8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContractul Primaria Craiova - Systema Ecologic, din nou in pragul unui scandal

Contractul Primaria Craiova – Systema Ecologic, din nou in pragul unui scandal

Antonie Solomon: „Pot sa se si impuste pe strada! Nu ma intereseaza“


Contractul dintre Primaria Craiova si SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL Bucuresti risca sa declanseze un nou scandal. Pe 5 iunie 2002, societatea mentionata a incheiat cu administratia locala un contract de asociere prin care se angaja sa construiasca la marginea orasului un depozit ecologic de gunoi care sa-l inlocuiasca pe cel vechi, din cartierul Mofleni. La rindul ei, primaria se obliga sa puna la dispozitia firmei o suprafata de 49,3 hectare pentru executia investitiei. Suma promisa care urma sa fie investita exclusiv de catre firma era de 30 de milioane de euro. Dupa construirea primei celule a depozitului ecologic, lucrurile s-au complicat, din cauza neintelegerilor dintre asociatii SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL.


Clauze incalcate si asociati care se cearta pe afacere


In mai 2005, Primaria Craiova „a luat act de cesiunea contractului in favoarea SC ECO SUD SRL“, cu toate ca prin actul incheiat in 2002 intre asociati (art. 52) „contractul de asociere se poate cesiona de catre SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL dupa cel putin zece ani de la incheierea contractului, cu acordul prealabil al Consiliului Local al municipiului Craiova“. Cu alte cuvinte, asa cum rezulta dintr-un referat de specialitate ce va fi prezentat in sedinta din aceasta luna a CL Craiova, intelegerea dintre cele doua parti a fost deja incalcata de catre firma, care a cesionat afacerea fara acordul municipalitatii. Punind carul inaintea boilor, SC ECO SUD SRL si SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL abia acum cer acordul CL pentru modificarea clauzei contractuale incalcate.


Aspectele dubioase nu se opresc insa aici. Intr-o informare primita de primarul Antonie Solomon de la serviciile de specialitate din primarie se mentioneaza: „SC SYSTEMA INTERNATIONAL SARL, asociat majoritar al SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL, precizeaza intr-o adresa transmisa primariei ca SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL, asociat minoritar, a luat decizia de a cesiona contractul in mod fraudulos, fara consultarea si impotriva asociatului majoritar. SC SYSTEMA INTERNATIONAL SARL este asociat majoritar al SC SYSTEMA ECOLOGIC SRL, detinind 60% din capitalul social al acesteia“. Practic, asociatii se cearta intre ei pe acest contract.


Firma italiana, româneasca sadea


Urmatorul pas al primariei a fost sa ceara de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) un certificat privind asociatii firmei cu care incheiase contractul in 2002. Astfel, administratorul SC SYSTEMA ECOLOGIC, Bogdan Stefanescu, a prezentat lista actionarilor extrasa de la ONRC, din care se vad lucruri interesante. Principal asociat, cu 81%, este, conform ONRC, un anume Nicolae Caval, printre altii regasindu-se Bogdan Stefanescu – 4,7%, Ervas Danilo (cetatean italian din Brescia) – 7,1%, SC CAPITEL SA Bucuresti – 0,1% si SC SYSTEMA INTERNATIONAL SARL – 6,6%. Aceasta din urma are sediul in Luxemburg si are capital privat… românesc!


Despre SC ECO SUD SRL, putem spune deocamdata ca este o firma patronata in totalitate de femei. Asa cum reiese din ultimele inregistrari la ONRC, asociatii firmei sint: Cristina Chiser – 35%, Andreea Maria Iliescu – 1%, Irena Ilie – 35% si Elena Ilie – 29%. Ramine de vazut cum va fi rezolvata aceasta asociere incilcita dintre primarie si SC SYSTEMA ECOLOGIC, despre care s-a spus ca este „italiana“. Primaria are si ea un interes sa scape urgent de una dintre clauzele acestui contract de asociere, si anume de cea care o obliga sa livreze anual depozitului 169.200 de tone de gunoi. „Pe mine ma intereseaza sa rezolv problema aceea cu clauza de 160.000 de tone pe an, care este impovaratoare pentru primarie. In rest, nu ma intereseaza ce fac ei. Pot sa se si impuste pe strada“, a declarat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS