12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDuminica trista a sinistratilor din Brabova

Duminica trista a sinistratilor din Brabova

Comisiile de inventariere a pagubelor vor contabiliza dezastrul produs de viituri


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, impreuna cu senatorul PD Radu Berceanu au efectuat ieri o scurta vizita la Brabova, localitatea cea mai afectata de inundatiile din cursul saptaminii trecute. Giugea a vrut sa vada inca o data consecintele inundatiilor, de astazi urmind sa plece pe teren echipele de evaluare a pagubelor, in speranta obtinerii unor noi ajutoare de la guvern. Pe strazi, pe sub norii ce amenintau sa se rupa din nou, oamenii curatau cu furtunul cu apa milul impregnat in covoare si mobilier.


La sosirea oficialilor, cei mai multi dintre ei s-au inghesuit sa-si spuna pasurile. „Mai bine ma omora, ca acum oricum nu mai am nimic. Am scapat pentru ca m-am suit in pod, altfel ma lua balta. Mi-a luat apa tot: frigider, televizor, untura, brinza. Ce facem noi acum? Cind s-o pune gerul unde ne bagam?“, se plingea Elena Pipiorcea, o batrina din localitate. In casele inundate, localnicii nu pot patrunde decit in cizme de cauciuc, atit de mare este namolul. Cel mai rau este ca nu au nici macar unde dormi, mobilierul fiind impregnat de apa. Totusi, fiecare familie, ajutata de rude, incearca sa intre in normal, curatind ce se mai poate.


Elevii invata intr-o scoala improvizata in magazin


Dupa ce a vazut dezastrul, senatorul Berceanu a spus ca oamenii au nevoie de forta de munca suplimentara, care sa-i ajute in gospodarie. „Nu stiu acum ce masura vom adopta. Am vorbit cu liderul sindicatelor miniere, Marin Condescu, si am inteles ca ei au acolo o societate care ii poate ajuta pe oameni cu forta de munca. O sa vorbesc din nou, sa vedem ce se poate face. Poate rezolvam cu cazarea, masa si transportul. O alta varianta este sa apelam la armata si la jandarmi“, a spus Berceanu. Un caz deosebit este cel al scolii generale din localitate. Sediul initial al institutiei a fost maturat de apa. Parchetul este valurit, inauntru este mil, iar mobilierul a inceput deja sa miroase a putred. Al doilea sediu unde au fost mutati copiii dupa ce primul a fost afectat este si el in ultimul hal. Arhiva cu acte, biblioteca si chiar biroul directorului sint de nerecunoscut. Ultima solutie pentru cei 170 de copii a fost improvizarea unor sali de clasa in fostul magazin alimentar al comunei, unde elevii invata in doua ture. Cel putin acolo nu a plouat in interior… Duminica oamenilor din Brabova a fost mohorita si trista. De astazi, fiecare asteapta oamenii de la prefectura sa-i treaca pe raboj cu ce au pierdut fiecare in ape. Si sa spere ca vor primi un ajutor cit de mic de undeva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS