10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO casa a fost darimata de alunecarile de teren

O casa a fost darimata de alunecarile de teren

Locuinta lui Andrei Constantin, din comuna Bucovat, a luat-o la vale, o data cu dealul si drumul din spatele ei. Primele semne ale dezastrului au aparut in luna august, anul acesta, si cu toate demersurile facute de rudele batrinului pe linga autoritatile locale si judetene, reprezentantii acestora nu au facut nimic pentru a impiedica alunecarea de teren. Nici articolul „O casa din Bucovat este inghitita de pamint“, aparut in GdS la sfirsitul lunii august, nu a reusit sa mobilizeze autoritatile doljene. Abia dupa ce s-a produs dezastrul si-au facut aparitia si autoritatile, incercind in al 12-lea ceas sa mai salveze ceva.


Semnele au aparut in urma cu o luna


In articolul „O casa din Bucovat este inghitita de pamint“, publicat in luna august in GdS, prezentam cazul lui Andrei Constantin, de 74 de ani, din Bucovat, care traia de citva timp cu teama ca locuinta lui s-ar putea prabusi. Pericolul aparuse, dupa cum afirma batrinul, in urma unor sapaturi pe care o firma din Craiova le-a facut pe proprietatea familiei Balotescu, vecinii sai. Din cauza precipitatiilor din luna august, malurile de pamint s-au prabusit, iar casa lui Andrei Constantin a fost grav avariata. Barbatul a cerut sprijinul Primariei Bucovat, dar fara succes. „Noi nu am autorizat sa se faca sapaturi acolo. Proprietarul a lasat o firma din Craiova sa ia pamint de acolo, fara sa tina cont unde sapa. Am aflat dupa ce au luat pamintul si le-am interzis sa mai sape“, a spus atunci Constantin Vasile, primarul din Bucovat. Din acel moment, groapa a ramas neastupata si continua sa se mareasca, amenintind sa darime locuinta lui Constantin. Pe vremea aceea se parea ca, daca nu s-ar fi luat nici o masura, casa batrinului putea fi inghitita de pamint. Deja pierduse gardul, peretii crapasera, iar tavanele cazusera. Barbatul spera ca Primaria Bucovat sa-l ajute. „Nu avem un expert la primarie care sa se ocupe cu asa ceva si asteptam unul de la Craiova. O sa mergem la fata locului sa vedem in ce stare se afla casa omului, dar ne trebuie si un expert. Dupa aceea o sa vedem cu ce putem sa-l ajutam“, spunea la vremea respectiva primarul.


Cind au fost solicitate, autoritatile au ridicat din umeri


Inca de la primele fisuri la peretii casei, fiica lui Andrei Constantin, Ana Troi, a apelat initial la primarul comunei. Dupa care a depus cereri peste cereri la consiliul judetean, Garda de Mediu si Agentia de Resurse Minerale, dar nu a primit nici un raspuns favorabil. „Astia (autoritatile – n.r.) asteapta sa moara omul si dupa aceea vin si ei. Daca il prindea pe batrin in somn si nu mai scapa de sub darimaturi, nu stiu de ce eram in stare sa fac… Cred ca stringeam de git pe cine imi iesea mai intii in cale“, a spus fiica batrinului. Dupa cum am amintit si in articolul de luna trecuta, femeia a mai declarat ca nu ploile sint principala cauza a alunecarilor de teren, ci sapaturile care s-au facut pe un teren vecin, apartinind familiei Balotescu. „Vecinii vor sa-si construiasca aici casa si s-au apucat de sapaturi. Doua luni au sapat in mal si au carat cu basculantele pamintul la groapa de gunoi si la amenajarea terenului de fotbal de la cantonamentul din Lunca Jiului. Ploile au inmuiat pamintul, care a luat-o la vale cu case cu tot. Si vecinului de linga noi a inceput sa-i crape peretii la casa si abia a renovat-o“, a afirmat Ana Troi. Demersurile facute de oameni la primarie pentru a consolida malul, care incepuse sa se pravaleasca peste case, nu au avut nici un rezultat. „Cum sa nu stie primarul, ca la firma care a carat pamintul de aici lucreaza ca inginer si fiul sau? In doua luni nu cred ca nu a vazut basculantele trecind pe drum. Trebuia sa stie ca odata si odata tot avea sa vina necazul. Ei si-au facut interesul si noi raminem acum fara agoniseala de-o viata. Tata a muncit o viata si acum se duce totul pe apa simbetei“, a sustinut Ana Troi.


Ieri s-a produs dezastrul


In noaptea de 22 spre 23 septembrie, Andrei Constantin a auzit cum peretii casei sale incep sa pocneasca si sa se crape. Pina in zorii zilei locuinta a luat-o la vale, unii dintre pereti prabusindu-se. Malul din spatele curtii a luat cu el la vale si drumul care facea legatura intre comuna Bucovat si satul Cirligei si a pornit spre casele oamenilor. „Pe la 12 noaptea am auzit trosnituri in pereti si m-am trezit. Am vazut ca peretii incep sa crape, chiar in camera in care eu dormeam. Nici nu s-a crapat de ziua ca s-au pravalit la pamint. Cind am iesit in curte am vazut ca pamintul o luase la vale. De frica am sunat la copii, sa vina sa ma ajute, ca nu stiam ce sa fac. Pina sa ajunga ei au cazut tavanele si in casa mare“, a povestit speriat batrinul. In ajutorul lui Andrei au sarit copiii de la Craiova si vecinii, care au chemat autoritatile locale si pompierii. Prima loc reactie a fost sa salveze bunurile din casa: paturi, mese, vase, haine au fost cu toate incarcate intr-o masina si transportate la loc sigur. In scurt timp la fata locului au sosit prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, primarul comunei Bucovat, Vasile Constantin, jandarmii, reprezentanti ai Garzii de Mediu, ai Inspectoratului in Constructii Dolj si ai Directiei Apelor Române. Pentru a evita o tragedie, pompierii de la descarcerare au demolat in mod controlat casa subrezita care ameninta sa cada in orice moment. Proprietarii casei au privit cu lacrimi in ochi cum agoniseala lor a fost pusa la pamint. Materialele de constructie care au mai putut fi recuperate au fost strinse cu ajutorul jandarmilor si pompierilor craioveni si depozitate intr-un colt al curtii.


Autoritatile s-au intrecut in declaratii


Reprezentantii autoritatilor, care au asistat la drama lui Andrei Constantin, si-au dat fiecare cu parerea despre cauza acestei situatii si masurile care se impun pe moment.


„Iata efectele caderilor abundente de precipitatii. Asistam la o adevarata tragedie: alunecari de teren care afecteaza localnicii din aceasta comuna. Nu am cunostinta de modul cum s-au efectuat sapaturile in aceasta zona, am inteles ca acestea ar fi principala cauza a surparilor de pamint“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. De asemenea, reprezentantul prefecturii a dat ordin sa se aduca acum, abia dupa ce casa batrinului a fost distrusa, un utilaj pentru consolidarea malului de pamint care s-a prabusit.


Primarul Bucovatului si-a suflecat pantalonii si a incercat sa faca fata situatiei. „Pamintul a plecat la vale din cauza sapaturilor si a infiltratiilor, in urma ploilor cazute. Proprietarul terenului le-a dat voie celor de la firma OLMEC sa ia pamint de aici, fara sa aiba aprobare de la primarie. In primavara anului 2004, eu le-am spus sa-si ia aprobarile necesare, dar nu cred ca au facut acest lucru. Cred ca s-a intreprins o exploatare irationala a acestui teren. Mai mult, cei de pe deal au deviat apa, iar pamintul fiind argilos a inceput sa se duca la vale, amenintind casele oamenilor din zona. Acum, trebuie sa aducem utilaje ca sa consolidam terenul, atit cit se mai poate. Pentru a-l ajuta pe Andrei Constantin, voi prinde imobilul afectat pe lista celor calamitate in urma dezastrelor naturale“, a precizat primarul comunei.


Inspectorul-sef Gheorghe Enescu, de la Inspectia in Constructii Dolj, este de parere ca „alunecarea de teren se datoreaza infiltrarii apei la planul de alunecare, greutatea pamintului a crescut si a luat-o la vale. Este o combinatie a trei factori: sapaturi facute fara un plan, ploile cazute din abundenta si afectarea planului de alunecare. In acest moment se impune ca apele sa fie dirijate in alta parte si sa se faca o talazare adecvata a intregii zone afectate, dupa care sa se efectueze un studiu geotehnic si, in functie de concluziile acestuia, sa se consolideze malul de pamint“.


Dincolo de declaratiile autoritatilor, drama familiei Constantin continua. Acestia nu stiu deocamdata unde o sa-l mute pe batrin, mai ales ca bate la usa si anotimpul rece. De asemenea, si cealalta casa a lor, dar si a vecinului Matei Marin sint afectate de alunecarea de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS