9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBatrinii au facut coada la medicamente

Batrinii au facut coada la medicamente

Bolnavii au luat ieri cu asalt una dintre putinele farmacii din Craiova care mai elibera medicamente compensate si gratuite. Inca de la primele ore ale diminetii, clientii, majoritatea trecuti de prima tinerete, s-au asezat cumintei la rind in fata intrarii in farmacia ANACORA – situata in imediata apropiere a sediului Primariei Craiova – asteptind sa le vina rindul. Pentru ca spatiul din farmacie era destul de mic, oamenii asteptau afara, in ploaie. Din zece in zece minute, erau poftiti inauntru, dar nu mai mult de doi sau trei. Multi dintre ei nici macar nu aveau garantia ca vor gasi aici medicamentele cautate, insa nu aveau incotro. Alta farmacie care sa dea compensate dupa data de 10, putin probabil sa mai gasesti.


„Sint 20 de farmacii in centrul orasului si nici una nu da medicamente pentru inima, decit cu bani. Si ieri am venit la aceasta farmacie, dar nu am gasit. Nici acum nu stiu daca au medicamentele care imi trebuie mie, dar n-am ce sa fac, trebuie sa incerc. O sa aflu cind o sa ajung in fata. Nu pot sa traiesc fara tratament“, a spus Ecaterina Voinea, de 70 de ani.


Bolnavii asezati la rind discutau aprins despre lipsa medicamentelor din farmacii. Unii dintre ei erau furiosi pe farmacisti, suspectindu-i ca dau medicamente gratuite preferential. „Domne, pe unde te duci, ti se spune ca tocmai medicamentul tau nu se gaseste. Eu zic ca ar trebui sa ia cineva masuri si cu farmaciile care spun ca nu au medicamente“, a intrat in vorba o batrina care apucase mai in fata la rind. „Mi s-a spus de la Casa de Asigurari ca sint 14 farmacii in oras care dau medicamente. Le-am luat la rind si nici una nu avea medicamentele care imi trebuie mie. Nu stiu ce se intimpla, dar e bataie de joc pe fata“, a intarit Maria Paula, de 74 de ani, bolnava de tiroida.


In replica, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj se apara sustinind ca probabil farmaciile respective au uitat sa raporteze consumul de medicamente, in conditiile in care pentru septembrie au fost alocate 3,378 de miliarde de lei.


Unele dintre farmaciile care si-au epuizat fondurile au afisat la intrare sumele alocate si consumul zilnic, sperind ca in felul acesta sa elimine orice suspiciune legata de modul in care si-au consumat plafonul la medicamente.


In ciuda nemultumirilor iscate de lipsa medicamentelor, farmacistii sustin ca situatia nu este mai rea decit in lunile anterioare, cind majoritatea farmaciilor terminau fondurile in citeva zile. „De obicei banii ne ajungeau ca sa dam medicamente in primele trei, patru zile din luna. Acum se pare ca medicii de familie nu mai prescriu asa de usor retete ca inainte si din aceasta cauza ne ajunge plafonul pentru mai mult timp“, a mentionat farmacista Ana Safta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS