10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaharii din minerit si-au tras vile de stramutati

Maharii din minerit si-au tras vile de stramutati

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Gorj a inceput urmarirea penala impotriva a opt angajati ai Exploatarii Miniere de Cariera Rovinari, doi salariati ai CNLO, precum si a altor doi angajati ai ICSIT PML Craiova. Acestia sint acuzati de abuz in serviciu si fals. Cei vizati de politisti sint: un sef de serviciu, contabilul-sef, un jurist, un inginer, precum si alti doi subingineri topo, toti de la EMC Rovinari, un arhitect si un tehnician de la ICSIT PML Craiova, dar si un sef de birou si un inginer din cadrul SNLO. Printre acestia se numara Nicolae Sichitiu, de 46 de ani, inginer-sef la EMC Rovinari, si Vasile Ghimis, de 51 de ani, jurist la EMC Rovinari, care sint cercetati pentru abuz in serviciu.


Potrivit politiei, la sfirsitul anului 2003, acestia au intocmit si semnat in fals releveul (schita) si conventia privind reconstructia casei Aureliei S., in suprafata construita de 61,28 metri patrati, in valoare de 908.787.000 ROL, fara TVA. In realitate, aceasta obtinuse prin contract de vinzare-cumparare de la vechiul propritar un sopron, un patul si 1.200 de metri patrati teren pentru care Societatea Comerciala Centrul Energetic Rovinari SA i-a reconstruit o casa P+1 si mansarda in Tirgu Jiu, pe un teren proprietate personala.


Alt dosar cu stramutati de lux se afla la PNA


Metoda folosita pentru constructia vilei este arhicunoscuta. Si maharii din mineritul gorjean si-au cumparat locuinte in zonele care urma sa fie demolate, iar in locul lor, unitatile miniere le-au ridicat vile impresionante. Asa s-au ales cu locuinte de stramutati in cartierul Primaverii liderul de sindicat Marin Condescu, fostul director al SNLO, Ion Vulpe, secretarul de stat al Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog si altii, dar si unii prieteni de-ai acestora, cum ar fi Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj. Acesta a achizitionat doua cocioabe in satul Stiucani cu suma de 80 de milioane de lei si s-a ales, in schimbul lor, cu o vila in Primaverii. Procurorii si politistii gorjeni s-au autosesizat de modul in care acestia si-au construit vilele si au inceput o ancheta. Cercetarile au fost preluate de PNA Bucuresti, unde dosarul se afla de mai mult de o jumatate de an.


De asemenea, in primavara acestui an, Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj i-a trimis in judecata pe Petre Ceusescu, directorul EMC Jilt, si Ion Grigore Dadalau, contabil-sef la aceeasi unitate. Acestia au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu in forma calificata si fals intelectual. Dupa metoda clasica, cei doi au achizitionat casele unor sateni si si-au construit vile in cartierul Primaverii, suprafata acestora fiind insa de doua ori mai mare decit cea a locuintelor detinute. Ceusescu si Dadalau au stat o luna si jumatate in arest, dar au fost pusi in libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU