11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnimalele doljenilor - rapuse de pesta si inundatii

Animalele doljenilor – rapuse de pesta si inundatii

Animalele domestice din Dolj mor pe capete in acest an. Daca vara aceasta inundatiile si pesta porcina au facut ravagii in gospodariile taranilor, din pacate nici toamna nu se anunta a fi linistita. In loc sa numere bobocii, oamenii aduna cadavrele de animale din noroaiele aduse de ape si privesc neputinciosi cum porcii, mindria gospodariei lor, se imbolnavesc, sint ucisi, ingropati, iar ei primesc in schimb, de la stat, o suma de bani ca sa-si cumpere alte animale.


Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj a depistat in aceasta perioada mai multe focare de pesta porcina in 26 de comune din judet. Din cele peste 400 de animale infectate, jumatate au murit, iar celelalte au fost omorite de medicii veterinari. Cadavrele au fost ingropate in pamint si toate cele 107 gospodarii considerate a fi focare de infectie au fost dezinfectate pe cheltuiala directiei. De asemenea, s-a interzis vinzarea porcilor in tirgurile din judet. Dintre acestea, zece au fost inchise, iar cele din Birca, Amarastii de Jos si Plenita se afla sub directa supraveghere a DSVSA Dolj. Restrictiile se vor ridica insa dupa trei luni de la inregistrarea ultimului caz de pesta porcina.


Mentalitatea taranilor, o cauza de raspindire a pestei porcine


Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, considera ca evolutia bolii pe teritoriul judetului este una normala si ca, desi animalele nu mai sint vaccinate, situatia este tinuta sub control. „Vaccinarea porcinelor este de fapt o sabie cu doua taisuri. Pina in 2003, era una dintre principalele masuri pe care le luam pentru prevenirea pestei. Conform dispozitiilor venite de la Uniunea Europeana, vaccinarea a fost interzisa pentru ca, desi boala este tinuta la distanta, efectivele vaccinate intretin o sursa de virus“, a precizat Andrei Butaru. De asemenea, directorul DSVSA a spus ca mentalitatea taranilor este una dintre cauzele care duc la raspindirea virusului pentru ca acestia nu inteleg ca exista anumite reguli in cresterea animalelor: ele trebuie sa traiasca intr-un spatiu limitat si curat si nu este indicat sa fie aratate musafirilor si plimbate dintr-un loc intr-altul. „Dar cum sa-i explici asta unui om care isi creste porcul asa cum a vazut la parintii si bunicii lui? Doctorii nu pot sa stea la poarta lor si sa-i pindeasca. Tot ce pot sa faca este sa le verifice certificatul sanitar-veterinar care atesta ca animalul nu este bolnav si sa-i faca sa priceapa riscurile la care sint supuse animalele. Fermierii inteleg mai usor ce inseamna pesta porcina si se supun normelor pe care noi le indicam“, a afirmat Butaru. Medicii veterinari din judet nu verifica doar porcinele, ci si pasarile salbatice. Aceasta este o masura de prevenire a gripei aviare, boala care a facut ravagii in lume. Cu toate ca in România nu s-au inregistrat asemenea cazuri, DSVSA Dolj impreuna cu alte institutii judetene au infiintat Comandamentul antiepizootic care are ca sarcina supravegherea zburatoarelor de toate felurile, medicii veterinari participind chiar si la vinatorile organizate, pentru a examina pasarile impuscate.


Zeci de animale si pasari moarte intr-o saptamina


Cum o nenorocire nu vine niciodata singura, anul acesta, pe linga pesta porcina, animalele taranilor au fost decimate si de numeroasele inundatii abatute asupra judetului. Numai in aceasta saptamina, apa a luat peste 1.700 de pasari, 53 de porci, sapte vaci, 52 de oi, 20 de familii de albine si un cal. Cele mai afectate comune au fost Brabova, Terpezita si Sopot. O data cu retragerea apelor, DSVSA Dolj va incepe stringerea cadavrelor de animale si pasari pentru a preveni aparitia unor epidemii. Pentru ca nu exista puturi speciale cu cloramina unde animalele ar trebui sa fie aruncate, cadavrele vor fi ingropate la doi metri sub pamint si vor fi acoperite cu soda caustica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS