20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii din Perisor - Dolj isi contesta primarul

Consilierii din Perisor – Dolj isi contesta primarul

La Perisor a avut loc joi, 16 septembrie, o sedinta extraordinara a consiliului local. Dupa cum era trecut si in ordinea de zi, s-a discutat despre problema unei hale aflate in incinta primariei pe care alesii locali doresc sa o concesioneze unor investitori straini. Societatea TU AGRAR SRL, reprezentata de cetateanul german Ulrich Bulgen, doreste sa concesioneze hala care va fi folosita ca magazie. „Noi nu vrem sa avem problemele pe care le-au avut alte comune cu diversele societati agricole. Dorim sa inchiriem hala acestor investitori, dar nu oricum. O vom concesiona pe o perioada de un an, cu conditia ca ei sa faca si la noi in comuna contracte de arendare si, pe parcursul acestui an, sa se ocupe de refacerea si intretinerea halei. Primaria are in plan sa o transforme intr-o piata agro-alimentara, dar, din pacate, nu avem banii necesari. Cel putin pentru moment“, a declarat Ionel Buldur, viceprimarul comunei Perisor.


Consilierul Florica este nemultumit


Dupa incheierea sedintei, spiritele s-au incins cind s-a adus vorba despre Mirela Chipirlin, primarul comunei. „Doamna primar nu convoaca niciodata o sedinta ordinara. Aceasta ar trebui sa se desfasoare lunar la cererea primarului. In ultima saptamina am participat la doua sedinte extraordinare cerute de consilieri. De cele mai multe ori, doamna primar nici nu ia parte la aceste discutii, iar cind este totusi prezenta sint discutate problemele pe care le doreste Domnia sa“, a spus Nicolae Florica, consilier local PRM. Acesta a continuat sa o acuze pe Mirela Chipirlin. „Doamna primar isi tine griul in primarie. Domnia sa spune ca are inchiriata suprafata si ca are o chitanta de la casierie care arata ca si-a platit chiria, dar noi in consiliu nu am votat nici o hotarire prin care aceasta incapere sa fie data spre inchiriere“, a mai spus Nicolae Florica. Ceilalti consilieri sustin ca nu stiu nimic despre acest lucru, desi magazia in care se afla depozitat griul este la doar citiva pasi de intrarea in primarie. „Si astea nu sint singurele lucruri pe care si le-a aranjat doamna primar. Cladirea in care este acum primaria, ca si halele din jur au apartinut fostului SMT. In noua primarie s-au investit doua miliarde de lei, dar nimeni din consiliu nu a vazut caietul de sarcini, nimeni nu stie cum au fost cheltuiti acesti bani. Pentru o primarie noua au fost bani, dar acestia lipsesc cind vine vorba de iluminatul public. Comuna este mare, iar daca ai o problema si vrei sa pleci noaptea prin sat te maninca ciinii pe intuneric. Una dintre halele din incinta primariei apartine fratelui doamnei primar, care are aici tot felul de utilaje, un ciocan pneumatic, o moara care consuma curent de unde consuma si primaria. Mai mult, la un moment dat, transformatorul care se afla pe proprietatea acestuia s-a ars si a fost inlocuit cu banii primariei. Acum, pina si consilierii de aceeasi culoare politica s-au intors impotriva primarului Mirela Chipirlin, pentru ca oamenii au vazut cit este de dibace in a-si rezolva problemele ei si nu pe cele ale satului. Mie imi pare rau ca nu am ajuns primar, pentru ca as fi facut ceva pentru aceasta comuna. Eu sint cel mai bogat om din sat, iar ea a candidat de frica mea, pentru ca daca ieseam ar fi avut probleme. Acum tot satul este impotriva ei“, a afirmat consilierul.


Si alti sateni se pling de primar


„La noi in sat sint persoane care beneficiaza de ajutor social chiar daca au masini sau telefoane mobile. Familia Goiceanu are copiii plecati in Italia si are ajutor social. Sandu Vilcan are masina, dar si ajutor social, la fel si Ionel Giurca. Daca ii intrebi, spun ca nu sint ale lor, proprietari fiind fratii. Dar daca masina este la om in curte, cine o foloseste, el sau proprietarul? Eu sint invalid cu gradul doi de handicap, mi-am pierdut piciorul sting in iunie 2004. Apoi am descoperit ca am si cancer. Nu mai pot face nimic din ceea ce faceam inainte. Am muncit in Bucuresti, am facut de toate, de la tinichigiu auto la fotograf, am 99 de meserii, imi mai trebuie una ca sa mor de foame. Nu am nimic cu nimeni, dar as avea si eu nevoie de niste lemne sau de un ajutor financiar sa le cumpar. La primarie nu ma baga nimeni in seama. Mi s-a spus ca nu ma incadrez la ajutor social pentru ca am o pensie de un milion si jumatate. Dar ce sa fac mai intii cu banii astia? Am nevoie de multe medicamente pe care dau o groaza de bani. Nu ma ajuta nimeni, ca nu am dreptul“, a povestit Dorin Iliescu, un localnic. „Satul ar trebui sa arate ca o floare. Se consuma foarte multi bani cu cei de la 416 si nu se face nimic. Ba au sapat viile unora de la Maracine, ba ii repara primaritei tractoarele sau lucreaza la negru si tot primesc ajutorul social. Cind au amenajat primaria in sediul fostului SMT, acolo era o centrala si niste calorifere pe care le-au dus la fier vechi si de pe care ei spun ca au luat doar patru milioane. Asta nu se poate. Centrala avea peste o tona, poate chiar mai mult, au taiat la ea o saptamina. Nu se poate sa fi luat doar atit pe ea. Tot de acolo a disparut si o cisterna de zece tone pe care a luat-o Florea Safcea, unchiul contabilului-sef. La inaugurare au facut mare chef, iar cheltuielile de protocol nu au fost discutate in consiliu“, a spus Gheorghe Vilcan, alt satean.


Ce spune edilul-sef Mirela Chipirlin


„Sint doi sateni cu care ma cert de mai multi ani. Ei vad numai lucrurile rele, dar am facut multe lucruri bune, am modernizat primaria, am inaugurat un muzeu in memoria lui Henri Coanda, am igienizat scolile, am fost la paza pe cimp, am un raport de activitate. Florica viseaza sa ajunga primar, dar ce sa-i fac eu daca lumea nu-l alege. Acum este consilier, are si el un sector unde trebuia sa faca paza, dar nu a facut nimic, nu are nici un raport. Din 13 candidati barbati, am iesit eu, singura femeie primar din Dolj. El nici macar nu a fost al doilea, ci abia al patrulea sau al cincilea. Se leaga de mine ca am griu depozitat in primarie, dar nu am numai eu. Cit priveste problema transformatorului, despre care stie si consiliul judetean, nu aveam ce sa fac. Cind s-a ars, trebuia sa-l inlocuim, nu puteam sa stam fara curent electric. Reteaua este a fratelui, dar transformatorul este al nostru. Ca sa nu mai existe nici o discutie, ar fi trebuit facuta o retea separata care sa deserveasca doar primaria, dar nu este asa de simplu. Oricum, exista contoare separate, unul al primariei si unul al fratelui meu. Consumul lui este separat de consumul primariei. Fratele meu nu are nici o legatura cu primaria si nici cumnata mea, care este contabila in aceasta institutie. S-a intimplat ca noi sa dam concurs sau sa candidam pe niste posturi pe care le-am si ocupat. In legatura cu cei de la 416, eu nu am nici o vina. Din trei in trei luni vine o comisie de ancheta sociala, eu nu am nici o raspundere, concluziile anchetelor nu sint semnate de mine. Iar ca mi-ar munci mie cei de la ajutor social sau ca ar sapa vii prin sat nu este adevarat. In ceea ce priveste banii care au fost investiti la primarie, acuzatiile sint nefondate. In 2002 am avut un control de la Curtea de Conturi, asa ca s-ar fi descoperit eventualele nereguli, dar nu a fost cazul. Apoi, cu problema sedintelor de consiliu, sa stiti ca se tin sedinte ordinare in fiecare luna, dar ei vor sedinte mai multe ca sa ia bani mai multi. Consilierii mei, cei de la PNL, nu s-au intors impotriva mea, dar in Costica Balan am avut incredere, iar acum nu mai este recunoscator si m-a tradat. Sa stiti ca primarii nu fac nimic de capul lor, asa ca toate aceste acuzatii nu sint adevarate, nu au nici un fundament. In comuna nu exista iluminat public pentru ca ne-ar costa 30 de milioane de lei pe luna, iar cum anul are 12 luni, m-as trezi ca nu as putea acoperi alte cheltuieli prioritare“, a povestit Mirela Chipirlin, primarul Perisorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS