20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Raspundem cititorilor

Adapost pentru o persoana nevoiasa


Un barbat de 80 de ani, din comuna doljeana Goicea, este dispus sa ofere adapost in locuinta sa unei persoane nevoiase, ramasa fara casa in urma inundatiilor din aceasta vara. „Ma numesc Stefan Manolescu, locuiesc in satul Goicea Mica. Sint vaduv si in virsta si ma descurc foarte greu. Insa, am ramas impresionat de sutele de familii ramase sarace, fara adapost in urma ploilor torentiale cazute in ultimul timp in judetul nostru, dar si in intreaga tara. Vin la dumneavoastra cu rugamintea ca, prin intermediul Gazetei de Sud, sa ofer adapost unei persoane nevoiase. Vreau sa primesc in gospodaria mea o persoana apropiata ca virsta, careia sa ii asigur masa si cazarea, iar dupa moartea mea sa mosteneasca tot ce am avut“, a mentionat barbatul.


GdS: Domnule Manolescu, dorinta dumneavoastra de a oferi adapost unei persoane ramase fara agoniseala de-o viata in urma inundatiilor este una crestineasca si speram ca initiativa dumneavoastra sa trezeasca si in sufletele altor cititori dorinta de a-i ajuta pe cei aflati in suferinta. Pentru mai multe relatii, doritorii se pot adresa reprezentantilor primariei din comuna Goicea, pentru a lua legatura cu domnul Manolescu.


Baiatul poate beneficia de bursa sociala


„Ma numesc Bibica Blanete si sint o cititoare fidela a ziarului Gazeta de Sud. Vazind ca sinteti alaturi de familiile nevoiase si aduceti o raza de lumina in casele lor, m-am adresat si eu dumneavoastra cu scopul de a-mi ajuta fiul si de a-i indeplini dorintele, pe care noi, ca familie, nu i le-am putut satisface. Am fost foarte fericita cind am vazut ca cineva mi-a inteles durerea si am primit de la oameni cu suflet cadouri pentru ziua de nastere a copilului. Astfel, Alin a reusit sa participe la expozitia de desene organizata la Craiova, unde a primit diploma. A inceput apoi sa imprumute carti de specialitate de la biblioteca despre pictura si grafica. A reusit in toamna acestui an sa intre la Scoala de Arte si Meserii-Constructii, cu media 7,82. Asta si-a dorit sa faca, sa poata munci, sa cistige bani pentru a ne ajuta sa scapam de saracie. Insa, sintem extrem de tristi, pentru ca anul scolar a inceput, iar noi nu ii putem oferi lui Alin ceea ce are nevoie. Am muncit toata vara impreuna cu sotul meu, desi este bolnav de TBC, am cultivat lubenite, in ideea de a obtine niste bani cu care sa-l tinem pe Alin la scoala. Ploile le-au distrus insa si nu am reusit sa scoatem vreun ban. Am apelat atunci la Primaria Rojiste pentru a primi ajutor social, dar dosarul ne-a fost respins. Conducerea primariei ne-a reprosat ca am primit destule ajutoare de la cititorii Gazetei de Sud, ce ne mai trebuie ajutor social? Toata vara am muncit cu ziua pe la vecini, pentru a-i putea asigura copilului mincarea. Am incercat sa imprumutam bani pentru a-i cumpara cele necesare pentru scoala si pentru a plati caminul, insa nu am reusit. Poate imi oferiti o solutie, ar putea oare beneficia de bursa sociala, mai ales ca are tatal bolnav de TBC?“.


GdS: Felicitari lui Alin pentru reusitele din acest an: expozitia si faptul ca a reusit sa intre la Scoala de Arte si Meserii-Constructii. Ne-am interesat la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, unde am primit raspuns ca Alin ar putea beneficia de o bursa sociala. „Conditia esentiala pentru a beneficia de prevederile hotaririi de guvern, din anii trecuti, derulate sub genericul «Ani de liceu», este ca venitul pentru fiecare membru de familie sa reprezinte jumatate din salariul minim pe economie“, a precizat Doina Popa, sef Serviciu Salarizare al ISJ Dolj. In ceea ce priveste posibilitatea de a beneficia de ajutor social, adresati-va reprezentantilor Primariei Rojiste, care trebuie sa decida daca aveti dreptul pentru acest venit acordat de stat. Precizam pe aceasta cale primarului comunei Rojiste ca ajutoarele primite de familia Blanete, in urma cu mai multe luni, au constat in haine si rechizite pentru baiat si nicidecum in alte ajutoare, care sa ingradeasca dreptul de a primi ajutor social.


Adresati-va Casei Judetene de Pensii Dolj


Domnul Adrian Porcescu, pensionar din Craiova, a trimis pe adresa redactiei o sesizare in care ne semnaleaza neregulile descoperite de Domnia sa in una dintre statiunile de tratament. „In luna octombrie 2004, in timp ce ma aflam la Caciulata, la tratament, am sesizat conducerea hotelului ca un individ beneficiaza ilegal de cazare, masa si tratament, avind bilet luat prin Casa Judeteana de Pensii Dolj. Directorul hotelului l-a identificat si l-a obligat sa paraseasca locatia. Se pare ca doar cu atit s-a ales, pentru ca, o data venit la Craiova (unde locuieste), isi continua nestingherit activitatea, recrutind pensionari care nu isi pot folosi biletele de tratament si probabil facind negot cu acestea“, a precizat domnul Porcescu.


GdS: Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au precizat ca nu au inregistrat pina in prezent astfel de reclamatii. „Il rugam pe domnul Adrian Porcescu sa trimita o sesizare pe adresa Casei de Pensii, cu mai multe detalii si nume. Nu am primit astfel de sesizari, dar cu siguranta vom verifica si, daca vom descoperi astfel de nereguli, vom lua masuri drastice. Un lucru este cert, de bilet de tratament nu pot beneficia decit pensionarii, care trebuie sa isi depuna documentatia necesara de la medicul de familie, precizind statiunea in care are nevoie de tratament. Biletele de tratament nu se elibereaza decit beneficiarilor“, a spus Ionel Ţecu, sef Serviciu Stabiliri Pensii, din cadrul CJP Dolj.


Nemultumiri ale salariatilor CARP Dolj


Un cititor al Gazetei de Sud, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a trimis pe adresa redactiei o sesizare, in care reclama faptul ca la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Dolj s-ar petrece anumite nereguli. Acesta spune ca anumite angajate ale CARP Dolj ar ocupa posturi necuvenite, pentru care nu au dat concurs. In plus, cititorul face referire si la licitatia organizata pentru achizitionarea microcentralei unitatii, care nu ar fi fost organizata corect: „In acest an s-a venit cu mai multe oferte pentru cumpararea unei microcentrale pentru institutie. Doamna Cebuc Elena, una dintre doamnele reclamate, a ales o firma, desi aceasta avea pretul de oferta cel mai mare. Apoi, pe holurile institutiei, inainte de Adunarea Generala, a fost gasit un dosar cu acte si balante sustrase din intreprindere. Tot salariata amintita a sustras documentele, dindu-i-le Claridei Calota, alta salariata a CARP. Conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor nu a luat nici un fel de masura de sanctionare cu salariatele amintite“.


GdS: Reprezentantii CARP Dolj au declarat ca problemele mentionate in sesizare sint in mare parte false. „Postul despre care cititorul dumneavoastra a sesizat ca nu ar fi fost scos la concurs este ocupat de peste 28 de ani de aceeasi persoana. In plus, nici nu a fost organizat concurs pentru acesta. Despre actele gasite pe holurile institutiei este adevarat. Un pensionar a gasit dosarul respectiv si mi l-a adus. Cazul a fost inaintat la Procuratura pe 11 aprilie 2004. Un comisar de politie a venit la fata locului si a facut cercetari. Am primit insa si raspuns din partea Parchetului, in luna august, in care ne este specificat faptul ca nu au fost descoperite date concrete privind combaterea unor fapte de natura penala de catre numita Clarida Calota. In plus, nici angajata Calota, si nici Cebuc nu si-au recunoscut vina“, a precizat Ioan Viesanu, presedintele CARP Dolj. Despre licitatia organizata pentru achizitionarea microcentralei, acesta a mentionat ca a fost corect organizata, la ea participind trei firme si alegindu-se oferta cea mai avantajoasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS