5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii de la Cresa nr. 8 ramin „acasa“

Copiii de la Cresa nr. 8 ramin „acasa“

Gradinita nr. 32 nu-i mai scoate in strada


Conflictul dintre Cresa nr. 8 si Gradinita nr. 32 din Craiova, cartier Brazda lui Novac, se apropie de sfirsit. Subiectul relatat in urma cu aproape o luna de Gazeta de Sud „Copiii din cresele craiovene, infometati de primarie“ si-a gasit pina la urma rezolvarea. In urma verdictului dat de Directia de Sanatate Publica si autoritatile locale, cei peste 30 de copii nu mai sint „obligati“ sa paraseasca imobilul in care functioneaza cresa.


Gradinita nr. 32 si Cresa nr. 8 din Craiova, ocupante ale aceluiasi imobil si aflate sub tutela primariei, s-au zbatut luni intregi pentru cistigarea autonomiei si a drepturilor ce li se cuvin. Ramasa fara bani pentru achitarea facturilor la utilitati (agent termic si electric), bani care trebuia impartiti in mod egal cu Gradinita nr. 32, Cresa nr. 8 s-a trezit somata de gradinita sa paraseasca imobilul. Refuzul gradinitei de a-i ceda cresei o parte din spatiul detinut a atitat conflictul si a pus cresa in imposibilitatea de a-si continua activitatea. In loc sa-si deschida portile pentru a-i primi pe copii la 1 septembrie, noul an scolar a inceput la cresa abia in urma cu citeva zile.


Bete-n roate


Pentru ca reinceperea activitatii la cresa sa fie si mai mult ingreunata, conducerea gradinitei „gazda“ a mai gasit o cale de a-i pune bete-n roate: le-a interzis accesul celor de la cresa la magazia de alimente, la bucatarie si spalatorie. Dupa cum spun si parintii copiilor, fara aceste trei lucruri cresa nu putea functiona. Din aceasta cauza s-a iscat un scandal intre parinti, gradinita si Primaria Craiova.


Parintii vor sa se faca dreptate


Parintii copiilor inscrisi la Cresa nr. 8 sint suparati pe autoritatile locale deoarece acestea nu fac nimic pentru a-i ajuta. Taxele platite zilnic pentru hrana copiilor (in urma cu o luna, 35 de mii de lei, acum 50 de mii de lei) nu ajung niciodata la destinatie in suma totala, banii trecind prin mai multe buzunare. Acest lucru este confirmat si de reprezentantii Spitalului nr. 2 „Filantropia“- administratorul de drept al cresei. „Sumele aferente hranei copiilor sint aduse de la cresa la spital, apoi intra in trezorerie, ajung la primarie, se reintorc diminuate la spital si intr-un final intra in vistieria cresei“, a comentat situatia Mihaela Dinca, directoarea spitalului. La cele relatate se adauga, dupa cum a declarat I. Goga, unul dintre cei carora buzunarele li s-au tot subtiat de atitia bani dati, si faptul ca „micutii nostri au fost vitregiti de unele alimente, primind la micul dejun de cele mai multe ori ceai, laptele fiind o raritate. Iar daca vine vorba de fructe, acestea sint considerate un lux“. Dorind sa indrepte situatia, parintii au mers in audienta la primarie si au ajuns chiar si la Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj.


DSP se ingrijeste de copii


Conducerea DSP, sesizata de parinti, a verificat amanuntit cazul, a preluat friiele problemei si s-a pus pe treaba. In prezent, situatia este in curs de rezolvare. Primul pas facut de reprezentantii Directiei a fost stingerea conflictului dintre cresa si gradinita. S-a trecut la delimitarea spatiului aferent cresei si la redobindirea drepturilor acesteia de a intra in magazia de alimente, spalatorie si bucatarie. Acum se lucreaza la depunerea documentatiei pentru obtinerea autorizatiei sanitare. Fortata de imprejurari, gradinita a permis cresei accesul la dependintele amintite.


Cu jalba-n protap peste primar


Pentru a fi siguri de reusita, parintii au mers in audienta si la primar, care a precizat ca nu intelege de ce gradinita nu este preocupata de soarta copiilor din cresa, aceasta fiind prima care ar prelua copiii cind implinesc virsta pentru a merge la gradinita.


Cu musca pe caciula


Singurii lezati de incident au fost reprezentantii Spitalului nr. 2 „Filantropia“ din Craiova, administratorii cresei, care le-au spus parintilor ca nu era nevoie de atita tam-tam si ca s-a facut prea mult caz pentru nimic. In replica, oamenii au spus ca atita timp cit la mijloc se afla soarta propriilor copii vor merge pina in pinzele albe. Reincepind activitatea educationala, la ora actuala conducerea cresei se pregateste de achizitionarea unor lenjerii pentru paturi si de confectionarea unor rafturi noi din lemn destinate depozitarii jucariilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS