentru asta, el si-a infiintat o alta firma, SC VAMONT SRL.


Iata ce declara un nou furnizor de… pui congelati, care l-a cunoscut in august pe Badescu, Gheorghe Draghici: „A venit acum o luna la mine cu o copie dupa un certificat al firmei sale si mi-a dat si niste extracte de cont rugindu-ma sa ma interesez la banca de restul firmelor sale. Si-a facut intrarea folosindu-se de numele tatalui sau, Ilie Badescu. Mi-a spus ca ma poate rezolva cu un spatiu in Craiova, daca vreau. I-am spus din prima ca nu-mi trebuie spatiu pentru ca am si… i-am dat marfa. Prima factura pe care a avut-o la mine si-a achitat-o, era de 53 de milioane de lei vechi. Urmatoarele patru facturi au fost in valoare de 238 de milioane de lei vechi si le-a achitat si pe acestea, dar nu oricum. Ma suna intr-o dupa-amiaza, parea disperat, si imi spune: «Domnule Draghici, nu aveti cumva niste bani sa ma imprumutati ca sa va achit ultimele facturi? Haideti, macar 30-40 de milioane, stiu ca aveti…» I-am spus ca nu am de unde sa-i dau si in plus de asta cum sa-i dau din banii mei ca sa achite datoriile fata de mine? Pina la urma mi-a dat banii, fapt care m-a facut sa-l cred serios. Dupa asta a venit teapa. I-am dat marfa de 168 de milioane de lei vechi pe care mi-a achitat-o cu cecuri fara acoperire“.


Dupa ce a vazut ca Draghici nu-i mai da marfa, a apelat la vecinul acestuia de la Frigorifer, Murat Horoz, cetatean turc. De la acesta a luat in urma cu aproape doua saptamini pulpe de pui in valoare de peste opt sute de milioane de lei vechi. Pina acum, cinci cecuri emise de Valentin Badescu pentru firma turcului, in valoare de 560,7 milioane de lei vechi, au fost refuzate de la plata de catre Banca Transilvania. Dupa ce a avut probleme cu mai multe banci, Valentin Badescu a intrat in incidenta bancara si in evidentele Bancii Transilvania. In comparatie cu toti membrii „clubului“ celor pacaliti de Badescu jr., turcul a ales un mod de rezolvare a problemei in stil original: „Eu nu face plingere la Parchet, eu la Vali tai gitu’ daca nu da banii la mine!“ Dupa toate acestea, Valentin Badescu a disparut iar… in ceata.


Cele doua persoane inselate s-au hotarit sa depuna plingeri la Parchet, acestea ingrosind dosarul lui Badescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS