17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn gorjean a ramas fara identitate

Un gorjean a ramas fara identitate

O poveste de dragoste inceputa cu peste 40 de ani in urma s-a finalizat dramatic. Unul dintre protagonisti a pierdut totul in urma divortului, inclusiv identitatea. Singurul document valabil care mai atesta faptul ca acest om exista este un certificat de nastere emis cu 65 de ani in urma. Dat afara din casa de propriul fiu, gorjeanul traieste ultimii ani din viata locuind pe la rude si prieteni. „Nu am buletin, nu exist“, este concluzia pe care a tras-o omul, in urma demersurilor facute catre autoritati.


Doi tineri abia trecuti de virsta copilariei isi legau destinele intemeind o familie, in urma cu aproape 50 de ani. Mihail Sulea si Viorica Cioata aveau pe atunci 17 si respectiv 14 ani. „Formele legale le-am facut doi ani mai tirziu, pentru ca, din punct de vedere legal, nici unul nu aveam virsta pentru casatorie“, isi aminteste cel care luase viata in piept la doar 17 ani. Pentru a fi primiti de tatal Vioricai sa locuiasca in casa acestuia, Mihail a fost nevoit sa-si schimbe numele si sa-l poarte pe al socrului sau. Asa a devenit Sulea Mihail, Cioata Mihail. Dupa indeplinirea conditiilor impuse de socrul sau, Mihail, proaspatul pe atunci cap de familie, si-a intrat in atributiile de gospodar si a purces la realizarea unor reparatii si imbunatatiri in casa in care avea sa locuiasca. In anul 1969, dupa ce socrul sau incercase in repetate rinduri sa-l alunge din casa impreuna cu sotia, Mihail Sulea (pe atunci Cioata) l-a actionat in instanta pe acesta, probind faptul ca adusese importante modificari si imbunatatiri gospodariei in care locuia.


Prin sentinta civila nr. 285 din 1965, instanta recunoaste aportul acestuia la gospodaria socrului sau. Mult mai tirziu, instantele aveau sa decida ca Mihail Sulea nu are nici un drept asupra casei in care a locuit o viata si careia i-a adus imbunatatiri. Dupa 42 de ani de convietuire, sotii Cioata au divortat in anul 2001. In urma divortului, Mihail Cioata a revenit la numele pe care il purtase anterior casatoriei, respectiv Sulea. Pe 25 februarie 2002, Cioata M. Mihail a intrat in camera tatalui sau Mihail Sulea, impunindu-i sa paraseasca domiciliul. Batrinul Sulea povesteste cu lacrimi in ochi cum a fost obligat sa plece.


Fara casa, fara nume


Pentru ca nu avea o locuinta, Mihail Sulea a cerut partajarea bunurilor dobindite in timpul casatoriei cu Viorica Cioata. Dupa indelungi demersuri in instanta, barbatul a pierdut dreptul de a locui in vreuna dintre cele doua case detinute impreuna cu fosta nevasta si a ajuns pe drumuri. „Relatiile de rudenie pe care le are ginerele meu pe la tribunal au facut ca instanta sa nu-mi recunoasca dreptul la o cota din locuinta“, a mai spus Sulea. De atunci a inceput calvarul. Pentru ca in urma divortului obtinuse revenirea la numele avut inaintea casatoriei si inca nu apucase sa obtina o carte de identitate pe noul nume, Mihail Sulea nu a mai putut sa faca rost decit de o adeverinta care a expirat intre timp, prin care sa certifice noua sa identitate.


In prezent, gorjeanul de 65 de ani nu are un act de identitate care sa ateste ca numele sau este Mihail Sulea. „Oriunde as merge, mi se cere buletinul, iar eu nu am decit certificatul de nastere, care, fara buletin, nu are o valoare prea mare. Nici la Casa de Pensii nu pot comunica alta adresa la care sa primesc pensia, pentru ca nu am cum sa fac dovada ca este vorba despre mine… adica… nu am buletin. Am incercat de mai multe ori sa-mi fac buletin, dar cei de la politie m-au trimis la primarie, la Godinesti, de unde mi-au eliberat o adeverinta ca nu figurez in registrul agricol si nu am putut face dovada spatiului locativ. Mi-e frica sa nu pierd si pensia. Doar de la Primaria Tirgu Jiu mi-au promis o locuinta sociala, unde as putea sa-mi declar si eu domiciliul. Dar mi-e teama ca birocratia sa nu-mi puna probleme pentru ca eu nu am deocamdata buletin si poate nici de ingropat nu o sa ma ingroape nimeni“, a declarat cel care a ajuns la batrinete pe drumuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS